Hersengolven- wat zijn dat?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Dat ons brein nooit stilstaat wist je inmiddels vast wel al! Wat misschien niet of minder bekend is zijn de hersengolven. In dit artikel leg ik je uit wat hersengolven zijn, welke frequenties we onderscheiden en hoe je zelf de frequentie kunt bepalen!

Hersenactiviteit

Onze hersenactiviteit kan worden gemeten door hersengolven, deze worden uitgedrukt in Herz (Hz). De hersengolven worden gemeten aan de hand van het aantal golfjes per seconde. Dit kunnen we door middel van een EEG – elektro-encefalografie – zichtbaar maken. De snelle hersengolven zijn gekoppeld aan focus, concentratie en de aandacht naar buiten richten. Des te langzamer de hersengolven, des te meer rust en aandacht die naar binnen is gericht. Bovendien zorgen langzame hersengolven voor ontspanning en krijgt het lichaam de ruimte zich te herstellen. Gebaseerd op het aantal Hz maken we onderscheid tussen vijf verschillende soorten hersengolven; delta, theta, alfa, bèta en gamma.

Delta (0,5 – 4 Hz)

Tijdens de diepe slaap zijn onze hersengolven in Delta-toestand. We hebben diepe slaap hard nodig voor fysiek herstel en het loslaten van afvalstoffen in ons brein. Intense ontspanning staat in de delta-toestand voorop.

Theta (4 – 8 Hz)

Net voordat je in slaap valt, tijdens de REM-slaap of als je wakker wordt zijn je hersengolven in Theta. De frequentie ligt tussen de 4 en de 8 Hz en dit is de meest bijzondere en uitzonderlijke hersentoestand. Dit is dé hersenstaat waar magie plaatsvindt in je eigen brein. Ga maar eens na; hoe start jij de dag? Zodra je de telefoon in de hand neemt sla je deze bijzondere Theta staat compleet over. Juist daarom is het zo belangrijk jouw telefoon zowel aan het begin als aan het einde van de dag niet aan te raken. 

Alfa (8 – 13 Hz)

Alfagolven staan bekend om ontspanning, creativiteit en het loslaten van angsten. Deze hersenstaat is essentieel voor stressreductie. Ook tijdens een meditatie of ademhalingsoefening bevinden we ons vaak in Alfa. Een andere goede breinoefening die wij op kantoor dagelijks doen; doedelen! Doedelen is een vorm van tekenen waarbij je eigenlijk geen specifiek doel hebt. Je tekent gewoon wat er in je opkomt. Dit brengt je namelijk ook snel in een Alfa staat.

Bèta (13 – 40 Hz)

De bètagolven zijn enerzijds ontzettend handig en anderzijds een grote valkuil. In deze hersenstaat ben je actief bezig en geconcentreerd. Je geest is scherp en gefocust en er worden nieuwe verbindingen aangelegd in je brein. Wanneer je echter langdurig in de Bèta-toestand bent ervaart je lichaam stress. Ieder mens heeft zo nu en dan ontspanning nodig, een gezonde afwisseling is dan ook van essentieel belang voor een brein in balans.

Gamma (40 – 80 Hz)

De allersnelste hersenfrequentie drukken we uit in Gamma. Dit duidt op de hoogst mogelijke staat van focus. Ons brein presteert cognitief optimaal. De Gamma-hersengolven zijn vaak van korte duur en worden in verband gebracht met ‘piekconcentraties’.

Muziek is één van de factoren die een grote invloed heeft op onze hersenactiviteit. Daarom ontwikkelde ik Brain Balance Music. Alle tracks zijn gemaakt op verschillende vibraties en helpen je zo naar een bepaalde hersenfrequentie. Benieuwd geworden? Ik heb inmiddels al vier albums voor je ontwikkeld! Kies jouw favoriet; Relaxation & Creativity,  Energy & Focus, Meditation & Memory of Inspiration and focus.