Uit je comfortzone stappen: hoe doe je dat?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Het geven van een TEDx Talk, het aangaan van die nieuwe uitdaging of jezelf inschrijven voor die waardevolle maar dure cursus… Het zijn vaak juist de dingen die je eng of spannend vindt, die je leven radicaal ten goede kunnen keren.

In plaats van hun dromen na te jagen, blijven de meeste mensen echter in hun comfortzone. Dat voelt vertrouwd en veilig, maar betekent ook dat je dromen altijd dromen zullen blijven. In dit artikel geef ik je daarom 4 tips om makkelijker uit je comfortzone te stappen.

 

Waarom is het zo lastig om uit je comfortzone te stappen?

Voordat je structureel uit je comfortzone kunt stappen, moet je eerst weten waarom je hier soms zoveel weerstand bij ervaart. Dat heeft alles te maken met je brein, dat vanuit energiebesparend oogpunt het liefst terugvalt op zijn standaardprogrammering en hierdoor excuses verzint om nieuwe of spannende dingen niet te hoeven doen.

Dit zorgt voor het stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je ergens geen zin in hebt of er toch niet goed genoeg in bent. Dat is jammer, want hiermee remt het brein zijn eigen groei (en daarmee die van jou). Uit je comfortzone stappen zorgt namelijk dat nieuwe neurale netwerken zich kunnen vormen en jij je kunt ontwikkelen. Dit fenomeen staat ook wel bekend als neuroplasticiteit.

 

Reptielenbrein, amygdala en hippocampus

De automatische piloot waarop je brein graag terugvalt, wordt aangestuurd door het reptielenbrein. Dit breingedeelte houdt je liever in je comfortzone en heeft een partner in crime in de vorm van de amygdala. De amygdala is onderdeel van het zoogdierenbrein (ook wel het limbisch systeem genoemd) en is verantwoordelijk voor de verwerking van stressvolle of beangstigende prikkels.

Iedere keer dat je brein denkt dat er gevaar dreigt (bijvoorbeeld als je uit je comfortzone stapt door het geven van een presentatie), zorgt de amygdala voor een golf van stresshormonen zoals cortisol door je lijf. Dit geeft een onaangenaam en opgejaagd gevoel waar je simpelweg doorheen moet. Als je brein beter in balans is, zul je merken dat je makkelijker met dit soort stress kunt omgaan.

Interessant is dat de amygdala nauw samenwerkt met de hippocampus, het geheugencentrum in je brein. De hippocampus slaat elke ervaring die hoort bij een angstgevoel op. Hierdoor went de amygdala aan nieuwe ervaringen en wordt de aanmaak van stresshormonen steeds minder. Kortom: hoe vaker je uit je comfortzone stapt, hoe minder stress je zult ervaren!

 

4 tips om uit je comfortzone te stappen

De eerste tip om makkelijker uit je comfortzone te stappen, is dan ook door het gewoon te doen. Zo went je brein aan nieuwe ervaringen en merk je na verloop van tijd dat je steeds minder angst of zenuwen ervaart. Omdat deze tip waarschijnlijk niet genoeg is om je direct de drempel over te helpen, volgen hieronder nog 4 extra breintips om makkelijker uit je comfortzone te stappen:

1). Begin met kleine stapjes

Hoe kleiner de stappen die je zet, hoe minder de innerlijke weerstand die je moet overwinnen. Geef bijvoorbeeld niet in één keer een TEDx Talk voor een volle zaal, maar oefen eerst met presentaties voor kleinere groepen.

Een kleine (maar hele effectieve) stap die je daarnaast kunt zetten, is visualisatie. Je brein kent het verschil niet tussen fantasie en werkelijkheid en hierdoor went het alvast aan een ervaring als je deze visualiseert. Visualiseer elke dag minstens 5 minuten voor het beste effect.

2). Leer jezelf een growth mindset aan

De weerstand die je voelt als je uit je comfortzone stapt, heeft zoals gezegd veel te maken met je breinprogrammering. Een belangrijk onderdeel hiervan is je mindset; de verzameling van overtuigingen die je hebt over jezelf en de wereld.

Een fixed mindset zorgt ervoor dat je eerder beren op de weg ziet en hierdoor liever in je comfortzone blijft. Een growth mindset zorgt ervoor dat je gelooft dat je jezelf altijd kunt ontwikkelen en hierdoor graag nieuwe uitdagingen aangaat.

3). Durf fouten te maken

Uit je comfortzone stappen, betekent dat je het risico loopt om een fout te maken. Dit heeft alles te maken met een growth mindset, want mensen met een growth mindset zien fouten als iets leerzaams en daarmee als een voorwaarde voor een snellere ontwikkeling.

Neurowetenschappers onderschrijven deze visie en koppelen grotere fouten zelfs aan een groter leersignaal in de hersenen. Hierbij komen allerlei neurotransmitters zoals dopamine vrij, die je stimuleren om in de toekomst een andere strategie te kiezen. Zo leer je sneller van je fouten.

4). Investeer in je persoonlijke ontwikkeling

Uit je comfortzone stappen, is een proces van elke dag 1% beter worden. Dit lukt niet als je je gedachteloos laat meevoeren in de dagelijkse rat race of life. Dagelijks werken aan jezelf en je doelen is nodig om uit je comfortzone te stappen en deze zone bovendien steeds verder op te rekken.

Investeer daarom in je persoonlijke ontwikkeling en in kennis van je eigen brein. Hiermee geef je jezelf de tools om je eigen breinprocessen en negatieve patronen te herkennen. Zo zet je die eerste belangrijke stap uit je eigen comfortzone richting een betere toekomst.

Tip: In de Brain Balance-opleiding Level 1 ‘Update je brein’ ga je specifiek aan de slag met je eigen breinprogrammering en patronen. Wil jij uit je comfortzone stappen en kun je hierbij meer breinkennis gebruiken? Dan is dit de opleiding voor jou!