Waarom je slimmer wordt van golfen en alle andere voordelen

Leestijd 3 minuten
beweging
Waarom je slimmer wordt van golfen en alle andere voordelen

De afgelopen jaren is golf gelukkig een veel toegankelijkere sport geworden. Het is betaalbaarder geworden, gezelligheid overheerst de etiketten en er ligt overal wel een baan om de hoek. Graag wil ik jullie meenemen waarom golf goed voor je lichaam en brein is. Hopelijk ga je hierna ook voor die hole-in-one!

Spierkracht

Niet het eerste waar je aan denkt bij golf, maar desondanks bouw je specifieke spierkracht op met het spelen van golf. Je swing komt vanuit je hele lichaam, kracht, balans en mobiliteit zijn de basis voor een mooie slag. Over het geheel krijg je dan ook soepelere spieren en gewrichten.

Concentratie

Van golfen word je slimmer, het is voor 90% een mentaal spel en hiervoor is opperste concentratie benodigd. Aan het begin maak je je vaak nog druk dat andere mensen met je meekijken en voel je je nerveus, naarmate je dit vaker doet leer je beter afsluiten voor verstorende factoren. Hierdoor krijg je veel meer rust die je ook in het dagelijks leven goed kan gebruiken.

Minder stress

Op de golfbaan ben je vaak alleen bezig met het spelletje en dus niet met de alledaagse dingen. Hierdoor kan jouw brein terug naar zijn ‘default mode’, dat gebeurt alleen als we niet cognitief belast worden. Hierdoor neemt je creativiteit en probleemoplossend vermogen toe en ervaar je minder stress.

Gezond voor je hart en hersenen

Als je 18 holes loopt, zet je al gauw een 10.000 stappen, zo een 8 kilometer. Hierbij verbrand je ongeveer 1.400 calorieën (met trolley, niet elektrisch dan). Het is alom bekend dat beweging gezond is voor je hart en brein. Er wordt dan meer bloed naar je hart gepompt en het bloed gaat dan rondstromen, verlaagt de kans op diabetes en een beroerte. Door de hogere hartslag gaat er ook meer zuurstof naar je hersenen, dit leidt weer tot minder kans op dementie of mentale aandoeningen.

Betere nachtrust

Door het vele lopen krijg je automatisch ook een betere nachtrust. De meeste golfers slapen hierdoor dus veel sneller en dieper. De voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld; een lagere vatbaarheid voor ziektes, je staat positiever in het leven en hebt meer controle over je gewicht.

Sociale interactie

Het komt zelden voor dat je helemaal alleen op de golfbaan staat. Vaak ga je al met z’n tweetjes of zelfs nog meer, daarnaast kom je in de baan veel medegolfers tegen. Er is altijd wel tijd voor een praatje pot.

Waarom lukt het soms niet?

In het golf heet dit fenomeen ‘yips’, ook wel choken genoemd. Als we te veel gaan nadenken bij een moeilijke slag komt er extra cortisol vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat je systeem blokkeert waardoor je geen vloeiende beweging kan voortbrengen. Je slaat dan niet meer vrij uit en gaat bijvoorbeeld nadenken of je techniek wel goed gaat. Hoe kan je dit oplossen? Simpel, blijf in beweging en maak je hoofd leeg.

We kunnen dus wel zeggen dat golf een gezonde sport is die ook voldoende uitdaagt en dus je brein prikkelt. Eerlijk toegegeven, als het dan niet lukt kan het soms ook een frustrerende sport zijn. Maar het leven zou saai zijn toch als alles in één keer lukt.