Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Voeding bij ontstekingen 

Leestijd 2 minuten
brain food

Laaggradige inflammatie is een relatief milde ontstekingsvorm, waarbij het immuunsysteem continu licht is overgeactiveerd. Hierdoor ontstaan er energietekorten in de hersenen en spieren, met klachten zoals hoofdpijn, spierpijn en chronische vermoeidheid tot gevolg. Dit is de voeding die het beste helpt om dit soort lichte ontstekingen te remmen: 

Omega 3 

Omega 3-vetzuren hebben unieke ontstekingsremmende eigenschappen. Omega 6-vetzuren werken juist ontstekingsbevorderend en daarvan krijgen we er tegenwoordig teveel binnen. Verbeter daarom je verhouding tussen omega 3 en 6 door meer omega 3-rijke voeding te eten. Voorbeelden hiervan zijn vette vis, visoliealgenolie, walnoten en lijnzaad(olie). 

Bessen 

Bessen zitten boordevol antioxidanten. Deze stofjes hebben een krachtige ontstekingsremmende werking in het lichaam. Met name blauwe bessen staan bekend als ware antioxidantenbommetjes en bevatten veel waardevolle vitaminen. Regelmatig een handje bessen eten, helpt dan ook om laaggradige inflammatie te bestrijden. 

Kruiden 

Net als bessen zijn kruiden hele sterke antioxidanten. Met name kurkuma en gember genieten een reputatie als het gaat om de ontstekingsremmende eigenschappen. Je kunt er bijvoorbeeld thee van zetten en zo op een makkelijke manier profiteren van de gunstige werking. Gebruik dan liever geen theezakjes, maar haal verse en losse ingrediënten en laat deze in elk geval 5 minuten trekken. 

Groene bladgroente 

Groene bladgroente bevat tal van stoffen die gunstig zijn voor de gezondheid. Een van die stoffen is chlorofyl, dat een ontstekingsremmende werking heeft in het brein en lichaam. Eet daarom dagelijks chlorofylrijke groente zoals boerenkool, spinazie, veldsla en andijvie. Bij dit soort Brain Food profiteer je ook nog eens van een overdaad aan vitaminen, mineralen en sporenelementen!