Patronen doorbreken; zo kom je in contact met je innerlijke kind

Leestijd 4 minuten
breinkennis

‘Waarom maak ik me zo druk?!’ ‘Waarom word ik nou weer boos?!’ ‘Wat is er toch met me aan de hand?!’. Als je al een beetje bekend bent met ons platform dan weet je inmiddels dat ieder brein zijn leven lang wordt geprogrammeerd. De programmeringen die we in onze jeugd maakte dienen ons vaak later in het leven niet meer. Hoe je hiermee omgaat leggen we je in dit artikel uit!

 

Programmering & trauma’s

Vooral in de eerste acht levensjaren heeft ons brein het ontzettend druk. Alle ervaringen en indrukken worden opgeslagen in ons neurale netwerk en zo wordt de basis gelegd voor onze breinprogrammering. Het kinderbrein neemt alles als waarheid aan en we vormen ieder ons eigen beeld van de werkelijkheid.

Op jonge leeftijd worden we overspoeld met allerlei emoties, dit geldt voor ieder kind en is volkomen normaal. Soms roepen situaties echter zulke heftige emoties op óf is er een gebrek aan een warme omgeving en krijgt ons zenuwstelsel het niet verwerkt. Als emoties niet verwerkt kunnen worden slaat ons brein de situatie op als een trauma. Trauma’s zijn niet te voorkomen, we hebben er allemaal mee te maken. Dat de een met grotere, zwaardere trauma’s te maken heeft dan de ander staat daar los van.

 

Patronen die je niet meer dienen

De patronen die we op jonge leeftijd ontwikkelen kunnen ons op latere leeftijd behoorlijk in de weg komen te zitten. Misschien herken je het wel dat je soms snel boos wordt, heel erg bang bent iemand te verliezen, weinig vertrouwen in jezelf hebt óf niet uit durft te spreken wat je echt wilt. Dit is slechts een greep uit de belemmerende patronen waar we in het dagelijks leven mee te maken krijgen.

Jij hebt op jonge leeftijd, vaak naar aanleiding van een negatieve ervaring, een beschermingsmechanisme ontwikkeld wat nog altijd opgeslagen is in je brein. Je wordt boos, verdrietig, trekt je terug of voelt je misschien wel radeloos; dat is voor iedereen anders. De ervaring herinner je je met je bewustzijn meestal niet eens meer, maar toch raak je in bepaalde situaties getriggerd en reageer je onbewust telkens op dezelfde manier. Het trauma is namelijk opgeslagen in je onderbewuste.

 

Bewustwording is de eerste stap

We gebruiken slechts 5% van ons brein bewust en toch is bewustwording de eerste stap. Zolang jij je niet bewust zal worden van de patronen die je niet meer dienen, zul je ook nooit gaan veranderen. Wil je belemmerende patronen doorbreken? Dan zul je je eerst bewust moeten worden van twee zaken;

  • Wat is het gedrag waar je vanaf wilt?

Zowel het gedrag als de trigger zijn voor ieder individu anders. Als we het hebben over gedrag bedoelen we wat je doet; word je boos? Verdrietig? Ga je in de verdediging? Sluit je je af? Stel je te veranderen gedrag vast.

  • Wat is de terugkerende trigger?

De terugkerende trigger is misschien iets lastiger te achterhalen. Ga eens terug naar verschillende situaties waarin je hetzelfde gedrag liet zien, wat gebeurde er? Wat deed dit met jou? Misschien voelde je je niet gerespecteerd, schreeuwde iemand tegen je of kreeg je het idee dat je werd buitengesloten. Ga op zoek naar jouw trigger.

 

In contact komen met je innerlijke kind

Diep van binnen bevindt zich in jou nog altijd je innerlijke kind. Met al zijn/haar emoties is het innerlijke kind hard aan het werk om jou te beschermen tegen de buitenwereld. Je bent nu immers volwassen geworden, je hebt geleerd om te gaan met de buitenwereld. Sommige patronen die je innerlijke kind bij zich draagt zou je graag willen loslaten. Het innerlijke kind is slechts één van de stemmetjes in je hoofd. Wat bij alle stemmetjes overeenkomt is dat ze gehoord willen worden én dat ze iets positiefs met jou voor hebben, ook al lijkt dat soms niet het geval.

Volg de onderstaande vijf stappen om contact te maken met je innerlijke kind, luister naar wat hij/zij je wilt vertellen. Jij bepaalt vervolgens zelf wat je hiermee doet;

  1. Sluit je ogen en adem 10x diep in en uit
  2. Zie, hoor en/of voel je innerlijke kind
  3. Vraag aan je innerlijke kind wat hij/zij voor je wil
  4. Luister naar je innerlijke kind en bedank hem/haar voor de bescherming
  5. Bepaal nu vanuit jezelf wat je wel en niet mee wilt nemen
  6. Open je ogen, bedank jezelf dat je de tijd hebt genomen en schrijf nog even op wat je uit deze oefening meeneemt.

 

Verder aan de slag met het doorbreken van belemmerende patronen én het creëren van nieuwe patronen? Misschien is de Brain Balance opleiding wel iets voor jou!