Je komt na een lange dag werken thuis, pakt een kopje koffie en ploft op de bank neer.. Hé, heerlijk relaxen, mobiel erbij of de tv aan, lekker even niets.
Je kind komt uit school, drinkt een glas limonade met een koekje erbij en pakt de tablet om een spelletje te spelen of Yoube te kijken.. ‘’Lekker hoor mam even chillen!’’
Herken jij dat ook? Niets lekkerder om na een lange, vaak drukke dag even te ontspannen! Maar ontspan je ook echt als je vrijwel direct weer achter een schermpje duikt of lijkt dit maar zo?
Je lichaam staat dan misschien wel in de “relax stand” maar je hersenen draaien meteen weer overuren van alle prikkels die ze te verwerken krijgen.
Weet je nog dat je vroeger thuis kwam en je moeder of vader misschien wel een kopje thee met je dronk aan tafel, en even een praatje maakte over wat er die dag allemaal was gebeurt? Misschien had je er niet altijd even veel zin in, maar je maakte wel even bewust tijd voor elkaar. Door te praten over wat er was gebeurd kon je meteen je hoofd een beetje “leger maken”. En net dat stukje persoonlijke, oprechte aandacht, zonder dat je ouders afgeleid waren door allerlei schermpjes om hen heen zorgde ervoor dat je je gehoord voelde. Hoe vaak luisteren we nog echt naar elkaar en gaan we in gesprek met onze kinderen? Maar dat even terzijde…
Ontspanning is van groot belang voor onze vaak overbelaste hersenen. Zowel op het werk als op school wordt er van alles van ons verwacht. We moeten voldoen aan bepaalde eisen en ook onze kinderen worden regelmatig onderworpen aan (CITO) toetsten om te kijken op welk niveau ze functioneren en de stof beheersen. Steeds meer ouders stellen vaak hoge eisen aan hun kinderen en gaan soms voorbij aan wat “past” bij hun kind.
Daarnaast wordt er ook nog eens verwacht dat we ons aan bepaalde regels houden, zo ook in de klas… Maar wat nu als je AD(H)D hebt en regelmatig even “moet” bewegen of je moeite hebt met concentreren?
Even ontspannen is voor eenieder cruciaal. Maar voor kinderen met een “overvol hoofd” en concentratieproblemen (ADHD) of juist de dromerige, vergeetachtige kinderen (ADD) nog belangrijker. Doordat de prikkelverwerking in de hersenen niet optimaal is, hebben de hersenen de tijd nodig om letterlijk even “bij te komen”.
Op school (regulier onderwijs) is het wat lastiger om te ontspannen omdat er gedurende de dag van alles wordt behandeld. Dan is het fijn om de pauze zo te benutten dat het kind tot rust kan komen. Heeft jouw kind dit nodig? Kijk dan eens of je met de leerkracht kunt bespreken wat voor mogelijkheden er zijn. Bijvoorbeeld: even 5 minuten alleen in de klas een muziekje luisteren, een ademhalingsoefening doen etc.
Eet je kind thuis tussen de middag? Let dan op de schermtijd, liever helemaal niet natuurlijk (want extra prikkels) of kijk of je samen met je kind even kunt bewegen, doe een dansje, luister een muziekje en maak een praatje tijdens het eten.
Uit school of voor het slapen gaan kan het helpen om een stuk te gaan wandelen, fietsen een dansje te doen of iets anders actiefs: door te bewegen maak je letterlijk je hoofd leeg en maken je hersenen o.a. de neurotransmitters: dopamine, endorfine, serotonine en BDNF aan.
- Dopamine helpt je beter te kunnen focussen, motiveren en doorzetten
- Serotonine beïnvloed je humeur positief, verhoogt je zelfvertrouwen en helpt je impulsen te controleren.
- Endorfine geeft een geluksgevoel, het helpt je bij stress en verlichten van pijn.
- BDNF: zenuwcelstimulator. Deze werkt als een soort Pokon (je weet wel van de planten😉) voor de hersenen.
Als je kind concentratieproblemen, AD(H)D, depressieve gevoelens of andere hersenproblematiek heeft heb je deze stofjes heel hard nodig en is het dus van essentieel belang om te bewegen!
In de klas kan er creatief gekeken worden naar welke mogelijkheden er nog meer zijn om te bewegen:
- Een fietsband om de stoel om zo met je benen op te wiebelen
- Tussendoor een taakje voor de leerkracht doen (buiten de klas)
- Tussen de lessen door even bewegen, de kinderen laten springen, jumping jacks, squats of planken. Maak er eventueel een spelletje van: wie houdt het het langste vol?
En wat betreft de ontspanning:
*Help je kind de rust te pakken als het dit zelf niet kan!
* Kan je kind niet in slaap komen? Maak een praatje over wat je kind bezighoudt, kinderen met AD(H)D kunnen soms echte piekeraars zijn en over van alles en nog wat nadenken waardoor hun hoofd weer “vol” komt te zitten.
*Zet een ontspannen muziekje op of laat je kind een bad, of douche nemen (letterlijk alles van zich afspoelen).
*Een magnesium voetenbadje of etherische oliën, yoga, meditatie of ademhalingsoefening kunnen je kind helpen meer tot rust te komen.
* En ook hier weer, doe het liefst minimaal een uur voor het slapen gaan de schermpjes uit! Je kind kijkt wat een ander heeft gepost op Instagram, reageert hierop of wil zelf ook weer wat posten. En hup, daar gaan de hersenen weer op volle toeren werken! Of dat te gekke spel op de Playstation moet natuurlijk wel worden uitgespeeld want daar verdien je punten mee. Kijk maar eens naar jezelf hoe “verslavend” het soms werkt… prikkels in overvloed!
Goed om hier samen met je kind eens naar te kijken, wat past bij jou en je gezin? En waarmee help jij je kind verder? En neem hierbij je eigen gewoonten ook onder de loep.