Is een ketogeen dieet gezond?

Leestijd 3 minuten
brain foodbreinkennis

De verschillende diëten vliegen je tegenwoordig om de oren, er is telkens weer wat nieuws te vinden en proberen. Over het algemeen is het vooral belangrijk een gezond voedingspatroon te volgen wat voor jou vol te houden is. Toch kan een ketogeen dieet in sommige gevallen ook enorme voordelen hebben, klinisch psycho neuro immunoloog Erik Schut legt er in dit artikel alles over uit!

 

Het probleem in de hersenen

Vandaag de dag hebben veel ziektebeelden te maken met laaggradige ontstekingen en een overactief immuunsysteem. Door de chronische stress waar velen van ons mee te maken hebben eist ons immuunsysteem alle glucose (energiebron) op. Dit heeft als gevolg dat er geen glucose meer is voor de neuronen. Neuronen worden afhankelijk van twee andere soorten brandstof, namelijk melkzuur (lactaat) en ketonen.

Kortom; het immuunsysteem vraagt veel energie waardoor neuronen te weinig energie krijgen en af zullen sterven. We kunnen dit voorkomen met melkzuur en ketonen.

 

De vicieuze cirkel

Bij het welbekende ketogeen dieet eet je bijna 0 koolhydraten en veel vetten en eiwitten. Waar het bij dit dieet eigenlijk om gaat is dat het lichaam in ‘ketose’ terecht komt. Dit is een natuurlijke stofwisselingsstand van het lichaam waarbij vetzuurverbranding als brandstof gebruikt wordt. Door deze verbranding ontstaan er ketonen en deze worden door het lichaam als energiebron gebruikt.

MCT (monocarboxyl transporters)  spelen hier een belangrijke rol. Je kunt deze zien als deurtjes waardoor melkzuur en ketonlichaampjes de hersenen binnen kunnen komen. Suiker (glucose) heeft een eigen deurtje (Glut 1 en 3).

Het probleem dat ontstaat is dat we meestal het immuunsysteem tot rust willen brengen en de neuronen weer energie willen geven. Doordat het immuunsysteem alle energie in de vorm van suiker vraagt krijgen de neuronen dus veel minder en neuronen die te weinig energie krijgen activeren het immuunsysteem. Een heel vervelende vicieuze cirkel.

Als je altijd gewend bent om veel suiker te eten dan is de noodzaak om deurtjes voor lactaat en ketonen laag te maken. Je bent dan afhankelijk geworden van glucose en zo kun je ook het immuunsysteem actief houden.

De grote truc is nu; stoppen met koolhydraten eten. Je lichaam gaat dan ketonen maken, die zorgen ervoor dat er meer deurtjes opengaan en dan kan ook melkzuur mee naar binnen. Hiermee kun je de vicieuze cirkel doorbreken en de neuronen weer van energie voorzien.

 

De verschillende opties

Het ketogeen dieet is niet de enige, maar wel één van de manieren om in ketose te komen. Ook Intermittent Fasting kan een manier zijn om in ketose te komen. Hierbij kan het helpen om tijdens het vasten weinig te drinken en ook nog nuchter te bewegen.

Tot slot is er voeding met veel ketonen die bijdragen aan een staat van ketose, denk hierbij aan kokosvet of MCT-olie.

Ketose heeft ontzettend veel gezondheidsvoordelen en is tegelijkertijd een ingewikkeld proces. Het is belangrijk om hier altijd onder begeleiding van een expert mee aan de slag te gaan. Het therapeutenteam van Charlotte Labee kijkt graag samen met je naar de mogelijkheden.

 

Gezondheidsvoordelen:

Artsen en onderzoekers hebben al veel mooie resultaten gezien na het toepassen van een ketogeen dieet. Zo heeft de uitvinder van dit dieet veel patiënten met epilepsie behandelt, waarbij hij significante verschillen heeft vastgesteld. Tevens past een Amerikaanse arts (Terry Wahls) met MS het ketogeen dieet bij zichzelf toe en heeft ze sindsdien veel meer energie.

Al met al; ketose brengt, wanneer het juist wordt toegepast, een berg aan gezondheidsvoordelen met zich mee:

  • Herstel insulinegevoeligheid
  • Verbetering of herstel breingezondheid
  • Aerobe verbranding zorgt voor meer energie
  • Voorkomen of verhelpen van ontstekingen

Ook heeft het ketogeen dieet bij verschillende ziektebeelden positieve effecten laten zien. Zoals; auto-immuunziekten, diabetes (type 1), epilepsie, psychiatrische klachten, neurologische klachten.

 

Nadelen:

Zoals ik al zei kán het ketogeen dieet erg gezond zijn, maar is het belangrijk om dit onder begeleiding te doen. Het is dan ook zeker niet zo dat ik nu iedereen aanraad om alleen nog maar volgens dit dieet te gaan eten. De nadelen zijn dat het dieet eenzijdig en heftig voor de spijsvertering is.

Dus in het kort; het ketogeen dieet laat prachtige gezondheidsvoordelen zien, maar moet altijd onder begeleiding van een expert uitgevoerd worden. Klik hier om te leren hoe je grip op je eigen gezondheid krijgt! Of klik hier voor therapeutische begeleiding.