Hoe kan je kind zich mentaal goed blijven voelen? 9 tips!

Leestijd 4 minuten
Jongeren – kids – Leerkrachten

Vorige week stond ik op met deze tune in mijn hoofd… “I FEEL GOOD!” Je kent hem vast wel uit het liedje I got you, van James Brown. Met muziek eronder waar je bijna niet stil op kunt blijven zitten en meteen al stofjes aanmaakt in je brein waardoor je je nog fijner voelt. De zon scheen, ik voelde me energiek en had zin om de dag te beginnen, YES! Voel ik mij dan altijd goed, blij en enthousiast? Zeker niet! Kindervoedingscoach en ADHD-expert Anneke Hoek deelt haar tips hoe ze zelf en haar kind zich mentaal goed blijven voelen.

De afgelopen twee jaar hebben er hier mentaal bij tijd en wijle ook best ingehakt, zowel bij mijzelf maar ook bij mijn jongste zoon. Plannen maken, de plannen weer bij stellen, jezelf flexibel opstellen als het gaat om (thuis)werken en onderwijs, noem het maar op… Ik zie en hoor kinderen die enorme moeite hebben om te schakelen tussen thuisonderwijs, quarantaine en ineens toch wel weer naar school mogen. Als planning niet je sterkste kant is en je structuur enorm hard nodig hebt zorgt vooral deze laatste voor extra spanning of zelfs stress. Het aantal zelfdoden onder jongeren lag vorig jaar 15% hoger dan voorgaande jaren. De wachtlijsten bij (kinder)psychologen zijn enorm en steeds meer kinderen geven aan zich niet “fijn” te voelen. Dit doet iets met mij!

Wat gun jij je kind?

Wat is een van de belangrijkste voorwaarden voor een kind om zich optimaal te kunnen ontwikkelen? Basisveiligheid, maar ook zekerheid, liefde en aandacht. Ik gun mijn zoon dat hij de rust weer mag vinden, en net zo vrij en onbevangen mag genieten van alles om hem heen als toen hij klein was. Dat hij dromen mag hebben over zijn toekomst, eentje waarin alles nog open ligt en hij zijn eigen pad mag bewandelen. Dat gun ik jou en jouw kind ook.

Wat kan jou en je kind helpen om je mentaal goed te blijven voelen?

 • Koester de dagen waarop je het gevoel hebt alles aan te kunnen, je energie hoog en het gevoel dat de zon schijnt al is het grijs buiten.
 • Maak lol, doe af en toe iets geks en ver buiten je comfortzone.
 • Kijk eens of je creatieve talenten kunt ontdekken bij jezelf of je kind, nieuwe dingen uitproberen prikkelt je brein.
 • Geniet bewust van kleine momenten samen.
 • Als jij of je kind je niet fijn voelt, zoek iemand op die je verder kan helpen, blijf niet lopen met pieker gedachten die jou of je kind niet helpen.
 • Kijk ook eens in je omgeving of er jongeren/ kinderen zijn die worstelen met bepaalde dingen en kijk of je hen een klein stukje op weg kunt helpen. Op wat voor manier dan ook.
 • Heb elkaar lief, geef je kind eens wat vaker een knuffel. En doe in plaats van stappen bij elkaar vandaan een stap naar elkaar toe, in verbinding met de ander.
 • Kijk eens kritisch naar je voedingspatroon en lifestyle en dat van je kind. Hoe gaat het daarmee?
  Krijg jij/ je kind genoeg voedingsstoffen binnen? Is er genoeg balans tussen in- en ontspanning? Slaap jij/ je kind genoeg? En lukt het jou/ je kind om elke dag een half uurtje te bewegen? Alles in 1 keer veranderen is onmogelijk. Het kost minimaal 30 tot 60 dagen om een gewoonte te doorbreken en soms wel tot een half jaar voordat een nieuwe gewoonte is ingesleten in je brein. Welk gebied heeft het meeste aandacht nodig? Begin daar mee. Stel haalbare doelen, elk stapje vooruit is er eentje! Journallen kan hier goed bij helpen.
 • De kracht van je gedachten: hoe je over iets denkt kan enorm bepalend zijn voor hoe je je voelt. Probeer eens een helpende gedachte tegenover een niet helpende gedachte te zetten. Ik deel graag een aantal voorbeelden met je:“Bah wat is het grijs en nat buiten” (niet helpend)
  Als ik naar buiten ben geweest voel ik me fijner en daarna geniet ik van een warme kop thee op de bank!” (helpend)

  “Ik voel me echt niet fijn, ik heb nergens zin in!” (niet helpend)
  “Ik bel iemand waar ik mee kan praten en waar ik me fijn bij voel!” (helpend)

  “Ik word gek van al die veranderingen!” (niet helpend)
  “Ik leef met de dag en maak probeer van elke dag wat moois te maken!” (helpend)

  “Het lukt me WEER niet!” (niet helpend)
  “Ik kan het NOG niet, maar ik blijf het proberen!” (helpend)

Stel deze vraag aan jezelf en aan je kind

Vraag jezelf eens af: Wat kun jij er vandaag aan doen zodat je je een beetje “fijner” gaat voelen? En vraag hetzelfde aan je kind: “Wat helpt jou om je blij en gelukkig te voelen?”

Neem de tijd om naar elkaar te luisteren, respecteer elkaar, en nog mooier maak gebruik van elkaars kwaliteiten zodat we eerder signalen op kunnen pikken als een kind of volwassene zich niet fijn voelt en er eerder hulp geboden kan worden.  Hierdoor kunnen we onze kinderen een betere toekomst bieden. Samen staan we sterker!