Mannen en vrouwen willen gelijk zijn, maar hun brein werkt anders. Het mannen- en vrouwenbrein zijn dan ook gelijkwaardig, maar niet gelijk.
De menstruatiecyclus
Een belangrijk biologisch verschil tussen mannen en vrouwen zijn de geslachtshormonen. De vrouwelijke hormooncyclus is vooral verantwoordelijk voor maandelijkse schommelingen en het functioneren van het zenuwstelsel. Het vrouwenlichaam is dan ook minder geschikt voor wetenschappelijk onderzoek. Er is daarnaast meer onderzoek gedaan naar en bewijs voor behandeling bij mannen. Maar deze behandeling wordt vervolgens ook gewoon aan vrouwen gegeven, zonder rekening te houden met hun andere biologie.
Tijdens hormoonveranderingen zijn vrouwen biologisch extra kwetsbaar voor psychische klachten. Dit is bijvoorbeeld in de puberteit en tijdens de menstruatiecyclus. Maar ook rondom de zwangerschap, bevalling en tijdens de overgang. Dit terwijl de klachten nog altijd vaak als psychisch en niet-lichamelijk verklaard.
Bij vrouwen tussen de 40 en 60 jaar die voor het eerst worden verwezen naar een psychiater vanwege een burnout of depressie hebben is er meest waarschijnlijk (ook) sprake van een hormoondeficientie. Een behandeling met hormoontherapie en leefstijlinterventies kan dan effectiever zijn.
Gender in de gezondheidszorg
Er komt meer bewustzijn over gender en verschillen in de zorg. Bij vrouwen wordt ADHD bijvoorbeeld minder herkend dan bij mannen, omdat dit zich anders presenteert bij mannen. Maar de aanwezigheid van ADHD maakt het vrouwenbrein extra kwetsbaar voor hormoonveranderingen. Dit in de zin van een toename van de aandachtsstoornis, hyperactiviteit en impulsiviteit, maar ook door slechter slapen en een toename van angst en depressiviteit. Het is de psychiater en hoogleraar Sandra Kooij die zich hard maakt voor deze vrouwen.
Voor meer informatie is het boek ‘Het Vrouwenbrein’ van psychiater en hoogleraar Iris Sommer een aanrader.
Het betreft niet alleen de psychiatrie. De organisatie Hart voor vrouwen zet zich in voor meer gelijkwaardigheid in de cardiologie. De organisatie werd opgericht door cardiologen Angela Maas en Janneke Wittekoek. Ze richtten deze organisatie op nadat bleek dat vrouwen vaker aan een hartinfarct overlijden dan vrouwen. Klachten en symptomen zijn namelijk anders en weden slechter herkend..
Er moesten vrouwen dokter en hoogleraar worden om het unieke vrouwenlichaam de aandacht te geven die het verdient.