Waarom het belangrijk is om tijd voor jezelf te nemen

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Het moderne leven dwingt ons soms om te haasten. Omdat we ons onder druk gezet voelen om elke dag het meeste uit onze tijd te halen, zijn de activiteiten die ons ondersteunen, verjongen en helpen ons te ontwikkelen vaak de eerste die worden opgeofferd als we haast hebben of geconfronteerd worden met een nieuwe verplichting. In dit artikel deel ik, Jeanne Visser, mijn tips met jou om tijd voor jezelf vrij te maken.

Persoonlijke behoefte is prioriteit één!

Het is belangrijk dat we onthouden dat er meer in het leven is dan succes behalen, geld verdienen en zelfs voor anderen zorgen. Deze persoonlijke behoeften zouden een belangrijke plaats op je prioriteitenlijst moeten innemen. Iedere dag weer!

Tijd maken voor persoonlijke groei,
betekend tijd maken voor jezelf.

Tijd maken voor jezelf,
Betekend een betere verbinding met jezelf.

Een betere verbinding met jezelf,
betekend een betere verbinding met al het andere in je leven.

Elke taak die je onderneemt en elke relatie die je voedt, put uit de bron van jouw spirituele vitaliteit. De tijd nemen voor je persoonlijke ontwikkeling en behoeftes vult dat aan en bereidt je zelfs voor op een nieuwe dag. Tijd maken voor de activiteiten die bijdragen aan je persoonlijke groei heeft weinig te maken met egoïstisch zijn en alles met je welzijn. Regelmatig de tijd nemen om je te concentreren op de behoeften van je ziel zorgt ervoor dat je jezelf kunt koesteren, tijd kunt besteden aan je gedachten, rust kunt ervaren en je spirituele grenzen kunt verleggen.

Nee zeggen tegen een ander is ja zeggen tegen jezelf

Het is gemakkelijk om te vermijden dat we onze vrije momenten gebruiken voor verrijking. Er is altijd iets dat schijnbaar dringender moet worden gedaan. Veel mensen voelen zich schuldig wanneer ze hun vrije tijd gebruiken voor bezigheden waarbij ze zich op zichzelf concentreren, omdat ze het gevoel hebben dat ze hun gezin of hun werk verwaarlozen. Om tijd voor jezelf te maken, kan het nodig zijn om nee te zeggen op verzoeken van anderen of om extra verantwoordelijkheden te weigeren.

Verrijk je geest

Door elke dag vijftien of dertig minuten tijd in te plannen voor jouw persoonlijke behoeften, kun je je rustig voelen, kun je meer energie geven en je meer in contact voelen met het universum en het leven. Je kunt bijvoorbeeld in een dagboek schrijven, mediteren, de woorden van wijze vrouwen en mannen beluisteren of bestuderen en andere oefeningen te doen. Tijd vrijmaken om je geest te koesteren kan vereisen dat je andere, minder vitale activiteiten opoffert. Hoe meer tijd je besteedt aan zielsverzorgende activiteiten, hoe gelukkiger en meer ontspannen je zult worden. De tijd die je besteedt aan het verrijken van je geest zal je verjongen en je helpen een meer rustgevend leven te creëren.

12 tips om meer tijd in te plannen voor jezelf:

 1. Plan een avondje met jezelf. Probeer minimaal één doordeweekse avond per maand speciaal voor jezelf te bewaren.
 2. Plan één keer per maand een speciale dag voor jezelf. Maak hiervoor alvast een afspraak of plan voor. Regel bijvoorbeeld alvast oppas of reserveer/ koop vooraf een entree ticket.
 3. Verlaat op tijd je werk.
 4. Volg een cursus. (En dan wel een die je leuk vindt en niet voor je werk moet doen).
 5. Ga een keer met het openbaar vervoer naar je werk en lees ondertussen een boek.
 6. Delegeren! Probeer niet altijd alles zelf te doen, en ja, dat kan ook binnen een gezin!
 7. Geef jezelf toestemming. Gun het jezelf zonder schuldgevoel.
 8. Prioriteer taken op basis van belangrijkheid en urgentie.
 9. Stel een tijdslimiet in om een ​​taak te voltooien.
 10. Neem wat vaker een ​​pauze tussen je taken.
 11. Verwijder niet-essentiële taken/activiteiten.
 12. Plan vooruit zodat je je eigen tijd ook kunt inplannen

Namasté

Jeanne