De week van de werkstress; hoe keer je het tij?

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Steeds meer mensen hebben er last van; stress – het woord is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Hoe zit het met jouw stresslevels? Heb je het nog onder controle? Zo niet, dan ben je zeker niet de enige. In de week van de werkstress staan we hierbij stil en streven we naar het creëren van bewustzijn met betrekking tot werkstress en ons brein.

 

Werk en privé

Nu thuiswerken nog altijd van ons verwacht wordt zijn werk en privé alleen maar dichter bij elkaar gekomen. Zodra we de laptop dichtklappen zijn we thuis, maar onze gedachten zijn nog bij het werk. Het gaat ook hier om het vinden van balans; uitstaan of aanstaan? Werk of privé? Inspanning of ontspanning?

 

Pas zodra je je bewust wordt van deze werkstress die je ervaart kun je stappen ondernemen om hiermee aan de slag te gaan. In dit artikel bieden wij je de handvaten voor de bewustwording en het hervinden van de balans.

 

Effect van stress op je brein

Maar, wat gebeurt er nu eigenlijk in ons brein wanneer we stress ervaren? Hoe ontstaan ál die disbalansen? Wanneer je stress ervaart wordt er in je brein een stressreactie teweeg gebracht waarbij stresshormonen worden aangemaakt. Adrenaline en cortisol zijn hiervan de meest bekende. Deze stofjes maken energie vrij en deze energie gaat naar je spieren, denkprestaties, zintuigen en reactievermogen. Zodra de stressreactie voorbij is geeft de hippocampus een signaaltje af waardoor de productie van adrenaline en cortisol stopt, het lichaam ontspant.

 

Bij langdurige stress is het stress systeem in ons brein ontregeld en staan we continu ‘aan’. De hippocampus raakt overwerkt en de productie van adrenaline en cortisol wordt niet meer afgeremd.

 

Burn-out epidemie

Stress hebben we allemaal wel eens, het is immers een overlevingsmechanisme. Langdurige stress daarentegen is funest voor onze gezondheid, het zorgt namelijk voor een disbalans in ons brein. Het aantal brein gerelateerde zieken zoals burn-out, overgewicht, depressie en dementie neemt dan ook in schrikbarend tempo toe.

 

Op dit moment heeft meer dan 50% van de Nederlanders te maken met burn-out klachten, ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en maar liefst 85% van de millennials voelt zich depressief. We bevinden ons midden in een ware burn-out epidemie en het is nú tijd voor verandering.

 

Het tij keren

Stress is één van de belangrijke pijlers op ons platform. We lopen er allemaal wel eens tegenaan en blijven er vaak in hangen. Samen met tientallen experts delen wij de kennis & tools voor een leven in balans. We hebben hier alvast 4 tips voor je op een rijtje gezet:

 

  • Mediteer dagelijks; gebruik hierbij de Brain Balance Music.
  • Beperk schermtijd (vooral in de ochtend en avond)
  • Hou werk en privé zoveel mogelijk gescheiden. Benieuwd hoe? Lees hier het artikel van onze Mindfulness expert Patricia – Lie van Dijk
  • Beweeg elk uur eventjes of lummel elk uur