Van wintertijd naar zomertijd? Zo kun je je kind voorbereiden!

Leestijd 3 minuten
kids – slaap

Zondag 27 maart 2022 gaan we de klok verzetten naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2:00 uur de klok een uur vooruit gaat en het opeens 3:00 uur. De dagen worden langer en we kunnen dus langer van zonlicht genieten. Helaas betekent dat ook dat we een uur ‘korter’ slapen. En voor de ouders kan dit een uitdagend weekend worden. Want het verzetten van de klok betekent ook een verschuiving in slaapschema en slaapritme van baby of kind. Socioloog en kinderslaapcoach Ewelina de Groot vertelt je in dit artikel er meer over.

Omdat ik weet dat veel ouders zich zorgen maken over hoe ze hun baby of kind het beste kunnen helpen om zich aan te passen deel ik met jullie twee opties over hoe je om kunt gaan met het verzetten van de klok. Hierdoor kan deze overgang soepel verlopen voor het hele gezin.

Hoe kun jij je kind helpen bij de overgang naar de zomertijd?

Wil jij je baby op een liefdevolle manier voorbereiden en helpen met de overgang naar de zomertijd? Laat de omschakeling dan niet te abrupt gebeuren. Vaak wordt er geadviseerd om nog eerder, bijvoorbeeld 3-4 dagen, van tevoren starten. Eerlijk gezegd heb ik gemerkt dat het meer verwarring geeft aan je baby dan dat het goed doet. Dus vandaar dat ik in mijn praktijk 1 dag van tevoren aanhoudt. Ik geef je graag een voorbeeld over hoe je het kunt aanpakken:

De voorbereiding: zaterdag

Geef je baby of kind de kans om te wennen aan het nieuwe ritme. Je kunt je kind een half uur eerder wakker maken in de ochtend en/of eerder wakker maken van laatste slaapje overdag. Leg je kind 30 minuten eerder dan normaal in bed op zaterdagavond. Zorg ervoor dat je de kamer extra donker maakt. Het is helemaal oké als je kind dan niet gelijk slaapt, hij of zij moet namelijk ook nog wennen.

Zondag 

Op zondag start je de dag volgens de ‘nieuwe’ tijd met veel daglicht. De interne slaapcycli van ons lichaam (ons circadiaanse ritme) wordt namelijk gereguleerd door daglicht. Door het daglicht wordt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine ook geremd, waardoor je brein weet dat je scherp genoeg bent om vol energie aan de dag te beginnen. Dit is ook de reden waarom vele kinderen (en velen van ons) wakker worden rond de zonsopkomst en zich slaperig beginnen te voelen kort nadat de zon ondergaat. Je kunt de 24-uurs slaapcyclus van je kind helpen reguleren door hem of haar ‘s ochtends direct aan licht bloot te stellen. En door ervoor te zorgen dat zijn kamer tijdens slaapjes en voor het slapengaan echt donker is.

Je kunt ook niets doen aan voorbereiding

Als je wat oudere kinderen hebt kun je ervoor kiezen om niets te doen. Dat betekent dat je de natuur ‘haar werk’ laat doen. Zondag houd je voor jullie gezin de nieuwe zomertijd aan ook al wordt je kind waarschijnlijk iets eerder wakker in de nieuwe zomertijd. Houd voor de slaapjes overdag dezelfde tijden aan in de nieuwe zomertijd. Vaak gaat het aanpassen aan de zomertijd sneller dan je denkt en binnen een paar dagen heeft je kind dit nieuwe slaapritme te pakken. Maar het kan dus ook enige tijd duren voordat de interne klok van je kindje zich aanpast, ongeacht hoe voorbereid je bent. Accepteer dat het zo is en ontspan. Heb geduld, wees extra lief voor je kleintje, én voor jezelf. Maak je vooral geen zorgen, uiteindelijk past ook jouw kind zich aan aan de nieuwe zomertijd.

Heel veel succes!