Voetreflextherapie – 5 oefeningen die de energiestroom in je lijf herstellen

Leestijd 2 minuten
relax

In onze voeten vinden we enorm veel drukpunten. Zo wordt ook wel eens vaker gezegd dat onze voeten ons lichaam weerspiegelen. Zo vinden we drukpunten die in verband staan met huid, spieren, gewrichten én interne organen op onze voetzool. Disbalans in het lichaam is áltijd terug te vinden onder onze voet, daarom kan voetreflextherapie ook zo waardevol zijn. Mindfulness-expert Patricia Lie- van Dijk legt je hier meer over uit.

 

Hoe werkt voetreflextherapie?

Onze voeten vertellen ons ontzettend veel over de balans én disbalans die we in ons lichaam ervaren. Net zoals er bloed door ons lichaam stroomt, stroomt er ook energie door ons lichaam – via de meridianen. Bij een disbalans in ons lijf is er een blokkade in deze meridianen (energiekanalen) ontstaan. Deze blokkades kunnen via de drukpunten onder onze voeten verholpen worden.

 

Onze linkervoet is verbonden met Yin – onze vrouwelijke kant, emoties, relaties en onderbewuste. Daarnaast spiegelt onze linkervoet alle blokkades in de linkerhelft van ons lichaam. Voor onze rechtervoet en de rechterhelft van het lichaam geldt hetzelfde. De rechtervoet is verbonden met Yang en staat voor mannelijk, ratio, praktische zaken en ons bewuste.

 

Oefeningen

Speciaal voor jou heb ik een aantal oefeningen uitgeschreven die bijdragen aan het herstellen van de energiestroom in je lijf.

 

1: Verzadiging

De buitenkant van je grote teen correspondeert met de hypothalamus. Dit gebied in het brein speelt een rol bij vechten, vluchten, lust en eten. Wanneer je de buitenkant van de grote teen masseert zul je tijdelijk een verzadigd gevoel ervaren.

 

2: Ontspanning

De zonnevlecht chackra – ook wel plexus solaris – is de kern van onze persoonlijkheid. Door onder de bal van je voet te masseren zal stress verminderen, je ademhaling rustig worden en voel je je meer ontspannen.

 

3: Nooit meer koude voeten

Heb je vaak last van koude voeten? Masseer dan eens de wreef tussen de grote en tweede teen. De doorstroming wordt bevorderd en je koude voeten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 

4: Vocht afdrijven

Door de zijkant van je voet te masseren stimuleer je de urinewegen. Dit draagt bij aan het afdrijven van vocht.

 

5: Energieboost

De wreef tussen de botjes van de grote en tweede teen draagt bij aan je energieniveau. Door deze plek te masseren zul je zowel fysiek als spiritueel en emotioneel positieve effecten ervaren.

 

Ik wens je heel erg veel succes met het uitvoeren van deze oefeningen!