Wat hebben mantra’s en meditaties met yoga te maken?

Leestijd 3 minuten
relax

In deze video legt Yoga Expert Jeanne Visser je meer uit over meditaties en mantra’s en kun je het ook meteen zelf ervaren!

Video 5 – Uitleg over meditaties en mantra’s from Brain Balance on Vimeo.

Geschiedenis van meditatie en mantra’s

Als het goed is heb je de video gekeken over de geschiedenis van yoga. Mocht je dat nog niet gedaan hebben doe dat dan nog eventjes door hier te klikken. Als je die video wel al hebt bekeken weet je dat yoga minimaal al 5000 jaar oud is. Dat weten we omdat er geschriften zijn gevonden, genaamd veda’s, waarin yoga wordt benoemd. Ook weet je dan dat yoga wordt omschreven in meditaties en mantra’s. Meditatie en mantra’s zijn dus ook minimaal 5000 jaar oud.

 

Wat zijn mantra’s?

Eerst even iets over mantra’s, want wat is nou een mantra? Het woord ‘Om’ is het meest bekende woord uit mantra’s en wordt op een bepaalde frequentie gezongen. Vedische priesters waren daar heel erg goed in. Zij konden een zin of een woord op een dusdanige manier zingen met een bepaalde frequentie dat het een helende werking had, die ook goed was voor het brein.

Daarnaast hebben vele onderzoeken aangetoond dat mantra’s en mediatie goed zijn voor onder andere de breinstructuur. Dit wordt al jarenlang onderzocht, onder ander in de jaren zeventig waarin monniken die mediteerden werden onderzocht. Sinds 2000 zijn er wel duizenden onderzoeken geweest. Wat ik zo bijzonder vind is dat ze hebben uitgevonden dat er verschillende meditaties zijn voor verschillende aandoeningen. Stel dat je meer energie wilt of juist op zoek bent naar pijnbestrijding, dan is daar dus een meditatie voor.

 

Verwachtingen van meditaties

Wat ik graag wil zeggen is dat meditatie in eerste instantie niet gericht hoeft te zijn op ontspanning of stilte. Heel vaak hebben mensen het idee, dat schrikt dan ook af, dat je per se stil moet zijn in je hoofd. Zelfs de mensen die heel goed zijn in mediteren krijgen het niet altijd voor elkaar. Dat zou ook heel bijzonder zijn, want we hebben onze gedachten nodig. Ons hoofd staat bijna niet stil, zelfs niet als we slapen. Dus als we gaan forceren om stil te zijn dan gaan we tegen iets vechten wat onderdeel is van mens zijn en wat vervolgens alleen maar harder terugkomt.

 

Wegdrukken van emoties

Ook als je emoties wilt wegzetten of je daarvan wilt verwijderen, komt het alleen maar harder terug. Dus ik wil je vragen, als je begint met mediteren, dat je loslaat dat je stil moet zijn of dat je iets moet bereiken. In 2013 is er een groot onderzoek geweest en daar kwam uit dat je met 3 keer in de week en minimaal 13 minuten mediteren en dat voor 8 weken lang, al resultaat ziet in het brein. Dus gewoon gaan mediteren!

Probeer daarbij ook jouw meditatiestijl te vinden. Er zijn namelijk vele verschillende vormen van meditatie. Je kunt bijvoorbeeld mediteren zoals ik zo hier ga doen, dus door in stilte te zitten, maar je kunt ook gaan mediteren door ergens naar te luisteren. Zoals de Binaural Beats die ik wel eens luister. Maar je kunt bijvoorbeeld ook gaan wandelen. Dus vind jouw manier van mediteren en probeer het resultaat van een meditatie, die het in jouw ogen zou moeten hebben, los te laten.

 

Meditatievideo

Ik wil je nu uitnodigen om met mij een aantal minuten te gaan mediteren, dit kun je doen door de bovenstaande video aan te klikken. Vanaf 04.30 minuut start de meditatie.