Voorbereiden op de overgang van zomertijd naar wintertijd

Leestijd 4 minuten
slaap
6 tips om je voor te bereiden op de wintertijd

Het is bijna tijd voor de wintertijd. De klok gaat weer een uur achteruit en die verandering heeft invloed op onze biologische klok. Hierdoor kan de wisseling van zomertijd naar wintertijd enkele effecten hebben op ons brein en ons lichaam. Denk aan:

  • Verstoring van de biologische klok: Ons lichaam heeft een interne biologische klok die wordt gereguleerd door circadiane ritmes, ook wel slaap-waakritmes genoemd. Wanneer de klok wordt teruggezet, kan dit een plotselinge verschuiving in onze dagelijkse routine veroorzaken, waardoor onze biologische klok enige tijd nodig heeft om zich aan te passen. Dit kan leiden tot tijdelijke ontregeling van slaap- en waakpatronen.
  • Slaapproblemen: Sommige mensen ervaren problemen met in slaap vallen of wakker worden na de overgang naar de wintertijd. Dit komt doordat de nieuwe kloktijd niet overeenkomt met de interne biologische klok. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat het lichaam zich aanpast aan het nieuwe schema.
  • Veranderingen in stemming en alertheid: De verschuiving in de tijd kan ook van invloed zijn op onze stemming en alertheid. Sommige mensen kunnen zich vermoeider of prikkelbaarder voelen na de overgang naar de wintertijd.

Om de effecten van de overgang naar de wintertijd op ons brein te minimaliseren, delen we graag wat tips met jou om je hierop voor te bereiden.

6 tips om je voor te bereiden op de wintertijd

Tip 1: Pas je slaapschema geleidelijk aan

Begin vanavond met het geleidelijk aanpassen van je slaapschema. Ga elke avond bijvoorbeeld een uurtje eerder naar bed en sta ‘s ochtends op een vergelijkbaar tijdstip op als je zou doen na de overgang. Hierdoor kan je lichaam zich langzaam aanpassen aan het nieuwe schema.

 

Tip 2: Buig eventuele negatieve overtuigingen over de wintertijd om

Raak je bewust van negatieve associaties die je hebt en buig deze om. Door je gedachten en gewoonten een positievere draai te geven, kun je de wintertijd beter omarmen en er meer plezier uit halen.

Benieuwd hoe je dit doet? Lees de 7 stappen verderop in het artikel.

 

Tip 3: Blijf actief

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van je slaap-waakritme. Probeer echter ‘s avonds geen intensieve lichaamsbeweging te doen, aangezien dit juist alertheid kan verhogen.

 

Tip 4: Gebruik lichttherapie

Als je moeite hebt om je aan te passen aan het nieuwe tijdschema, kun je overwegen om lichttherapie te proberen. Blootstelling aan helder, natuurlijk licht in de ochtend kan je biologische klok helpen synchroniseren.

 

Tip 5: Eet gezond

Vermijd zware maaltijden vlak voor het slapengaan, en zorg ervoor dat je evenwichtige voeding binnenkrijgt.

 

Tip 6: Blijf consistent

Houd je slaap- en waakpatroon consistent, zelfs in het weekend. Dit kan je biologische klok helpen stabiliseren.

 

In 7 stappen jouw negatieve overtuigingen over de wintertijd ombuigen

Het ombuigen van eventuele negatieve associaties en overtuigingen kan helpen om de overgang naar de wintertijd als een minder stressvolle periode te ervaren. Door bewust te werken aan een positievere mindset, kun je je emotionele reactie op de verandering in de klok verbeteren en beter omgaan met eventuele uitdagingen die zich voordoen.

  1. Bewustwording: Achterhaal welke specifieke negatieve gedachten of overtuigingen je hebt met betrekking tot de wintertijd. Dit kunnen gedachten zijn zoals “Ik ben altijd vermoeid in de wintertijd” of “Ik haat de donkere ochtenden.” Het is belangrijk om je bewust te worden van deze gedachten voordat je ze kunt ombuigen.
  2. Herken de irrationaliteit: Ga kritisch na of je negatieve overtuigingen en gedachten wel rationeel zijn. Vaak zijn deze gedachten gebaseerd op angst, gewoonten of meningen van anderen en niet op feitelijke informatie.
  3. Herformuleer de gedachten: Probeer je negatieve overtuigingen om te buigen naar positievere en realistischere uitspraken. Bijvoorbeeld, als je denkt “Ik ben altijd vermoeid in de wintertijd,” kun je dit ombuigen naar “Ik vind manieren om mijn energie op peil te houden in de wintertijd.”
  4. Visualiseer positieve aspecten: Denk na over de positieve kanten van de wintertijd, zoals gezellige avonden bij kaarslicht, winterse activiteiten of extra tijd om te ontspannen. Visualiseer jezelf genietend van deze aspecten.
  5. Creëer positieve associaties: Doe bewust dingen die je leuk vindt in de wintertijd, zoals winterwandelingen, schaatsen, spelletjes spelen en tijd doorbrengen met dierbaren. Dit kan je helpen positieve associaties te creëren met de winter.
  6. Praktische maatregelen: Neem praktische maatregelen om de wintertijd aangenamer te maken, zoals het plannen van leuke activiteiten, het inrichten van je huis voor gezelligheid en het zorgen voor voldoende licht in je omgeving.
  7. Positieve bevestigingen: Gebruik positieve affirmaties om jezelf aan te moedigen en je nieuwe positieve overtuigingen te versterken. Bijvoorbeeld, zeg tegen jezelf: “Ik pas mij gemakkelijk aan, aan de wintertijd” of “Ik geniet van de rustige avonden in de wintertijd.”

Voor je het weet sta jij straks te springen om de klok weer een uur terug te mogen zetten als aanloop naar jouw favoriete seizoen: de winter! 😉

Wellicht vind je het artikel “De gevolgen van een chronisch slaaptekort” ook interessant.