Je loopt de keuken van je moeder in en ruikt appeltaart, gelijk ben je thuis en voelt het weer als vroeger. Je hoort een kerstliedje en je ziet gelijk de gevulde kersttafel voor je. Dít is nostalgie. Hoe dit in je brein werkt en hoe je hier handig gebruik van kunt maken leggen we in dit artikel uit!
Wat is nostalgie?
Dat ‘het’ iets met het verleden te maken heeft weet je waarschijnlijk wel, maar wat is nostalgie nou precies? Het woord is afgeleid van twee Griekse woorden; nostos (thuiskomen) en algos (pijn). Nostalgie kunnen we dan ook het beste omschrijven als de emotie die veroorzaakt wordt door het verlangen naar het verleden.
Al honderden jaren (sinds 1668) is de term nostalgie veelvoorkomend. Het speelt dan ook altijd al een grote rol binnen onze samenleving. Herinneringen uit het verleden zorgen vaak voor een gevoel van vrijheid of zekerheid. Waar wij vooral benieuwd naar waren; hoe werkt dit nou in ons brein?
Nostalgie in het brein
Nostalgie is een sterke emotie waarbij er op neurologisch niveau een heleboel gebeurt. Maar om dit uit te kunnen leggen doen we eerst een stapje terug. Er zijn namelijk bepaalde zintuigelijke prikkels die nostalgie op kunnen wekken, deze zijn voor iedereen anders. Je hebt vast wel een liedje waarbij je gelijk terug de tijd in wordt gezogen. In je brein is er een verbinding gemaakt tussen het liedje en de emotie die je hierbij ervaren hebt.
Zodra we een nostalgische trigger tegenkomen stimuleert dat de bloedstroom en de metabole activiteit in het brein. Dit gebeurt met name in de limbische, paralimbische, frontale -en middenhersenen. Hiernaast worden verschillende beloningscentra in het brein geactiveerd bij nostalgie. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het empatisch vermogen wordt versterkt bij nostalgie.
Hoe wek ik emoties op?
Iedereen heeft een verleden én iedereen heeft in zijn/haar verleden zowel positieve als negatieve ervaringen gehad. Deze zijn allemaal opgeslagen in ons onderbewuste. Nostalgie kan ervoor zorgen dat emoties horende bij ervaringen uit het verleden als een boomerang terugkomen. Soms leuk, soms écht niet.
Nu we ons hiervan bewust zijn geworden kunnen we nostalgie bewust in gaan zetten. In periodes van stress kan het wel eens fijn zijn muziek te luisteren die je terugbrengt naar een rustige periode in je leven. Ben je gedemotiveerd om te sporten? Misschien helpt het nummer dat altijd in de sportschool wordt gedraaid. Triggers voor nostalgie kunnen ontstaan door iets wat we zien, horen, voelen of zelfs denken.
We hebben allemaal triggers die ons mee terug de tijd in nemen. Blijf je hier de komende dagen van bewust en de triggers zullen zich als vanzelf aan je laten zien. Zo creëer jij je eigen toolbox met emoties.