Voel jij je vaak gestrest, geprikkeld, angstig of neerslachtig? Dan kan een overactieve amygdala hiervan de oorzaak zijn. In dit artikel vertellen we niet alleen wat een (overactieve) amygdala voor en met jou doet, maar delen we ook hoe je dit hersengebied weer kunt kalmeren!
Wat doet de amygdala?
De amygdala is een relatief klein onderdeel van de hersenen, maar is van groot belang om ons te beschermen tegen gevaar. Dit onderdeel is de alarmbel in ons brein en heeft als belangrijkste functie ons in leven te houden. Wanneer de amygdala gevaar signaleert zal het hier direct op reageren en andere delen van het brein uitschakelen. Het brengt je lichaam in gereedheid om te vechten of heel hard weg te rennen. Je vecht-of-vlucht modus wordt aangezet.
De amygdala reageert echter niet alleen op situaties uit het heden, maar koppelt ook een emotie aan de stressreactie. Zo kan een stressreactie zoals angst gekoppeld worden aan een emotie. Een voorbeeld: je staat dromerig langs de kant van de weg te staren en ineens hoor je een langsrijdende auto claxonneren. Je schrikt en de amygdala creëert een koppeling tussen dromerigheid en ontspanning met schrik en onzekerheid. Dit kan ertoe leiden dat je hierna moeilijker kan ontspannen of je minder snel overgeeft aan dromerigheid. Er is namelijk kortstondig een hersenverbinding gelegd tussen die emoties en schrik.
Een overactieve alarmbel
Bij een overdaad aan (negatieve) prikkels door bijvoorbeeld social media, nieuwsberichten of een overvolle agenda kan de amygdala overactief worden. Het kan leiden tot onnodig heftige reacties op stress of andere energiezuigers. De alarmbel van je brein is als het ware verkeerd afgesteld.
Symptomen van een overactieve amygdala
- Angststoornissen
- Spierspanning
- Overprikkeld brein
- Spijsverteringsproblemen
- Verkeerde ademhaling
- Versnelde hartslag
- Verminderde weerstand
- Neerslachtigheid
De amygdala kalmeren doe je zo
Voel jij je vaak gestrest, geprikkeld, angstig of neerslachtig? Dan kan een overactieve amygdala hier dus de oorzaak van zijn. Gelukkig zijn er verschillende manieren om dit hersengebied te kalmeren, door het duidelijk te maken dat er geen acuut gevaar dreigt.
5 activiteiten om je alarmbel te kalmeren
- Mediteren
- Wandelen in de natuur
- Yoga
- Voldoende slaap
- Brain foods
Bij mediteren, yoga en wandelen in de natuur stimuleer je met name je parasympatische zenuwstelsel. Het stimuleren van je parasympatische zenuwstelsel is een effectieve manier om je amygdala te kalmeren.
Ook het voeden van je brein met de juiste voedingsstoffen speelt hierbij een belangrijke rol. Eet dagelijks minimaal 500 gram groenten en zorg voor voldoende omega 3 vetzuren, vitamine C & D, magnesium, B-vitamines én pre-en probiotische voedingsstoffen om je darmen te ondersteunen. Je darmen zijn immers je tweede brein en daarmee grotendeels verantwoordelijk voor het verbeteren van je algehele gezondheid en humeur.