Eigenlijk heeft wandelen nog steeds een stoffig imago. Daar kwam ik van de week nog achter toen een jong echtpaar waar ik lesgeef aan huis, vertelde dat ze inmiddels graag wandelen maar tijdens het uitzoeken van speciale wandelschoenen bijna werden afgeschrikt vanwege de hoge leeftijd van de overige klanten. Hoe komt het toch dat wandelen nog steeds het 75+ imago heeft?
Wandelen en yoga
Gelukkig heeft corona er in ieder geval voor gezorgd dat meer mensen zijn gaan wandelen. Ikzelf ben eerlijk gezegd gek op wandelen. Voorheen ging ik zeker iedere week wel naar het Kralingsebos in Rotterdam en tegenwoordig wandel ik graag in onze omgeving bij de plassen. Ik was dan ook enorm geschokt toen ze vorig jaar met gemak het halve bos hebben omgekapt voor een tijdelijke weg. De fijne volle bomen en planten zijn niet meer en ik kijk naar een kale omgeving met op de achtergrond wat verdwaasde vogels op zoek naar een nieuw onderkomen. Toch blijf ik wandelen want buiten dat ik het fijn vind is het ook nog eens heel goed voor je.
Yoga is voor mij alles dat een diepere verbinding brengt met jezelf, je omgeving en anderen.
En dus ook wandelen. Soms komt het voor dat ik merk dat een cliënt een wandeling nodig heeft. Dan gaan we dus geen oefeningen doen maar wandelen. Een bijzonder speciale wandeling die ik onlangs heb gedaan was een wandeling met M. Een geweldig mooi mens die besloten had om de volgende dag euthanasie te plegen vanwege kanker. Heel bijzonder is het om te zien hoe de natuur zijn werk doet op dat soort bijzondere momenten.
Dus ik daag je uit! Ik daag je uit om deze week nog een wandeling te maken.
Meditatief wandelen
- Zet je telefoon op stil!
- Wandel langzaam en op de adem.
Iedere stap is een deel van je ademhaling
Dus, 3 á 4 stappen is een inademing en 3 á 4 stappen is een uitademing
Doe dit ongeveer 5 minuten - Blijf staan, kijk om je heen zonder datgene dat je ziet een label te geven (boom, plant, bank, vogel). Neem alles in je op, de kleuren, de vormen enz.
- Ga weer lopen en word je bewust van:
– het gewicht van je voeten op de grond
– de beweging in de enkels, knieën, benen en heupen
– de beweging in de armen en de schouders - Als je wordt afgeleid door je gedachtes, oordeel dan niet. Word je juist bewust van wat het is dat je afleidt en breng de aandacht vervolgens weer terug naar de ademhaling en de beweging in het lichaam
- Blijf staan en voel de grond onder de voeten. Word je bewust van het soort grond onder je voeten. (Gras, aarde, steen). Voel hoe sterk de aarde is.
- Ga opnieuw wandelen en pak de ademhaling weer op zoals bij punt 2 beschreven
- Sta stil en word je bewust van de geuren, de geluiden, de wind en temperatuur op je huid.
- Word je nu bewust van jezelf, stel in jezelf de vraag,
wat wil je nu? Wat wil je nu?
Spits de oren, wees stil en wacht op het antwoord.
Je brein en natuur
Onderzoek in een groeiend wetenschappelijk veld genaamd Ecotherapie heeft een sterk verband aangetoond tussen de natuur en verminderde stress, angst en depressie.
Het is niet precies duidelijk waarom contact met de natuur en het zijn in de buitenlucht zo’n positief mentaal effect hebben. In 2015 vergeleken onderzoekers in een onderzoek de hersenactiviteit van gezonde mensen nadat ze 90 minuten in een natuurlijke of stedelijke omgeving hadden gelopen. Ze ontdekten dat degenen die een natuurwandeling maakten, een lagere activiteit hadden in de prefrontale cortex, een hersengebied dat actief is tijdens het nadenken. Met name gericht op repetitieve gedachten die zich richten op negatieve emoties.
Na wat meer onderzoek, blijkt dat interactie met de natuur andere voordelen biedt. Kalmerende natuurgeluiden en zelfs stilte in de buitenlucht kunnen bijvoorbeeld de bloeddruk verlagen en het stresshormoon cortisol verlagen, wat de fight or flight reactie van het lichaam kalmeert.
Heb je nu nog twijfels? Nee toch!