Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Slik jij nog altijd de anticonceptiepil? Dít zijn de gevolgen

Leestijd 4 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten

Ben jij een van de 2,1 miljoen Nederlandse vrouwen die dagelijks de anticonceptiepil slikt? Weet jij welke invloed de pil op zowel je geestelijke als lichamelijke processen heeft? Nog altijd wordt de anticonceptiepil te makkelijk voorgeschreven zonder de gevolgen goed uit te leggen. Iedereen verdient de kennis van de gevolgen, daarom hebben wij ze voor je op papier gezet!

 

Waarom aan de pil?

Inmiddels al zo’n 60 jaar geleden kwam de anticonceptiepil op de markt. Vandaag de dag is het nog altijd het meest gebruikte anticonceptiemiddel. Vooropstaand is de pil één van de vele vormen van anticonceptie, bedoeld om de kans op zwangerschap te minimaliseren. Echter wordt de pil ook vaak voorgeschreven bij klachten zoals onregelmatige menstruatie, acne, zware menstruatie of PMS-symptomen.

Ongeacht hun leeftijd krijgen meisjes en vrouwen massaal de anticonceptiepil voorgeschreven bij dit soort klachten. Veel vrouwen zijn zich echter niet bewust van de negatieve gevolgen die de pil heeft op lichaam en geest.

Omdat je die informatie helaas (nog) niet bij de huisarts krijgt delen wij het met je. Zo kun je zelf een overwogen keuze maken in de vorm van anticonceptie die je al dan niet wilt gebruiken.

 

De werking van de anticonceptiepil uitgelegd

Om je een overkill aan medische termen en ingewikkelde materie te besparen leggen we je in het kort uit hoe de pil nu eigenlijk werkt. Hoe zorgt dat pilletje dat je elke dag inneemt ervoor dat je niet zwanger wordt?

De kunstmatige hormonen in de anticonceptiepil hebben namelijk drie werkingen die ervoor zorgen dat de kans op een zwangerschap zo klein mogelijk is. Allereerst zorgen deze hormonen ervoor dat er géén eicel vrijkomt, er vindt dan dus ook geen eisprong plaats. Tevens verandert de structuur van het baarmoederslijmvlies waardoor een bevrucht eitje zich niet kan nestelen en er geen zwangerschap ontstaat. De laatste functie van de pil is het dikker en taaier maken van de baarmoederhals, zo zullen zaadcellen minder gemakkelijk de baarmoeder kunnen bereiken. Deze drie functies samen zorgen ervoor de kans op zwangerschap wordt geminimaliseerd.

 

Onbekende bijwerkingen

Lichaamsfuncties

Eén van de grootste mythes rondom de pil is dat het gebruik ervan enkel en alleen invloed heeft op het voorkomen van zwangerschap. Niets is minder waar; de pil heeft invloed op maar liefst 150 (!) verschillende lichaamsfuncties. De pil verlaagt onder andere botdichtheid, verhoogt het risico op een hartaanval of beroerte, verhoogt de bloeddruk, kan migraine veroorzaken en vermindert libido.

 

Gemoedstoestand

Twee hersengebieden die betrokken zijn bij besluitvorming en emotieverwerking (laterale orbitofrontale cortex & posterieure cingulaire cortex) worden aangetast door het gebruik van de anticonceptiepil. Dit bleek uit een onderzoek dat in 2015 naar buiten werd gebracht. Dit is een van de redenen dat vrouwen die de pil gebruiken vaker last hebben van onder andere stemmingswisselingen, angst, prikkelbaarheid en depressie.

 

Schildklier

De pil verhoogt twee specifieke eiwitten (SHBG & TBG) waardoor vrouwen onvoldoende schildklierhormoon hebben. Een laag schildklierhormoon kan leiden tot verschillende klachten: onvruchtbaarheid, depressie, constipatie, haaruitval en nog een berg andere klachten.

 

Verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker

Ook het risico op bepaalde vormen van kanker wordt verhoogd door het gebruik van de anticonceptiepil. Zo nam het risico op borstkanker bij vrouwen >45 jaar anderhalf keer (144%) meer toe dan bij vrouwen die de pil nooit gebruikten. Dit werd aangetoond in een onderzoek van de Federation Of European Cancer Societies.

 

Tekort aan essentiële voedingsstoffen

Daarnaast leidt de pil tot een tekort aan essentiële vitaminen en mineralen. We hebben het dan voornamelijk over vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur, magnesium, selenium en zink. Veel bijwerkingen van de pil zijn dan ook te linken aan tekorten die worden opgelopen door de uitputting van vitaminen en mineralen die ons lijf hard nodig heeft.

 

Verandering in aantrekkingskracht

Tot slot laten recente onderzoeken zien dat de anticonceptiepil zelfs van invloed kan zijn op de partnerkeuze. Dit heeft te maken met de MHC-genen die bijvoorbeeld in de geur van een man aanwezig zijn. Van nature voelen vrouwen zich sneller aangetrokken tot mannen met verschillende MHC-genen. De kinderen van koppels met meer gevarieerde MHC-profielen hebben een sterker immuunsysteem. Vrouwen op de pil veranderen echter van voorkeur en voelen zich sneller aangetrokken tot mannen met een vergelijkbaar MHC-profiel.

 

Andere vormen van anticonceptie

Zit je met de handen in het haar? Geen paniek! We begrijpen goed dat je misschien schrikt van al deze informatie. Vrouwen aan de pil hebben er allesbehalve verkeerde bedoelingen mee. Juist daarom maken we je graag bewust van de gevolgen.

Hoe nu verder?! Wellicht ben je er na het lezen van dit artikel helemaal niet meer zo gerust op om elke dag weer die pil in te nemen. Daarom zetten we alle vormen van anticonceptie even voor je op een rijtje.

  Betrouwbaarheid Hormonen M/V Let op*
Anticonceptiepil ++ Ja V x
Anticonceptiepleister ++ Ja V x
Anticonceptiering ++ Ja V x
Hormoonspiraal ++ Ja V
Koperspiraal ++ Nee V
Prikpil ++ Ja V
Hormoonstaafje ++ Ja V
Mannencondoom + Nee M x
Vrouwencondoom + Nee V x
Pessarium +** Nee V x
Natuurlijke methoden en terugtrekken +/- Nee M/V xx

*Je kunt het vergeten of je kunt er fouten mee maken

**Alleen met zaaddodende pasta