Is je intuïtie te vertrouwen?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

In de eerste 8 jaar van je leven wordt je brein voor 80% geprogrammeerd. Je brein neemt dit later nog steeds als waarheid aan. Je hersenen zijn als het ware een kopie van je omgeving. De woorden die je spreekt, hoort, ziet en de routines en patronen die je hebt opgebouwd zijn gevormd door deze programmaties. Past dit dan nog wel bij wie je nu bent of wie je eigenlijk wilt zijn? Is je intuïtie dan wel te vertrouwen? Met ons intelligente brein kunnen we duidelijk bepalen hoe en wie willen zijn, maar waarom lukt dat dan niet altijd? Laten we hier eens verder op in duiken.

 

Onderbewust systeem en neuroplasticiteit

Ons onderbewuste is een miljoen keer krachtiger dan ons bewustzijn. Daarbij hebben we ook nog eens de ‘pech’ dat de keuzes die we maken voor 95% uit ons onderbewust systeem komen en voor slechts 5% uit ons bewustzijn (waar we intelligent mee kunnen denken).

Als we even een simpele rekensom maken is je programmatie (je opvoeding, normen & waarden, je omgeving) dus een miljoen keer krachtiger dan de intelligente stem in je hoofd. Eigenlijk sta je dus niet 1-0 achter maar 1 miljoen achter. Lastige wedstrijd om tegenop te boksen, maar het kan zeker!

Onze hersenen zijn namelijk neuroplastisch, dat houdt in dat we onze oude programmaties kunnen herprogrammeren. Neuroplasticiteit is het vermogen van je brein om steeds nieuwe neuronen (hersencellen) aan te maken en nieuwe neurale netwerken aan te leggen (je nieuwe programmatie).

 

Angst

Angst kan ons afremmen om actie te ondernemen, want je hersenen zijn geprogrammeerd op veiligheid. Het liefst geen risico’s nemen en doen wat je al jarenlang doet. Je brein ziet angst als de waarheid en reageert binnen 0,006 seconden op angst (vanuit je onderbewustzijn).

De positieve kant van angst is dat het ons beschermd en alert houdt. Om te overleven is angst onmisbaar in ons leven, anders zou iedereen even de leeuw gaan aaien of een duikje nemen in de Grand Canyon.

Je brein veranderd dus niet graag vanuit zichzelf, dit moet echt gestimuleerd worden en een bepaald nut dienen en dit dient continu herhaalt te worden richting je hersenen. Het is wetenschappelijk bewezen dat je brein je 700 keer per dag voor de gek houdt, dus vertrouw je brein niet altijd.

 

Gedachtes en programmatie

We worden geboren met 150 miljard hersencellen, WOW! Zodra we 25 jaar oud zijn is ons brein volledig volgroeid, op dat moment zijn er nog 87-100 miljard hersencellen over van die 150 miljard. Dus gaandeweg verliezen we het een en ander of misschien kan je zelfs wel zeggen dat je als kind meer open stond voor alles.

Hieronder beschrijf ik hoe onze gedachtestroom op een gemiddelde dag eruitziet:

  • 60.000 gedachtes per dag
  • 50.000 van deze gedachtes zijn hetzelfde als de dag ervoor
  • 57.500 van deze gedachtes zijn in je onderbewustzijn
  • 2500 van deze gedachtes zijn dus bewust
  • 48.000 van deze gedachtes gaan over het verleden of de toekomst
  • 1 dezelfde gedachte kan meerdere dagen blijven

Het belangrijkste wat we hierbij kunnen onthouden is onderstaande:

“Gedachtes zijn geen feiten”

Gedachten zijn hersenspinsels die graag een eigen leven leiden en jammer genoeg zijn ze vaak negatief. Hier kun je dus vrijwel niks mee en ze zijn niet erg dienend voor je in het dagelijks leven. Je hebt vast vaak genoeg meegemaakt dat je van een simpel billboard langs de kant van de weg, je je ineens bevindt in de jungle van Suriname. Er zijn natuurlijk slechtere plekken om met je gedachten heen te gaan. Helaas leiden niet al deze gedachten naar de jungle van Suriname en vaak zijn het dus negatieve gedachten met een tintje ‘wat als’ of ‘ik kan het niet’ of een nare herinnering. Just to be sure, dit gebeurt in je onderbewustzijn (je bent hier dus niet van op de hoogte). Ook beïnvloedt het je stemming en hierdoor schiet je cortisol omhoog. Poef, daar ging je geluksgevoel.

Wij blij dat we ons onderbewustzijn kunnen herprogrammeren. Per dag krijgen we 700/800 nieuwe hersencellen, deze kan je altijd vullen met nieuwe programmeringen en door deze aandacht te blijven geven zullen deze groeien en groter worden dan je oude ‘diep begraven’ overtuigingen.

 

Spiegelneuronen

In één van mijn vorige artikelen heb ik al eens gesproken over de law of attraction en dat alles uit energie bestaat. Het uitzenden en ontvangen van deze energie bestaat onder andere uit spiegelneuronen. Laten we het maar kleine lieveheersbeestjes noemen die je onderling uitwisselt met een ander persoon, ook dit gebeurt allemaal onderliggend in je onderbewustzijn. Je intuïtie die zegt dat er iets niet klopt aan de persoon die tegenover je staat, komt dus voort uit je programmatie. De spiegelneuronen die je dan onderliggend uitzendt liegen er niet om en geven gelijk een slechte energie af bij diegene, ook als je intelligent die persoon oprecht een kans wil geven. Je onderbewustzijn is dan in de lead dus hoe oprecht is je intuïtie dan echt?

 

Is je intuïtie dus te vertrouwen?

In de basis is dit dus ja, maar hou hierbij wel rekening dat je intuïtie wordt aangestuurd door jouw huidige programmatie en dit vrijwel altijd in je onderbewustzijn gebeurt. En dit kan vrij ver terug en diepgaan zonder dat je dit zelf weet. Dient jouw huidige programmatie je niet meer en wil jij echt veranderen als persoon? Dan is het niet voldoende om je bewustzijn te programmeren, maar dan moet je dus je onderbewustzijn herprogrammeren. Dit is een kwestie van herhalen, doorzetten, herhalen en misschien nog een keer herhalen. Geef dit proces de tijd en maak het vooral niet te drastisch, babystapjes!