Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Zit jij in de put? Probeer dit eens!

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten

In de put zitten we allemaal wel eens. Het wordt pas vervelend als we in de put blijven zitten, we hebben geen flauw benul meer hoe we er ooit uit kunnen komen. Dit is een teken dat je ‘vast’ zit. Ik bied je graag de handvaten om te achterhalen wat er nodig is om uit de put te komen.

Terug naar het actie-controle model

In mijn vorige artikel liet ik je kennismaken met het actie-controle model; de motor achter ons brein. Hier werd het onderscheid tussen de Managing Director, Planner, Doener en Controller duidelijk gemaakt. Wanneer deze vier systemen in harmonie zijn spreken we van een brein dat in balans is. Klik hier voor een korte video waarin ik het model aan je toelicht!

Als je vastzit dan is het vaak de controller die het voortouw neemt. Het lijkt haast alsof je geen toegang meer hebt tot de drie andere systemen. In de controller zijn alle negatieve ervaringen opgeslagen. Je neemt een kritische houding aan en baalt van wat er allemaal niet goed gaat. Kortom; je bent in gevecht met jezelf.

Erkennen

Het gevecht met jezelf wil zeggen dat je je ergens bevindt waar je liever niet bent. Je zit vast en wil dat niet. Door te blijven focussen op wat je niét wilt, zal juist dat hetgeen zijn dat groeit. We hebben allemaal wel eens een rotdag of een rot week. Des te harder we hiertegen vechten, des te langer het zal duren.

Daarom is erkenning de eerste en meest essentiële stap om weer door te kunnen gaan. Het is de uitdaging om stil te staan en alles wat er is er even te laten zijn. De frustratie, angst en het verdriet mogen er allemaal echt zijn. Negativiteit hoort erbij en het is aan jou om de strijdbijl te begraven. Creëer een moment voor jezelf om alles wat er is er te laten zijn.

Focus op wat je wél wilt

De eerste stap is gezet, super! Wees vooral even trots op wat je al hebt bereikt. Wanneer je vastzit in de controller – dit merk je onder andere aan het hebben van veel negatieve gedachten – is de volgende stap richting de Managing Director. De Managing Director heeft namelijk in de gaten dat je nóg niet bent waar je wilt zijn en tegelijkertijd heeft hij er vertrouwen in dat het goed gaat komen. Als het je lukt om deze stap te zetten zit je niet meer langer vast in het gevecht met jezelf.

Hoe je de stap naar de Managing Director zet? Neem de tijd om deze vier stappen te doorlopen:

  1. Besef dat je niet de enige bent, het is oké hoe je je nu voelt en wat je nu denkt.
  2. Vraag jezelf af ‘wat heb ik nodig?’ ‘Wat zou ik wél willen?’ ‘Wat vind ik belangrijk?’ Of ‘Wat zijn mijn behoeften?’ Is dit nog te lastig? Bedenk dan wat je zou willen/doen als je wél goed in je vel zat.
  3. Ben écht aardig voor jezelf. Stel je voor dat jouw allerbeste vriend of vriendin naast je zit. Wat zou die tegen je zeggen? Je verdient alle ondersteuning en aanmoediging
  4. Zoek mensen op die er voor je zijn en waar je je vertrouwd bij voelt. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen.

Door hier bewust mee aan de slag te gaan creëer je bewustzijn in je brein als het gaat om de vier systemen. Je zult steeds vaker in de gaten krijgen in welk systeem je zit en waar je misschien heen wilt. De moraal van het verhaal: ‘wat wil ik wél?