Kies jij voor voeding of vulling voor je brein?

Leestijd 4 minuten
brain foodkids

“Niet te veel snoepen want dan krijg je gaatjes”. “Niet te vet eten want daar word je dik van”. Dit is wat veel mensen meekrijgen als programmatie, dat zijn onze waarde labels. Onze ouders en opvoeders hebben ons dit geleerd over voeding en de ouders van onze ouders hebben dat ook zo doorgekregen en ga zo maar door.

 

Terug naar de oertijd

Dat is een ontzettend mooi systeem. Vroeger in de oertijd vertelden mensen elkaar verhalen bij het kampvuur.  Op die manier gaf men belangrijke informatie door over hoe je het beste kon overleven. Wat de beste route naar een bepaalde voedselrijke plek is, hoe je bepaald eten moest klaarmaken, welke kruiden en bessen giftig zijn of wat de beste strategie is om te jagen. Generaties op generaties werd er waardevolle informatie aan elkaar doorgegeven. De jongeren groeiden op met deze verhalen, deze waardevolle lessen en dit hield ze in leven.

 

Tijden veranderen

Het doorgeven van informatie en kennis wordt verstaan onder programmatie. In onze eerste 8 jaren is ons brein een spons en neemt het alles op wat er wordt gezegd. En wat als eerst wordt aangeleerd, neemt ons brein ook aan als waarheid. In die tijd was dat ontzettend belangrijk voor de overleving. Alleen zijn de tijden veranderd. Niet alle verhalen die we nu horen en alle lessen die we leren van onze opvoeders zijn niet per se meer het beste voor onze overleving. Integendeel zelfs. De kwaliteit van onze voeding is zo hard achteruitgegaan. Een appel van nu heeft niet meer dezelfde voedingswaarden als een appel van 50 jaar geleden. En meer dan 80% van wat er in de supermarkt ligt is ongezond voor ons.

Gelukkig leren we ook steeds meer over voeding, zijn er steeds meer onderzoeken en komt er steeds meer kennis vrij over voeding. We weten nu inmiddels dat je van snoep niet alleen gaatjes krijgt, maar dat het ook ontzettend slecht is voor je brein. Dat je van o.a. de verkeerde voeding lichamelijke klachten en zelfs ziektes kan ontwikkelen. Ook komt er gelukkig steeds meer bewustwording over voeding op scholen maar nog lang niet genoeg. Maar om een verandering teweeg te brengen in de gezondheid van de moderne mens is het belangrijk om te starten bij jezelf en bij je kind(eren). Want ook vandaag de dag leren kinderen van hun ouders. Kinderen zien wat wij als ouders eten en drinken, hoe we ons gedragen en nemen dat over.

 

Hoe kun je nu het beste starten met gezonde voeding?

Als ouder kan het soms duizelen van alle tips en informatie over voeding. Waar doe je goed aan? Er zijn zo ontzettend veel voedsel hypes. Start bij de oorzaak en maak kleine stapjes. En de oorzaak is onze voorprogrammatie. Wat wil jij meegeven over voeding en welke waarde labels?

Als we de mindset veranderen over gezond eten bij onszelf en onze kind(eren) is dat een mooie eerste stap. Dat is bewustwording en vanuit bewustwording volgt nieuwsgierigheid. Vanuit die nieuwsgierigheid zal een kind steeds vaker vragen gaan stellen over voeding en uiteindelijk er zelf ook informatie over gaan opzoeken. Als je kinderen al wat ouder zijn en als je jarenlang snoep hebt gegeven, toetjes en frisdrank zal het voor je kind aanvoelen als straf als je ze alles ineens ontneemt. Terwijl je deze omslag wilt maken vanuit pure liefde en nieuwe kennis. Maar dit zal niet zo aanvoelen en dan kan het averechts werken. Trigger de nieuwsgierigheid en ga geen strijd aan.

Enkele waardelabels die niet dienend zijn als het om gezond eten gaat:

  • “Joh geniet er maar lekker van want ik ben er ook groot mee geworden, het kan heus geen kwaad”
  • “Als je je bord hebt leeggegeten mag je een toetje”
  • “Eten moet altijd lekker zijn”
  • “Gezond eten is niet lekker”
  • “groen voer is voor konijnen”

Buig deze waardelabels om, naar dienende waardelabels. Programmeer jezelf en je kind(eren) dat voeding nodig is om te overleven.

 

Veranderen van de conditionering

Mag eten dan niet lekker zijn? Absoluut wel! Graag zelfs, maar om een omslag te maken zal de conditionering eerst moeten veranderen. Onze smaakpupillen zijn uit balans vanwege alle zoetstoffen en vulstoffen. Als de balans er weer is smaakt gezond eten ontzettend goed.

2 tips waar je vandaag nog mee aan de slag kunt om je mindset over voeding te veranderen:

  • Dat eten als functie heeft om te overleven. Dat wij als mens deze voedingsstoffen nodig hebben om te functioneren in het leven. Bekijk per recept welk ingrediënt waar goed voor is. Wat doet het voor je en waar helpt het je bij? Het is ontzettend leuk om tijdens het eten naar elkaar te luisteren en samen met dit onderwerp aan de slag te gaan.
  • Zeg tijdens het eten niet: Eet smakelijk of eet lekker of ik hoop dat het smaakt. Op die manier leg je de nadruk er juist op dat eten lekker moet zijn en dat wil je liever niet. Dat het goed smaakt is een mooie bijkomstigheid. Zeg bijvoorbeeld: laten we er een gezellige maaltijd van maken of laat de voeding ons medicijn zijn of laat deze maaltijd ons energie geven. Het is ook leuk om hier een spelletje van te maken en dat iedere dag iemand iets anders mag verzinnen.

Veel plezier en onthoudt: ons brein en lichaam heeft voeding nodig en geen vulling.