Emoties; we hebben ze allemaal en toch heerst er een taboe op het uiten van je emoties. Zo krijgen veel mensen vanuit thuis mee dat het tonen van emoties zwak zou zijn. Niets is minder waar! In dit artikel doorbreken we het taboe en leggen we uit wat emoties zijn, hoe je in een vicieuze cirkel terecht kan komen, maar ook hoe je hier weer uitkomt!
Wat zijn emoties?
Emoties; soms houden we ervan en soms worden we er he-le-maal gek van. Wat vaststaat is dat we er allemaal dagelijks mee te maken krijgen, daar is geen ontkomen aan. Het verschil zit in de manier waarop we met onze emoties omgaan, maar daarover later meer.
Emoties zijn niet hetzelfde als de gedachten die we hebben. Huilen, lachen of schreeuwen zijn eveneens niet onze emoties, het is de manier waarop we emoties uiten. Wat emoties dan wél zijn? Letterlijk het gevoel dat bij jou ontstaat en dat je ervaart. Om het mogelijk te maken om over onze emoties te communiceren hebben we er namen aangegeven. Uiteindelijk zijn alle emoties terug te herleiden naar de 4 B’s:
- Blij
- Bang
- Boos
- Bedroefd
Hoe werkt dit in ons brein?
Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen hoofd en hart; je hoofd zou over het denken gaan en je hart staat dan in verband met je gevoel. Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat ook emoties in ons brein ontstaan. Waar je ze ervaart en hoe je ermee in contact komt staat hier natuurlijk los van.
Het ontstaan van emoties is een ingewikkeld neurologisch proces. De hypothalamus speelt hier een cruciale rol in en ken je misschien van de link met het fight-or-flight systeem. Een stimulus zorgt ervoor dat er in de hypothalamus een zogeheten peptide wordt gecreëerd. Wanneer deze peptide ‘matcht’ met een cel wordt er een reactie teweeg gebracht. Zo valt dan ook te verklaren waar je bepaalde emoties in je lichaam ervaart. Denk aan een brok in je keel, knikkende knieën of een steen in je maag.
De vicieuze cirkel van negatieve emoties
Wist jij dat een opzichzelfstaande emotie slechts 90 seconden duurt? De cyclus van de emotie waarin het gevoel opkomt en ook weer verdwijnt hoeft niet langer te duren. Vraag je je nu af waarom je dan toch uren of zelfs dagen in verdriet, angst of boosheid zit? Dit heeft te maken met het groter óf kleiner maken van de emotie.
Kleiner maken: Als we een emotie kleiner maken geven we het niet de ruimte om er te zijn door de emotie te onderdrukken, weg te lachen, te negeren of onszelf kwalijk te nemen dat de emotie er is.
Groter maken: Het tegenovergestelde is het groter maken van de emotie. Vaak is dit het gevolg van emoties die té lang onderdrukt en weggewuifd zijn. We maken de emotie zo groot dat het niet past bij wat er gebeurt en de cyclus niet ten einde komt.
Het kleiner of groter maken van emoties belemmert het natuurlijke proces van een emotie die komt en gaat. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht waarin emoties er niet mogen zijn, dit kan leiden tot ongevoeligheid, het blijven hangen in emoties of uitbarstingen. Maar het kan ook anders…
Zó ga je met emoties om
De uitdaging? Dat wat er is er laten zijn. Wanneer je in contact bent met jezelf en met compassie naar een emotie toe kunt gaan zal er veel voor je veranderen. Een ontzettend fijne methode om hiermee aan de slag te gaan is RAIN.
Recognize: de eerste stap is herkennen wat er gebeurt. Merk je dat er íets gebeurt? Sta dan even stil om te voelen wat je voelt. Misschien begint je hart snel te kloppen, krijg je hoofdpijn, een brok in je keel, koude handen? Ga eens bij jezelf na wát er in je lijf gebeurt.
Acceptance: dan is het woord ‘compassie’ belangrijk. Als je hebt kunnen herkennen wat er gebeurt is het belangrijk om oké te zijn met dat wat er is. Welke emotie je ook voelt, het mag er even zijn. Laat je boosheid, verdriet, angst, schaamte, teleurstelling of wat dan ook er even zijn.
Investigate: onderzoek wederom met compassie wat er aan de hand is. Misschien wil je een woord aan de emotie geven en misschien valt je ineens binnen waar je mee zit. Kijk eens met compassie wat deze emotie jou wilt vertellen.
Nurture: als je de eerste drie stappen hebt doorlopen is het belangrijk om voor jezelf en de emotie te zorgen. Waar heb je behoefte aan? Een knuffel van jezelf? Een wandeling? Meditatie? Of een lekker boekje?