Zit jij in de wachtkamer van je eigen leven door oude patronen en gedachtes?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

We hebben geleerd om ons aan te passen en vooral om ons te gedragen volgens aangeleerde gedachten, regels en patronen. Als je goed je best doet en je komt je verantwoordelijkheden en verplichtingen na dan word je goed genoeg bevonden en zal je een goed leven hebben.

Combineer dat met het gedachtengoed dat je goed voor de ander moet zorgen en jezelf vooral niet op de allereerste plek dient te zetten en je hebt alle ingrediënten om ieder contact met jezelf heel geleidelijk aan te gaan verliezen. Je draait een programma af, wat voor anderen misschien goed werkt of gewerkt heeft, maar waarvan jij diep van binnen voelt dat het niet kloppend is. Toch ga je door, want je zal het vast mis hebben. Iedereen doet het immers op die manier, dus dat zal toch wel ergens goed voor zijn?

 

Angst om niet goed genoeg te zijn

Je schuift je gevoelens aan de kant en je wordt geleidelijk aan een machine die vooral keuzes maakt uit angst om niet goed genoeg te zijn en om niet te verliezen. Je neemt de overtuigingen voor waar aan, alsof dat dé waarheid en dus de route naar geluk is. Het maakt dat je door blijft gaan in het stramien waar je in zit; in de hoop dat ooit, misschien, een keer, op een moment…

En de prijs die je betaalt is hoog: moeheid, uitputting, frustratie, angst, spanning, lichamelijke en/of geestelijke klachten. Het heeft impact op je relaties, je seksleven, je geduld naar je partner en je kinderen. Het schuldgevoel…. Als je dat patroon niet verandert, wordt het alleen maar sterker.

Soms komt er een scheur in dat mechanische pantser en de muur die je om je heen hebt gebouwd in de vorm van pijn, boosheid of verdriet. Dat zijn de momenten dat je weer contact maakt met jouw oorspronkelijke authentieke JIJ. Die gevoelens zijn echter vaak zo ongemakkelijk dat je er zo snel mogelijk van weg wilt.

 

Wachtkamer van je eigen leven

In deze wereld vol van mogelijkheden en verleidingen is er genoeg voor handen om dat ongemak niet te hoeven voelen. Je kunt nog harder werken, nog meer sporten en zelfs meditatie en yoga kunnen onbewust toegepast worden om de échte pijn niet te hoeven voelen. En als dat allemaal nog niet werkt, hebben we altijd nog 24/7 voeding voor handen om ons heel even beter te voelen en anders is er altijd nog Netflix of de mobiele telefoon. Ongemerkt heb je plaatsgenomen in de wachtkamer van je eigen leven…

 

Leegte

Wanneer je jarenlang hebt afgestemd op een verkeerd programma, ingeven door anderen en door de maatschappij, dan kan het lastig zijn om weer te voelen wat JIJ wilt, wie JIJ bent en wat jouw missie is in dit leven. Zodra we de “slechte” dingen weghalen, dan wordt dat niet automatisch ingevuld door iets “goeds”. Eerst ontstaat er een leegte. Een ruimte die zo onaangenaam en onbekend kan voelen, dat we die binnen no-time weer invullen met… dat wat we al weten.

Oude patronen dus. En daarmee blokkeren we de poort naar verandering. We hebben niet meer geleerd hoe we kunnen omgaan met echte rust en ruimte, met leegte en daadwerkelijke vrijheid. Daar zit een enorme tegenstrijdigheid in: we hunkeren naar vrijheid, maar als die er eenmaal is dan weten we vaak van gekkigheid niet wat we er mee aan moeten.

 

Goed en kloppend voor JOU

Waardevol dus om daar contact mee te gaan maken, zonder het direct weer in te willen vullen. Zodat heel langzaam stap-voor-stap daar inzichten en ideeën op kunnen ploppen waarvan je het bestaan nog niet af wist. Inzichten die volledig buiten je eigen redelijkheid kunnen liggen, misschien ook wel buiten de redelijkheid van je omgeving, maar die wel goed en kloppend zijn voor jou en jouw leven.

Wat zou jij kunnen realiseren wanneer je volledig in lijn bent met wie jij bent? Met wat je denkt, voelt en wilt? Hoe zou je jouw keuzes gaan maken wanneer je je kwaliteit en goed voelen niet meer laat afhangen van partner, familie, werk, financiën, vrienden, etc.? Maar steeds weer de rust en de ontspanning kunt vinden om wel, of niet, de keuze te maken die kloppend is voor jou? En zo jouw waarde toe kunt gaan voegen aan de wereld om je heen. Wat zou dat doen met je gezondheid? Met je relaties? Met jouw fysieke en mentale welbevinden?

Je leeft maar één keer. Je bent aan jezelf verplicht om er alles uit te halen wat erin zit.