Welke yoga stijl past bij mij en mijn levensfase?

Leestijd 3 minuten
relax

In deze korte video legt Yoga Expert Jeanne Visser je uit waar yoga nu precies goed voor is en waarom dit per levensfase en persoon verschilt.

Video 4 – Waar is Yoga nog meer goed voor from Brain Balance on Vimeo.

 

Waar yoga allemaal goed voor is

Uiteraard weten we inmiddels dat yoga goed is voor het brein. Mocht je die video nog niet hebben gezien kun je die hier terugkijken. In die video leg ik uit wat de reden is dat yoga goed is voor het brein. In deze video zal ik uitleggen wat yoga nog meer kan betekenen voor jou.

Wat wereldwijd bekend is is dat yoga goed is voor mensen met veel stress, angstaandoeningen, omgang met depressie etc. Daarnaast is yoga ook nog goed bij pijn in de onderrug, hart- en vaatziekten en zelfs het voorkomen hiervan! Zoals ik eerder al zei is het ook goed voor de hersenfunctie.

Ook kan yoga gebruikt worden voor het verbeteren van de kwaliteit van je leven. Ik ben zelf yoga therapeut en heb veel cliënten die bij mij komen naar aanleiding van een aandoening. Dit kan zowel een fysieke als mentale aandoening zijn. Hierbij kun je denken aan hart- en vaatziekten, darmaandoeningen, reuma, artrose en kanker. Soms zijn het ook aandoeningen waarbij de cliënt nog niet eens precies weet wat er nu eigenlijk is.

 

Geschikt voor iedereen

Wat ik heel bijzonder vind aan yoga is dat het werkelijk goed kan zijn voor iedereen. Het enige waar je op moet letten is welke yoga stijl bij jou past in deze levensfase. Dit kan namelijk er verschillend zijn, zowel per levensfase als per persoon. Misschien zit je nu bijvoorbeeld in een fase waarin je heel erg fit wilt worden, maar tegelijkertijd ook aan de slag wilt gaan met stress en angst. Als je tijdens deze fase iets met yoga wilt doen zou je kunnen denken aan Hathayoga, Vinyasa yoga  of Ashtanga. Dit zijn namelijke wat pittigere yoga stijlen.

Wanneer je juist meer behoefte hebt aan ontspanning zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan een Yin Yoga stijl. Dit is namelijk een rustige yoga stijl. Maar dit is bijvoorbeeld weer geen goede stijl voor mensen met trauma’s.

Er zijn dus heel veel verschillende soorten stijlen en deze hangen allemaal af van waar jij en jouw lichaam op dat moment behoefte aan heeft in een bepaalde levensfase. Daarnaast is de docent die de yoga les geeft ook nog van belang.

 

Beginnen met yoga?

Mocht je nu voor het eerst gaan starten met yoga raad ik je aan eens op onderzoek uit te gaan. Kijk eens in jouw omgeving welke stijlen er zijn en welke er zowel lichamelijk als geestelijk bij jou past. Zoek dan ook eens uit welke docenten er zijn die deze yoga geven. Naar aanleiding van dit onderzoek maak je vervolgens dit besluit. Wanneer je dit besluit hebt genomen, probeer de keuze dan even vol te houden. Want één van de dingen die yoga met zich meebrengt is confrontatie. De confrontatie waar je iedere dag mee te maken hebt, zal yoga zeker naar boven brengen.

 

Dus ga het doen! Vind de juiste yoga stijl en docent voor jou op dit moment en houd vol!