Vallen, vliegen, vluchten; in onze dromen kan het allemaal, zo gek dat je het niet kunt bedenken. Maar hoe kan dat? Wat gebeurt er in ons brein als we dromen? En wat willen onze dromen ons vertellen? Dit en meer lees je in dit artikel!
Wanneer droom je?
Dromen hebben we allemaal, elke nacht. Echter onthouden we slechts een fractie van de dromen die we hebben, vaak herinneren we ons de dag erna zelfs niets meer. Onze slaap kunnen we onderverdelen in een x aantal cycli met elk zijn eigen fases, het aantal is afhankelijk van de duur van je nachtrust. Elke cyclus duurt namelijk zo’n anderhalf uur. Zo vallen we eerst in lichte slaap, dan diepe slaap en tot slot de REM-slaap.
Over die laatste vertellen we je graag wat meer; REM staat voor Rapid Eye Movement. De naam heeft deze fase te danken aan de oogactiviteit die je dan hebt. Tijdens de REM-slaap worden je ademhaling en hartritme onregelmatig. Daarnaast neemt de brein -en oogactiviteit toe. De REM-slaap is de enige fase waarin we in staat zijn om te dromen!
Het onderbewuste
Zoals je misschien al weet doen we maar liefst 95% vanuit ons onderbewuste en slechts 5% vanuit het bewuste brein. Sigmund Freud, de grondlegger van de psychoanalyse, omschreef dromen dan ook als ‘de weg naar het onderbewuste’. Hij benadrukte hierbij dat dromen een manier zijn om jezelf te leren kennen.
Belangrijk om te weten is dat de REM-slaap ons ondersteunt in het verwerken van informatie en gebeurtenissen. Dit verklaart gelijk waarom je soms de gekste dromen kunt hebben.
Wat betekenen mijn dromen?!
Het internet ontploft met verschillende verklaringen voor je dromen. De een zou betekenen dat er iemand in je omgeving dood gaat, de ander dat je zwanger bent en weer een ander dat je mensen uit je omgeving niet kan vertrouwen. Wellicht zit er een kern van waarheid in die verklaringen, maar soms blijken ze ook vrijwel nergens op gebaseerd te zijn.
Wat we wél zeker weten is dat ons onderbewuste héél veel weet wat we met ons bewuste brein niet waar kunnen nemen. Er zit dus wel degelijk een boodschap van ons onderbewuste in onze dromen. Wat die boodschap is, kan alleen jij weten. Daarom is het heel belangrijk om je dromen als iets moois te zien. We hebben een aantal vragen voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om te reflecteren op je dromen.
Stel jezelf deze vragen
Je wordt achtervolgd
Als je in je droom wordt achtervolgd is de kans groot dat dit (onbewust) ook zo voelt. Vraag eens aan jezelf; wat achtervolgt me? Waar houd ik aan vast? Waarin lukt het me niet om los te laten?
Je bent aan het vallen
De droom waarin je valt hebben we vast allemaal wel eens gehad. Dit kan te maken hebben met het verliezen van controle of bijvoorbeeld te veel vragen van jezelf, maar ook met de angst om door de mand te vallen. Waar ben ik bang voor? Hoe belangrijk is controle voor mij?
Je bent naakt
Ook in dit geval is de vertaling vrij logisch; je hebt het gevoel dat je blootgesteld wordt of misschien dat je kwetsbaar bent. Wat heb ik van mezelf laten zien? Wat wil ik van mezelf laten zien? Of misschien wel; wat durf ik niet van mezelf te laten zien?
Je vliegt
Deze droom heeft vaak een positieve betekenis; vliegen symboliseert namelijk een gevoel van vrijheid. Ook bewustzijn, spiritualiteit en intuïtie zijn verbonden met lucht. Wat betekent vrijheid voor mij? Hoe vrij voel ik me? Waarin zou ik me vrijer willen voelen?
Last but not least; als je je dromen (vrijwel) nooit onthoudt kan het helpen om een dromendagboekje / journal bij te houden. Schrijf gelijk als je wakker wordt op wat je hebt gedroomd en reflecteer hier later op, zodat de magie van je onderbewuste niet verloren gaat.