Waarom is cacao eigenlijk gezond?

Leestijd 3 minuten
brain food – relax
Is cacao gezond?

Cacao, de magische boon die gebruikt wordt bij de creatie van chocolade, is de guilty please van veel mensen. Het smaakt onwijs lekker én het kent diverse gezondheidsvoordelen. Maar waarom is cacao nu eigenlijk gezond? Je leest het in dit artikel.

Wat is cacao?

Laten we bij het begin beginnen. Cacao verwijst naar de plant, de bonen ervan om precies te zijn, en de producten die daaruit worden verkregen. De cacaoplant (Theobroma cacao) komt van nature voor in de diepe tropische gebieden van Centraal- en Zuid-Amerika. De plant produceert grote peulen met zaden, die wij cacaobonen noemen. En laten dat nou net dé bonen zijn die als belangrijkste ingrediënten dienen bij het maken van chocolade.

Waarom is cacao gezond?

De meesten weten dat het nuttigen van een stukje pure chocolade een geluksgevoel kan geven. Maar cacao heeft nog een tal andere gezondheidsvoordelen. Wij delen die graag met je.

1. Cacao is rijk aan antioxidanten

Het zit boordevol antioxidanten, zoals flavonoïden en polyfenolen. Antioxidanten zijn gunstig voor de gezondheid van het hart en de bloedsomloop. Ze kunnen ontstekingen verminderen en het risico op bepaalde ziekten verlagen. Bovendien helpen antioxidanten het lichaam bij het neutraliseren van vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade aan cellen kunnen veroorzaken en bijdragen aan veroudering en ziekten, zoals kanker.

2. Het ondersteunt het hart

Verschillende studies tonen aan dat cacao gunstig is voor het cardiovasculaire systeem. De hierboven genoemde flavonoïden kunnen namelijk helpen bij het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van ontstekingen. Daarnaast kunnen de flavonoïden het cholesterolgehalte verbeteren en het risico op hartaandoeningen verminderen.

3. Cacao verbetert de hersenfunctie

Het bevat stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine. Deze stoffen verhogen je alertheid en verbeteren je cognitieve functie. Bovendien stimuleert de aanwezigheid van flavonoïden de bloedtoevoer naar de hersenen, wat kan zorgen voor een betere concentratie en geheugenfunctie.

4. Het bevordert stemming en energie

Cacao kan jouw stemming verbeteren en stress verminderen doordat het onder andere tryptofaan bevat. Tryptofaan is een aminozuur dat de aanmaak van serotonine stimuleert. Serotonine staat ook wel bekend als het gelukshormoon. Daarnaast bevat cacao cafeïne, dat de alertheid verhoogt, en theobromine, dat een mild stimulerend effect heeft. Samen kunnen deze stoffen zorgen voor een energie boost en verbeteren ze jouw stemming.

5. Cacao is een bron van voedingsstoffen

Het is een goede bron van mineralen, zoals magnesium, ijzer, koper en mangaan. Deze mineralen zijn essentieel voor verschillende lichaamsfuncties, waaronder je spierfunctie, bloedvorming en enzymatische processen.

Zo speelt magnesium een belangrijke rol bij je energieniveau. Ook is magnesium goed bij vermoeidheid en is het belangrijk voor jouw spierfunctie, zenuwgeleiding en botgezondheid. O, en leuk om te weten: Geen enkele andere voedingsbron bevat zoveel magnesium als cacao.

Ijzer is ontzettend belangrijk bij het transport van zuurstof in je lichaam en levert bovendien een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies zoals je geheugen en je concentratie. Koper is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en kalium is goed voor de bloeddruk, de spieren en van belang voor het zenuwstelsel.

Ook leuk om te weten! Wist je dat cacao zelfs in verband wordt gebracht met een beter seksleven? Je leest het in het artikel ‘Verbeter je seksleven met deze Brain Foods’.

Cacao ceremonie