Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Hoe herstel ik van een burn-out?

Leestijd 4 minuten
breinkennis – stress – Werkend leven

Herstel van een burn-out, of het voorkomen van een terugval, is voor veel mensen een uitdaging. Dat komt omdat een burn-out eigenlijk niet om herstel vraagt, maar om een complete shift van bewustzijn. We moeten anders gaan leven en denken om niet keer op keer in dezelfde valkuilen te stappen. Een tijdje niet of minder werken zal alleen tijdelijk wat rust geven, maar niet de oorzaak van het probleem wegnemen: een verkeerde verwerking van stress en prikkels. Het is een veel voorkomende misconceptie dat die stress alleen door werk, verplichtingen of drukte wordt veroorzaakt. Er zijn ook heel veel andere oorzaken die ervoor zorgen dat stress in het lichaam zich opstapelt:

 • Een gebrek aan voldoening, passie
 • Een gebrek aan uitdaging (bore-out)
 • Slechte relaties die energie kosten
 • Geen verbinding met lichaam
 • Tekorten in lichaam (voedingsstoffen)
 • Niet doen waar je hart ligt
 • Multitasking en taskswitching

Een goed voorbeeld is dat jij een heel creatief en praktisch persoon bent, maar vijf dagen in de week achter een computer op kantoor zit. Zelfs als daar niet overmatig veel van je gevraagd wordt, zal dit je uiteindelijk opbranden. Hetzelfde geldt als jij heel introvert bent en je in een heel extroverte functie werkt, waar je bijvoorbeeld veel moet bellen en vergaderen. Ook dit kost meer energie dan dat het geeft, wat tot stress in het lichaam leidt. Een stukje bewustzijn van wie jij bent als mens en wat jij eigenlijk nodig hebt, los van wat de maatschappij van je verwacht, is heel belangrijk om niet in dezelfde valkuilen te blijven stappen.

Herstellen van een burn-out: het stappenplan

 1. Rust en energie aanvullen

De eerste fase draait om acceptatie. Jouw lichaam heeft maanden of misschien wel jarenlang signalen gegeven, en nu heeft het keihard op de stopknop gedrukt. Daartegen vechten heeft geen zin meer. Geef jezelf de rust die je nodig hebt en zeg zoveel mogelijk verplichtingen af. Probeer minimaal drie maanden niet te werken. Houd een vast slaapritme aan, maar ga ook je energie verder aanvullen, want stress kost je lichaam enorm veel energie en voedingsstoffen. De juiste voeding maakt hier een wereld van verschil. Suiker en alcohol geven alleen maar meer stress en toxines, goede voedingsstoffen helpen juist ontspannen en versterken. Als je hier meer over wil leren, kun je je verdiepen in Brain Food.

 1. Valkuilen ontdekken

Wat heeft tot jouw langdurige stress geleid? Welke omgevingsfactoren, zoals je werk of gezin, maar ook eigen valkuilen speelden hierin een rol? Wees hierin eerlijk naar jezelf: het is makkelijk om allerlei andere dingen de schuld te geven van hoe we ons voelen, maar door vast komen te zitten in een slachtofferrol help je jezelf ook absoluut niet. Alleen jij hebt de controle over hoe jij omgaat met de situaties in je leven, en alleen jij weet het beste wat je nodig hebt en kunt dit ook aangeven. Dit vraagt een stukje zelfonderzoek en bewustzijn.

 1. Ga aan de slag met je breinprogrammeringen

Je zal moeten veranderen om een oud patroon niet te herhalen. In het geval van een burn-out gaat dit vaak om een verandering van niet alleen de fysieke gezondheid, maar vooral van de mind. Een burn-out kan ontstaan door vastgeroeste programmeringen die er bijvoorbeeld toe leiden dat je te veel over je grenzen gaat, perfectionistisch bent, of je niet ‘aan wil stellen’. Zulke programmeringen komen vaak voort uit het voorbeeld van onze ouders en ervaringen in onze jeugd. Ze kunnen ons flink in de weg zitten en enkel door het bewust kiezen voor andere gedachten en gedrag, overschreven worden. Hoe vaker je gedrag herhaald, hoe sterker de neurale paden in je brein, hoe sneller je in dit gedrag vervalt. Hoe minder vaak je het doet, hoe meer de neurale paden afgebroken worden en je andere keuzes gaat maken. Dit is wat je wil bereiken. Als je hier meer over wil leren en actief zelf mee aan de slag wil voor een complete mindset-shift, is onze Level 1 Opleiding van het Brain Balance Instituut wellicht iets voor jou.

 1. Maak andere keuzes

Daarna is het aan jou om bewust andere keuzes te maken. Voed je lichaam met de juiste voedingsstoffen. Neem bewuste momenten voor ontspanning en rust. Leef in het hier en nu. Wanneer je iets doet, wees daar dan met je volle aandacht bij. Stop met multitasking, task switching, en multimedia tasking (op je telefoon tijdens een film, bijvoorbeeld). Spendeer tijd in de natuur. Vind je passie en richt daar je focus op. Durf nee te zeggen. Bouw gezonde gewoontes in, zoals mediatie of yoga.

Ontdek wat voor jou werkt om jouw energielevels en gezondheid in balans te houden. Om op een manier te leven die niet alleen energie vraagt, maar ook energie geeft.

Hulp nodig bij een burn-out?

Als je te maken krijgt met een burn-out, word er een persoonlijke reis in gang gezet. Want je weet: dit kan zo niet langer. Maar het kan een eenzame reis zijn, met veel vragen: doe ik het wel goed? Wat zijn de juiste stappen? Val ik niet terug? Wat kan ik wel, en wat niet? Vraag hier dan ook hulp bij als je dat nodig hebt.

Bij Brain Balance bieden we die hulp ook. Zo bieden we bij het Brain Balance Instituut Boosts aan rondom de thema’s burn-out en stress, maar bijvoorbeeld ook ontspanning en meditatie. Hier krijg je kennis, tools en handvaten aangereikt om je verder in deze onderwerpen te verdiepen en er zelf mee aan de slag te gaan.

Wil je dieper gaan en jouw oude programmeringen aanpakken, meer leren over voeding, beweging, stress en de werking van jouw brein, dan is onze volwaardige Brain Balance opleiding Level 1 een goede optie.

Liever 1-op-1 begeleiding en een persoonlijk plan maken met een van onze therapeuten? Dat kan ook. Je kunt contact met ons opnemen en dan kijken wij samen met jou welke mogelijkheden het best bij jouw situatie passen.

 

trainingen en opleidingen persoonlijke ontwikkeling zelfontwikkeling persoonlijke groei