Yoga Nidra en het zelfhelend vermogen van je lichaam: hoe werkt het?

Leestijd 5 minuten
relax

Yoga Nidra is de afgelopen jaren enorm in opkomst gekomen, want de moderne mens heeft last van chronische stress en kan alle hulp gebruiken om daar vanaf te komen. Het antwoord daarop is een vorm van yoga waarbij je helemaal niets hoeft te doen (alleen liggen en luisteren dan) en zonder moeite een toestand van diepe slaap bereikt. Ik neem je dus graag mee in de meest bijzondere eigenschappen van deze hypnose, visualisatie techniek; Yoga Nidra, waarmee je in staat bent om jezelf en je leven volledig te resetten.

 

Wat houdt Yoga Nidra in?

Yoga Nidra vraagt nauwelijks tot geen inspanning. De techniek bestaat oorspronkelijk uit een serie eeuwenoude meditatie-oefeningen met als doel: je hoofd op orde brengen, het zenuwstelsel kalmeren, een diepe rust ervaren en het lichaam zichzelf laten genezen. De afgelopen 10 jaar ben ik bijna fulltime bezig geweest met het ervaren en onderzoeken van verschillende meditatie- en transformatietechnieken.

Mijn belangrijkste ontdekking was Yoga Nidra. Hiermee vielen alle puzzelstukjes in één enkele techniek samen. Vrijwel meteen na de eerste paar sessies, zo’n 5 jaar geleden, kreeg ik bevestigd dat bijna iedereen Yoga Nidra fijn vindt. Ook mensen die nog nooit yoga of meditatie hadden beoefend.

Bijna 90% van de deelnemers kwam na de eerste sessie terug voor meer. Daardoor heb ik ervaren welke technieken binnen de Yoga Nidra wel en niet aanslaan bij de moderne mens met de stressgerelateerde klachten. In de sessies op mijn House of Deeprelax App komen om die reden standaard de volgende ingrediënten terug:

 

  • Ademhalingsoefeningen
  • Ontspannings- en bewustzijn technieken
  • Gecombineerd met hypnose en visualisaties.

Tijdens een sessie (die kunnen in lengte variëren van 13 tot 60 minuten) word je eerst heel rustig en stil. Vervolgens kom je in een fase waarin je je overheersende overtuigingen en angsten bekijkt en loslaat. Daarna krijg je de kans om een diep verlangen te manifesteren, om uiteindelijk te eindigen in de ‘Deep Sleep State’. In deze heerlijke diepe staat van je hersenen wordt het zelfhelend vermogen van je lichaam geactiveerd.

 

Activeer zelf de apotheek in je lichaam

Ik geloof dat ons lichaam en hersenen zo zijn gebouwd dat alles aanwezig is om, bijvoorbeeld in geval van ziekte, onze eigen apotheek te activeren. Anderzijds weet ik ook dat we het vertrouwen in deze intelligentie in het Westen kwijt geraakt zijn. In sommige delen van de wereld blijven mensen lang gezond en worden ze ouder dan elders het geval is.

En toch zijn dat vaak plaatsen waar de gezondheidszorg behoorlijk primitief is. Maar het zet je wel aan het denken. Wat is dan het recept om zo gezond héél oud te worden? Wat doen ‘zij‘ anders dan ‘wij’? Ik vind het mateloos fascinerend.

Doordat ik al jong te maken had met een chronische en pijnlijke ziekte, heb ik hier de afgelopen 10 jaar uitgebreid onderzoek gedaan. Een holistische lifestyle lijkt het antwoord te zijn, die een goede samenwerking bevat tussen lichaam, geest en natuur. Voor mij is een belangrijk onderdeel hiervan de diepe-meditatievorm Yoga Nidra.

Sinds ik de afgelopen 6 jaar bijna dagelijks Yoga Nidra beoefen is mijn chronische aandoening met 90% verminderd. Ik ga nu bijna pijnvrij en met veel meer energie door het leven. De yogi’s wisten dit al lang en gelukkig wint Yoga Nidra nu ook in Nederland steeds meer terrein.

 

Yoga Nidra en het zelfhelend vermogen van je lichaam

Yoga Nidra werkt door op verschillende lagen in je systeem, waaronder het activeren van het zelfhelend vermogen van je lichaam. Dit heeft alles te maken met jouw autonome zenuwstelsel, dat weer bestaat uit het sympatische en parasympatische zenuwstelsel. Deze systemen regelen onder andere de werking van je organen, de ademhaling, je vertering en hartslag. De rem en het gaspedaal van ons systeem.

In de diepte staat van Yoga Nidra kan jij lichaam goed aanvoelen waar er een tekort van is en dit vervolgens gaan aanvullen.

 

Verschillende hersenstaten dragen bij aan een diepe en helende ontspanning

Tijdens een goede Yoga Nidra sessie kom je eerst in de Alpha hersenstaat terecht, die zorgt voor een ontspannen lichaam en een mind die zich veilig voelt. In de volgende fase kom je in de meeste helende hersenstaten Theta en Delta terecht.

Om dit wat visueler te maken, het volgende voorbeeld: mensen die in coma worden gehouden, bevinden zich ook in de Delta staat. Dit is de meest helende hersengolf-staat voor je systeem. Het is een staat waarin de gedachten eindelijk niet meer overheersend zijn. In deze staat is je lichaam in staat om, zonder bemoeienis van ons, zichzelf te gaan genezen.

Negatieve gedachten kunnen het zelfhelende proces namelijk behoorlijk in de weg zitten en dit zelfs volledig deactiveren. In deze diepe ontspanning, ook wel de ‘Deep Sleep State’ genoemd wordt jouw eigen apotheker geactiveerd die dan voor jou aan de slag gaat. Alles wat niet in balans is wordt aangepakt. Bij sommige mensen kan dit proces heel snel gaan. Er zijn gevallen bekend van mensen die na één enkele sessie volledig genezen zijn’.

 

De rest van je leven Yoga Nidra blijven beoefenen? 

Wij hebben helaas niet op school geleerd hoe dagelijkse ontspanning een goede samenwerking tussen lichaam en geest stimuleert. Integendeel! Velen van ons zijn opgevoed met de gedachte dat men zich pas waardevol mag voelen door hard werken en productief bezig zijn. “Uitrusten doe ik wel als ik met pensioen ga”. Of: “slapen kan ik genoeg als ik dood ben”.

Daardoor bevinden wij ons dagelijks veel te vaak in een hoge Beta-hersenstaat; de staat van je hersenen wanneer je ‘aan staat’. Oftewel druk bent, veel nadenkt en eigenlijk dus aan het ‘overleven’ bent. Er is weinig ruimte om even stil te staan, je gedachten aan de kant te zetten en in een relaxtere Alpha-staat te af te dalen.

Sterker, velen van ons vinden het knap lastig om meteen de knop om te zetten op het moment dat we zouden willen ontspannen. Je lichaam weet op een bepaald moment niet meer zo snel om te schakelen. Met alle gevolgen van dien: we slapen slecht, voelen ons opgejaagd en hebben last van stressgerelateerde klachten.

Niet bepaald omstandigheden waarin het lichaam zich goed kan herstellen. Het is zelfs een aanleiding voor het lichaam om zich tegen zichzelf te keren, en zelfs dan vinden we het lastig om ruimte te maken voor die alarmsignalen. Ik vergelijk het wel eens met een auto. Zodra er een rood lampje op het dashboard begint te knipperen stop je gelijk. Je maakt direct een afspraak bij de garage. Maar met ons lichaam moeten we eerst langs de snelweg komen stil te staan, willen we er echt serieuze aandacht aan schenken.

Door in de Yoga Nidra veel tijd door te brengen in de Theta- en Delta-hersenstaten, leert je lichaam opnieuw ontspannen. Er ontstaat weer een gezonde samenwerking tussen de rem en het gaspedaal in jouw dagelijks leven.

Wanneer je deze formule goed beheerst wordt alles mogelijk; zowel fysiek en mentaal als in het leven om je heen.