Hoe bereid ik mij voor op een cacao ceremonie? 

Leestijd 4 minuten
relax
Hoe bereid ik mij voor op een cacao ceremonie?

Cacao ceremonies zijn de afgelopen jaren erg populair geworden. Het is een hele fijne manier om een diepere spirituele connectie en innerlijke genezing aan te gaan. 

Wat is een cacao ceremonie?

Een cacao ceremonie is een eeuwenoud ritueel waarbij rauwe cacao, in de vorm van een drankje, met een persoonlijke intentie gedronken wordt. Je hebt verschillende vormen van cacao ceremonies, bijvoorbeeld met meditatie, dansen, delen, zingen of een combinatie hiervan. Daar zijn geen regels voor. Maar het meegeven van een intentie tijdens een ceremonie is altijd een onwijs krachtig onderdeel.

Voorbereiden op een cacao ceremonie

Hoe kun je, je nu het beste voorbereiden op een cacao ceremonie? Wij zetten het op een rijtje. 

Kies een ceremonie die bij jou past 

Het is onwijs belangrijk dat jij je veilig voelt tijdens de cacao ceremonie. En dus is het verstandig om een ceremonie te kiezen waarbij jouw gevoel echt goed zit. Ziet de locatie er comfortabel uit? Een rustige ruimte met mooie kaarsen en kristallen bijvoorbeeld? Kun je daarnaast iets vinden over de professionaliteit van de facilitators en de invulling van de sessie. Zoals hierboven genoemd verschilt de invulling van een cacao ceremonie nog wel eens. Nog een tip: vraag eens naar de cacao die wordt gebruikt tijdens de sessie. Je wilt wel graag hoogwaardige cacao die biologisch en duurzaam is voor een authentieke ervaring. 

Gezondheid

Het gebruik van rauwe cacao kent in principe geen officiële medische contra-indicaties. Maar ben jij zwanger, gebruik je specifieke medicijnen of heb je hartproblemen? Dan is het wel aan te raden even contact op te nemen met jouw dokter. Zo weet je zeker of jouw deelname aan cacao ceremonie geen gevolgen heeft op jouw persoonlijke situatie en gezondheid. 

Vasten en hydratatie

Om je lichaam voor te bereiden op de ervaring en de effecten van de cacao te versterken, wordt het aanbevolen om licht te vasten voor de ceremonie. Eet bijvoorbeeld zoveel mogelijk zuiver en plantaardig, laat vlees, zuivel en suiker even staan. En eet minimaal 1 uur voor de ceremonie helemaal niks meer. Ook is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven, dus drink ook na de ceremonie nog voldoende water. 

Oefen met meditatie en ademhalingsoefeningen

Neem de tijd om voorafgaand aan de cacao ceremonie te mediteren en diepe ademhalingsoefeningen te doen om je geest te kalmeren en in het huidige moment te zakken. Het is fijn om hier ervaring mee te hebben, zodat je bewustzijn wordt vergroot en je meer openstaat voor de subtiele nuances van de cacao-ervaring. 

Door meditatie en diepe ademhaling kun je een rustige innerlijke ruimte creëren, wat de connectie met de ceremoniële cacao kan verdiepen en je in staat stelt om de helende eigenschappen op een dieper niveau te verkennen. 

Intenties stellen 

Neem de tijd om eens rustig jouw intentie voor de ceremonie voor jezelf op te schrijven. Wat hoop je te bereiken? Of het nu gaat om emotionele genezing, zelfontdekking of spirituele groei, duidelijke intenties geven richting aan je ceremonie. Is het loslaten van controle juist een topic in jouw leven? Dan kun je de intentie meegeven dat je er volledig open ingaat en vertrouwen hebt dat de cacao jou precies zal geven wat er nodig is. 

Gun jezelf de tijd voor integratie

Cacao ceremonies kunnen hele mooie inzichten geven. Gun jezelf dan ook wat momenten voor en na de ceremonie om bewust te zijn. Pak bijvoorbeeld een journal of schriftje en schrijf wat dingen voor jezelf op. We hebben enkele vragen die je hierbij kunnen helpen. 

Voor de ceremonie

 • Wat brengt mij naar deze cacao ceremonie?
 • Wat hoop ik te ontdekken of te genezen tijdens deze ervaring?
 • Welke intenties wil ik tijdens de ceremonie stellen?
 • Zijn er specifieke vragen of zorgen die ik wil verkennen?

Na de ceremonie

 • Hoe voel ik mij fysiek en emotioneel na de ceremonie?
 • Zijn er inzichten of boodschappen die naar voren zijn gekomen?
 • Hebben mijn intenties tijdens de ceremonie gemanifesteerd?
 • Wat neem ik mee uit deze ervaring voor mijn dagelijks leven?

Cacao ceremonie in Rotterdam 

Onze cacao ceremonie, begeleid door Sharon en Henry, is een unieke ervaring. Het is een avond met prachtige muziek als medicijn, met diepgaande teksten die recht je hart binnenkomen en die je heerlijk laten dansen en meezingen, en oude universele wijsheden die gedeeld worden. Het is voeding voor je brein én je hart. Zodat je nog meer kunt gaan leven vanuit jouw eigen magie: je intuïtie volgen en luisteren naar jouw ziel. 

Bemachtig jouw plekje bij onze ceremonie via de website. Daar vind je ook meer informatie, zoals:

 • Wat is een cacao ceremonie?
 • Wat is de werking van cacao? 
 • Is een cacao ceremonie iets voor mij?
 • Wat ga ik ervaren tijdens deze sessie?

 

Cacao ceremonie Rotterdam

Wellicht vind je dit ook een interessant artikel: Waarom is cacao eigenlijk gezond?