Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Hoe help je je kind zich zelfverzekerder te voelen?

Leestijd 4 minuten
kids

Veel van de kinderen die ik begeleid hebben minder zelfvertrouwen en voelen zich niet zelfverzekerd. Iets waar ik als kind zelf ook enorme moeite mee had. Ik was volgens andere te zwaar, te groot voor mijn leeftijd en had een bril (iets wat je toen nog niet veel zag). Van de buitenkant zagen mensen een vrolijk, enthousiast en positief meisje, maar van binnen voelde ik me enorm onzeker, vooral over mijn uiterlijk.

Ik werd gepest, termen als “dikzak, brillie en slome” kreeg ik met enige regelmaat naar mijn hoofd geslingerd door een aantal jongens uit de klas. Mede door mijn enthousiaste en vrolijke karakter had ik gelukkig een aantal goede vriendinnen waar ik deze dingen goed mee kon bespreken.

Maar de woorden, zo nonchalant uitgesproken door een aantal uit de klas, hebben toen wel wat “emotionele” schade aangericht. Ik ging erin geloven en vroeg me af: ben ik wel goed genoeg? Ben ik mooi genoeg? Het werd een stemmetje in mijn hoofd die zo heel af en toe nog steeds de kop opsteekt. Vooral als ik iets doe wat ver buiten mijn comfortzone ligt. Maar gelukkig wist ik me al snel te herpakken en kreeg een andere mentaliteit de overhand. Ik werd een strijder, en mijn motto was: “Wacht maar, ik zal jullie eens wat laten zien als ik groter ben!”

 

Vechten, vluchten of verstarren

Ons oerbrein of krokodillenbrein (zeg ik tegen kinderen) zorgt ervoor dat je handelt in onveilige situaties. Ieder gaat op zijn eigen manier met een bepaalde situatie om:

Vechten

Vluchten

Verstarren

Wat jij meekrijgt van je ouders en omgeving heeft impact op de manier hoe jij omgaat met gebeurtenissen, ook op latere leeftijd. En gebrek aan zelfvertrouwen of een negatief zelfbeeld gun ik niemand, en zeker niet aan een kind! Hoe eerder je als moeder herkend dat je kind minder zelfvertrouwen heeft hoe beter je je hem/haar op weg kan helpen. Zelfvertrouwen is namelijk niet iets wat je kind als vanzelfsprekend heeft.
Er zijn verschillende factoren die daar impact op kunnen hebben o.a.:

-Omgeving: vriendjes & vriendinnetjes, familie etc.

-Leefomstandigheden: onveilige thuissituatie, armoede

-Social media

 

Hoe kun je zien dat je kind minder zelfvertrouwen heeft?

Je kind:

 • Trekt zich regelmatig alleen terug
 • Maakt overwegend negatieve opmerkingen over zichzelf
 • Je kind heeft het gevoel dat het nergens invloed op heeft, dat dingen hem/ haar gewoon overkomen
 • Heeft vaak buikpijn, hoofdpijn of andere lichamelijke klachten
 • Je kind heeft meer behoefte aan structuur en vaste gewoonten
 • Is niet weerbaar, komt niet voor zichzelf op
 • Wil het liefst bij jou in de buurt zijn
 • Overschreeuwd zichzelf: doet stoer, boos/agressief of juist gek om de onzekerheid te overschreeuwen of af te reageren.

 

Herken je iets uit het rijtje van hierboven bij je kind, of misschien wel bij jezelf?
Geef je kind liefde, ruimte en aandacht om er samen over te praten en te kijken hoe je kan helpen.

 

Wat kun je doen om het zelfvertrouwen van je kind te vergrootten?

 1. Kijk naar waar je kind wel goed in is en welke prachtige talenten hij/zij heeft.

Pak een groot vel, schrijf de naam van je kind hierop en zet alle mooie eigenschappen en talenten erbij. Hang dit op een plek waar hij/zij er regelmatig naar kan kijken. Je kind kan deze talenten eventueel ook opschrijven in een Kids Journal.

 1. Geef je kind de ruimte om dingen te ontdekken.

Als ouder wil je je kind het liefst tegen alles beschermen. Maar een ze leren juist door te vallen en weer op te staan, foutjes maken mag! En uit je comfortzone gaan daar ligt je groei.

 1. Een kind mag zich onzeker voelen.

Help daarbij en benoem het; “Ik zie dat je het spannend vindt, geeft niets hoor, dat heb ik ook wel vaker.”

 1. Help ze om zelf dingen op te lossen en beslissingen te nemen.

Kinderen die onzeker zijn verschuilen zich het liefst achter hun ouders. Stimuleer hen om op onderzoek uit te gaan en beslissingen te maken. Complimenteer ze op de inzet.

 1. Complimentjes geven.

Van complimenten gaat je kind groeien, het geeft ze zelfvertrouwen en het gevoel geliefd te zijn. Kijk hiervoor ook eens naar mijn artikel over Complimenten.

 1. Iedereen is uniek en goed zoals hij/ zij is!

Vergelijk je kind niet met anderen, zo leg je onbewust de lat al aan de hoge kant. Het mooiste wat je mee kunt geven is dat hij/ zij altijd zichzelf mag blijven.

 1. De kracht van woorden

Hoe en op welke manier je iets zegt tegen je kind heeft enorm veel impact. Probeer zoveel mogelijk te reageren met geduld en met een rustige, kalme stem.

De kracht van het woordje “nog”. Ik kan het niet/ ik kan het NOG niet. Daar zit nog heel veel ruimte en groei!

Ieder kind, iedere volwassene verdient het om zich geliefd en gewaardeerd te voelen. Dit gun ik jou als moeder en je kind met heel mijn hart, omdat ik weet wat het met je kan doen!

JIJ bent het waard!

Je kind is het waard!