Constipatie is een veelvoorkomend probleem geworden. Zo gewoon dat velen van ons de neiging hebben om het te negeren. Maar wist je dat regelmatige constipatie kan leiden tot bekken- en maagaandoeningen? En dat yoga je hierbij zou kunnen helpen? In dit artikel vertel ik je er graag meer over!
Kunnen yogahoudingen echt helpen?
Beweging in het algemeen is belangrijk voor het stimuleren van de darmen om de voedselbolus, gas en uiteindelijk afval door je systeem te helpen verplaatsen. Naast dat Yoga ook gunstig is voor stressvermindering, wat belangrijk is bij de behandeling van veel darmstoornissen, zorgen de houdingen er ook voor dat de darmen op een effectieve maar milde wijze worden geactiveerd en als het ware gemasseerd worden waardoor de spijsvertering weer op gang komt. Vooral bij het prikkelbare darmsyndroom, waar de verbinding tussen lichaam en geest van centraal belang is, kan de combinatie van beweging en stressreductie zeer goed helpen.
Preventie is beter dan genezen
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om constipatie te genezen, maar preventie is natuurlijk nog beter. Een paar minuten dagelijks yoga beoefenen kan helpen onregelmatige stoelgang, overbelasting en een opgeblazen gevoel te voorkomen.
Yoga helpt ons lichaam te revitaliseren en de stroom van bloed en zuurstof in het systeem te vergroten. Omdat de meeste yogahoudingen bekkenbewegingen omvatten, kunnen de oefeningen helpen bij het verlichten van constipatieproblemen.
In deze video geef ik een aantal tips die je kunt doen als je last hebt van constipatie.
Je kunt ook denken aan pranayama’s of te wel ademhalingsoefeningen
- Diepe buikademhalingen met een pauze van ongeveer 4 tot 8 tellen
- De Bhastrika – een actieve ademhalingsoefening waarbij je de buik intrekt als je inademt. (Deze oefening niet doen als je astma, hyperventilatie, een ernstige hartproblemen, een hernia of zwanger bent)
- Buik/middenrif ademhaling
Yoga als medicijn voor je spijsvertering
Veel mensen denken dat yoga weinig helpt bij acute of chronische diarree maar niets is minder waar. Yoga en Pranayama kunnen heel effectief zijn bij het verbeteren van de spijsvertering. Vooral in emotionele gevallen, waarbij ontspanningstechnieken, zoals yoga-nidra, helpen om emotionele prikkels van de hypothalamus (een brein gebied dat je hormonen reguleert) te verminderen. Dit vermindert op zijn beurt de hypermotiliteit van de dikke darm.
Pranayama’s of te wel ademhalingsoefeningen zijn erg nuttigs bij het herstellen van een uitgeputte spijsvertering. Je kunt hierbij denken aan;
- De Omkar Pranayama – Hierbij zing je op een uitademing de letter O en sluit je af met de letter M (het lijkt hierdoor op de Ohm)
- De Brahmari – Ook wel de Hummingbee genoemd waarbij je op een uitademing het geluid maakt van een bij
- Diepe buikademhaling
- Nadi Shodhana – De wisselende neushelftademhaling
Doe dit ongeveer 5 tot 10 minuten
Kalmeer je zenuwstelsel!
Als je last hebt van acute diarree wil je het lichaam niet te actief laten zijn want activiteit activeert de spijsvertering en het darmkanaal. Zorg er dan ook voor dat je rustig beweegt. Daarnaast adviseer ik om te mediteren om zo het lichaam en zenuwstelsel tot rust te brengen. Doe dit met muziek of een geleide meditatie of in stilte. Heb je nog nooit gemediteerd en weet je niet hoe je moet beginnen? Kijk dan naar mijn video’s hierover waarin ik je volledig begeleid van 5 naar 15 minuten.
Een andere optie is yoga nidra (slaapyoga) of restorative yoga. Beide zijn stijlen die zeer geschikt zijn om het lichaam en het zenuwstelsel tot rust te brengen.
Hou jezelf warm, drink kruidenthee en gun jezelf een moment rust.
Namasté
Jeanne