5 tips overgang

5 tips voor meer balans tijdens de overgang

Sneller boos, geïrriteerd of geprikkeld? Of ken je jezelf niet meer terug? Je bent niet de enige! Dit heeft namelijk onder andere met je hormonen te maken. Dagelijks kom ik in contact met vrouwen die hetzelfde meemaken. In dit artikel legt gynaecoloog Ginny Chamorro meer uit over wat er tijdens de overgang in je lijf gebeurt en hoe je hiermee om kunt leren gaan.

Ons zen-hormoon

Het hormoon progesteron, een belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon, noemen we ook wel ons zen-hormoon. Progesteron heeft een stabiliserend, kalmerend effect op onze hersenfuncties. Dit komt tevens door de positieve werking die het hormoon heeft op het myeline bed. Prikkels komen mede hierdoor rustiger binnen.

Tijdens het tweede deel van de cyclus neemt de aanmaak van progesteron toe. Dit draagt bij aan de rijping van het baarmoederslijmvlies, wat weer belangrijk is voor de zwangerschap.

Wanneer de eierstokken verouderen neemt onder andere progesteron af. We horen vaak dat vrouwen merken dat ze niet meer alles tegelijk kunnen doen en dat ze prikkels heftiger ervaren. Dit heeft onder andere met een afname aan progesteron te maken. Ik vind het belangrijk dit met je te delen zodat je weet dat je niet de enige bent, elke vrouw in de overgang heeft te maken met deze hormoonverschuiving. Dit betekent overigens niet dat er niks aan te doen is en we massaal de hele dag boos moeten zijn.

Naast progesteron zijn er nog een hoop andere hormonen die een belangrijke rol spelen. Juist daarom is de balans tussen de hormonen onderling zo belangrijk. Ik vertel je eerst iets over een van deze andere belangrijke hormonen en daarna zal ik je een aantal tips geven!

Hét vrouwenhormoon

Oestrogeen wordt ook wel gezien als hét vrouwenhormoon. Dit hormoon heeft een hele positieve werking op het brein. Het zorgt onder andere voor een goede bloeddoorstroming, zuurstofvoorziening en glucosetoevoer in ons brein. Hierdoor blijft ons geheugen goed en lopen we minder risico op bijvoorbeeld alzheimer, maar ook op hart -en vaatziekten.

Bij de ontwikkeling en voortplanting van de vrouw speelt oestrogeen een grote rol. Oestrogeen is tijdens de puberteit bijvoorbeeld heel belangrijk voor ontwikkeling van borstweefsel en vrouwelijke vormen.

Tijdens de overgang vindt er een afname van oestrogeen aanmaak plaats. In deze fase hebben vrouwen vaak last van een afname aan zelfvertrouwen, verminderd libido, vaginale droogheid en stemmingswisselingen. Maar ook uiterlijke veranderingen zoals haaruitval of een droge huid kunnen bij dit proces horen.

Help! Ik zit in de overgang, wat nu?!

Kortom; er vinden een hoop hormonale veranderingen plaats tijdens de overgang. Ik wil je niet laten schrikken met al deze informatie, maar denk wel dat het van groot belang is ons hier bewust van te zijn. Zodra we beter begrijpen wat er hormonaal in ons lijf gebeurt kunnen we gaan kijken hoe we hiermee aan de slag kunnen. Daarom heb ik 5 concrete tips voor je!

Tip 1: Acceptatie

De eerste en gelijk de meest belangrijke tip: accepteer wat er in je lichaam gebeurt. Denk aan alles dat je lichaam allemaal voor je doet en heeft gedaan en accepteer dat er een nieuwe fase in je leven is aangebroken. Je lijf gaat veranderen en je zult ook mentale veranderingen doormaken, maar weet dat dit erbij hoort en probeer het als iets moois te zien.

Tip 2: Blijf doelen stellen

Dat je geen 10 dingen meer tegelijk kunt doen betekent niet dat je dan maar niets moet gaan doen. Ik zeg ook wel eens ‘het pensioen bestaat niet’. Blijf jezelf elke dag opnieuw een reden geven om op te staan. Stop vooral niet met dromen najagen en blijf doelen stellen.

Tip 3: Beweging

Bewegen, bewegen, bewegen; alsof je dat nog niet vaak genoeg hebt gehoord. Toch wil ik het je nog één keer op het hart drukken. Want ook in de overgang is beweging zó belangrijk. Begin met kleine stapjes en probeer te ontdekken wat voor jou werkt. Neem eens wat vaker de trap, ren tijdens je wandeling een klein stukje of probeer een nieuwe vorm van krachttraining.

Tip 4: Puzzelen

Houd je brein gezond door je brein te trainen. Puzzelen kan hierbij heel goed helpen en het is ook nog eens leuk! Bestel hier onze Brain Balance puzzel.

Tip 5: Alcohol verminderen

Last but not least: probeer je inname van alcohol te verminderen. Het drinken van een wijntje is voor veel vrouwen een heerlijk moment van ontspanning. Dat moment wil ik je ook zeker niet ontzeggen, maar ik vind het wel belangrijk dat je weet wat er in je lijf gebeurt.

Je lever moet namelijk aan de slag om de alcohol af te breken, tevens heb je een hoger cortisolgehalte en tot slot vermindert je slaapkwaliteit. Af en toe een wijntje is geen ramp, maar probeer je inname wel iets te verminderen.

Ik wens je veel succes! Weet dat je niet de enige bent.