5 manieren om je serotonine te verhogen

Leestijd 2 minuten
brain food

In deze drukke maatschappij zijn veel mensen op zoek naar meer rust en geluk. Toch doen we vaak dingen waar we het tegenovergestelde mee bereiken. Denk aan ongezond eten, weinig bewegen, medicijnen slikken (soms nodig), doorgaan wanneer we eigenlijk te moe zijn en ja zeggen terwijl we nee bedoelen.

Het lijkt wel een ratrace die we lopen, met uiteindelijk dag in dag uit hetzelfde resultaat: dat geluk en die rust, die vinden we maar niet. Dit kan mede te maken hebben door je serotonine wat aan de lage kant is of verstoord wordt door verschillende processen.

Hieronder deel ik 5 handige tips die je kunt toepassen om je serotonine een boost te geven:

1. Voedingsstoffen

Voedingsstoffen, er zijn veel verschillende soorten Brain Food die de aanmaak van serotonine extra stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan: knoflook en ui, zijn heel goed voor onze gezondheid, deze bevatten namelijk chroom, wat de voorloper is van tryptofaan. Tryptofaan is de voorloper van serotonine, heel handig dus voor de aanmaak van serotonine. Maar ook gedroogde pruimen, edamame bonen, sesamzaad, spirulina en de cayennepeper dragen bij aan de ontwikkeling van serotonine.

2. Bewegen

Bewegen is essentieel voor een gezond brein. Veel onderzoeken tonen dan ook aan dat mensen die veel sporten veel minder stress en angstklachten ontwikkelen. Toch sporten we nog veel te weinig, na een lange dag op kantoor ploffen we vaak uitgeput op de bank. Bewegen is dus de oplossing, ga een lange wandeling maken, ga een half uur fietsen of werk in de tuin. 30-40 minuten per dag intensief bewegen zorgt al voor een gezond brein.

3. Supplementen

Supplementen kunnen je ondersteunen bij de aanmaak van serotonine, soms is voeding niet altijd toereikend of nemen je cellen het vanuit voeding niet voldoende op. Denk dan eens aan omega 3, magnesium en 5htp. Dit zijn allemaal fijne producten om je serotonineniveau te verhogen en je angsten en stress te verlagen.

4. Ga naar buiten

Daglicht is enorm belangrijk voor onze hersenen, of het nu zomer of winter is, we hebben daar behoefte aan. In de winter kan ik me voorstellen dat het wat lastiger is om aan je portie daglicht te komen. Verhoog dan je serotonine door tussen je werkzaamheden door een aantal keer per dag even naar buiten te gaan.

5. Stressmanagement

Hoe minder stress je hebt, hoe meer serotonine je zal aanmaken. Ben je bewust dat stress al onze biochemische processen beïnvloedt, bewuste stress maar ook onbewuste stress. Vaak is dat laatste waar veel mensen in verkeren, de stress die zo gewoon is geworden, dat we het bewust niet meer signaleren. Intern merken jouw processen het maar al te goed. Deze tips helpen je om makkelijk je stress los te laten.