Wat is hersenmist?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Vergeet je snel dingen, word je regelmatig moe wakker, heb je soms moeite om je te concentreren en voel je je vaak slap en futloos? Al dit soort symptomen wordt gezamenlijk ook wel beschreven als ‘hersenmist’ of ‘brain fog’.

Hersenmist is een opkomend fenomeen en wordt als symptoom zelfs gelinkt aan COVID. Wetenschappers speculeren namelijk dat dit virus een ontstekingsreactie in gang zou kunnen zetten in de hersenen.

Een ontstekingsreactie in de hersenen wordt ook wel neuro-inflammatie genoemd en kan tevens het resultaat zijn van chronische, laaggradige ontstekingen. In dit artikel leg ik uit hoe dit kan leiden tot hersenmist en symptomen zoals vermoeidheid, geheugen- en concentratieproblemen.

Wat zijn de symptomen van hersenmist?

Hersenmist kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Vergeetachtigheid
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid
 • Gevoelens van angst
 • Duizeligheid
 • Slap of futloos gevoel
 • Traag van denken en begrip
 • Niet op woorden kunnen komen
 • Prikkelbaarheid
 • Slapeloosheid
 • Gebrek aan motivatie
 • Neerslachtigheid
 • Laag libido
 • Hoofdpijn

Veel van de bovengenoemde symptomen ervaren we allemaal wel eens, bijvoorbeeld in periodes dat we moe zijn of veel stress hebben. Het verschil met hersenmist is dat je meerdere of zelfs veel van deze klachten tegelijkertijd ervaart en dit langdurig of zelfs chronisch het geval is.

Al met al laten deze symptomen zich beschrijven als een wat dof of mistig gevoel in je hoofd, waardoor de term ‘hersenmist’ of ‘brain fog’ zo toepasselijk is. Hierdoor kun je het gevoel krijgen dat je niet scherp bent en je denkprocessen trager verlopen.

Hersenmist en dementie

Hoewel dementie net als hersenmist sterk in opkomst is, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee. Hersenmist is lang niet altijd chronisch van aard en heeft vaak een onderliggende oorzaak die je met leefstijlveranderingen kunt oplossen. Dementie daarentegen is een progressieve breinziekte die je absoluut hoopt te voorkomen in plaats van te genezen.

Wat zijn de oorzaken van hersenmist?

Dat gezegd hebbende willen we ook hersenmist en de symptomen daarvan liever voorkomen dan genezen. Hersenmist is in de basis immers het gevolg van een brein dat (tijdelijk) niet in staat is om optimaal te functioneren en dit kan velerlei oorzaken hebben.

Met name chronische stress speelt een belangrijke rol, want dit kan zorgen voor een disbalans in het brein door een hogere aanmaak van het stresshormoon cortisol. Dit zet vervolgens een kettingreactie in gang in de vorm van een overbelaste hippocampus, een beschadigde frontale lob en een overactieve amygdala.

Alsof dit nog niet genoeg is, heeft stress ook een enorme invloed op de darmen, die wetenschappers zien als ons tweede brein. Wie regelmatig stress ervaart in het leven, loopt dus een flink groter risico op de symptomen van hersenmist.

Naast stress kunnen vele andere factoren leiden tot brain fog of gerelateerde klachten. Denk hierbij aan dat wijntje wat je elke avond drinkt, een gebrek aan voedingsstoffen, te weinig water drinken of hormonale veranderingen zoals door de overgang. Hersenmist is simpelweg een symptoom van een brein dat uit balans is, doordat het niet krijgt wat het nodig heeft.

depressie, burn-out en hersenmist

Hersenmist wordt vaak in verband gebracht met burn-out en depressie. Niet toevallig ervaren veel mensen met brain fog vergelijkbare klachten waaronder vermoeidheid, lusteloosheid en gevoelens van angst of neerslachtigheid.

De overlap tussen deze moderne ziektebeelden berust niet op toeval, want allen zijn het symptomen van een brein dat niet in staat is om optimaal te functioneren. Het aanpakken van de oorzaak begint dan ook met het herstellen van de natuurlijke balans in het brein.

Hoe kan ik hersenmist behandelen?

Over het herstellen van je breinbalans heb ik al vele artikelen en boeken geschreven. Alles staat of valt met pijlers zoals Brain Food, beweging, slaap en ontspanning. Als je gezonder eet, meer beweegt, meer slaapt en meer ontspant, zul je vaak merken dat je hersenmist al binnen enkele weken als sneeuw voor de zon verdwijnt. Voor concrete informatie hierover raad ik je echt aan om boeken zoals Brain Food, Brain Food Smoothies of de Brain Balance Journal te lezen.