Het aantal mensen met chronische ziektebeelden neemt sterk toe, inclusief ziektes van het brein. Niet vreemd als je kijkt naar de hectische wereld waarin we leven. Het leven heeft tegenwoordig veel nieuwe uitdagingen, veel stress en blootstelling aan giftige stoffen. Het is steeds moeilijker voor het lichaam om in balans te blijven. Dit maakt de kans op chronische klachten en ziektes steeds groter. Klinisch psycho-neuro-immunoloog Erik Schut neemt ons in dit artikel mee in de verschillende soorten geneeskunde en legt uit waarom hij voorstander is van een holistische kijk, maar ook absoluut de reguliere gezondheidszorg op waarde schat.
Eén geheel
De reguliere geneeskunde is vaak nog erg gefragmenteerd is, heeft de complementaire geneeskunde juist alle schotten weggehaald waardoor het lichaam met al haar organen, spieren, klachten én krachten als één geheel wordt gezien. Wanneer je met hormonale migraine naar de huisarts gaat, wordt er vaak gekeken naar het hoofd en de menstruatiecyclus als twee aparte disciplines.
Migraine kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een disbalans in de voorplantingshormonen oestrogeen en progesteron. Voor migraine moet je naar de neuroloog, voor de hormonen naar de gynaecoloog. Ziektebeelden zoals auto-immuunziektes hebben meerdere oorzaken die door de fragmentatie in de reguliere zorg niet altijd goed gezien en behandeld wordt. Binnen de holistische gezondheidszorg wordt er juist gekeken naar de verbinding én de oorzaak van de ontstane disbalans. En daar waar reguliere artsen vaak aan symptoombestrijding doen door middel van medicijnen, richt de holistische geneeskunde zich juist op het herstellen van de balans in het lichaam en brein.
Lekkage
En hoewel ieder lichaam dezelfde werking heeft, is ieder mens met zijn of haar lifestyle en genen uniek. Vanuit de reguliere geneeskunde wordt er één en hetzelfde medicijn voorgeschreven bij een ziekte, terwijl deze ziekte bij iedereen een andere oorzaak kan hebben. Alzheimer is een goed voorbeeld – deze ziekte wordt namelijk niet door slechts één factor veroorzaakt. Toch wordt er nog steeds gezocht naar één oorzaak zodat er één oplossing geboden kan worden. We kunnen hierin de vergelijking maken met een huis dat door een storm is beschadigd.
Wanneer je ziek bent door een sluimerende disbalans welke bijvoorbeeld is ontstaan door 7 verschillende factoren: stress, weinig beweging, een voedingsstoffenkort, rouw, een slaapgebrek, dagelijkse alcoholconsumptie en veel toxinen. Vergelijk dit dan eens met een huis met 7 lekkages. Mag je verwachten dat wanneer je één lek dicht, het huis droog blijft? Nee. Waarom verwachten we wel van ons brein en lichaam dat het met één enkele aanpassing of één medicijn weer volledig functioneert?
Samenwerken
Er zijn dus verschillende manieren om te kijken naar (brein)ziektebeelden en deze kunnen elkaar versterken. Toch staan ze in praktijk nog vaak los van elkaar en dat is zonde. Binnen de gezondheidszorg zijn specialisten onmisbaar en zeer belangrijk wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een tumor of auto-immuunziekte. Het grote verschil is echter te vinden in de denkwijze van reguliere artsen en holistische artsen. Waar een reguliere arts vooral op zoek is naar een ziekte (met bijbehorend medicijn) zoals deze beschreven staat in boeken of wetenschappelijke artikelen, zoekt een holistisch arts vooral naar de oorzaak van de klacht. En deze oorzaak is vaak een optelsom van diverse factoren waarbij stress niet zelden een rol speelt. Stress, en dan vooral chronische stress, maakt het immuunsysteem actiever. Dus als er al iets speelt in het lichaam, ontstaat juist op die zwakke plekken een probleem. Daarbij komt dat stress ervoor zorgt dat je cellen en weefsels minder goed herstellen, waardoor de basis voor ziekte al snel gelegd is.
Wat gebeurt er bij stress?
Bij stress gaat alle energie naar de grote spieren. Naar je hart en naar je longen, naar bepaalde delen van je hersenen en naar bepaalde delen van je immuunsysteem. Bij chronische stress worden deze delen overbelast terwijl andere delen juist langere tijd te weinig energie krijgen. Een voorbeeld hiervan is de spijsvertering – bij stress gaat er namelijk minder energie naar de spijsvertering. Als je dan toch blijft eten (wat heel normaal is), verteer je je eten minder goed waardoor er een andere samenstelling van de flora (darmbacteriën en andere bewoners) in de darm ontstaan. Dit kan uiteindelijk tot een disbalans in de darmflora leiden. Een verstoorde darmflora speelt een rol bij diverse ziektebeelden zoals de ziekte van Crohn, diabetes type 2, Parkinson, depressie, Alzheimer en colitis ulcerosa. Maar ook erfelijkheid of bijvoorbeeld voeding kunnen een trigger zijn voor deze ziektebeelden. En wanneer er niet slechts één oorzaak is, is er vanzelfsprekend ook niet één oplossing of wondermiddel. En daar vinden we het grote verschil tussen de reguliere geneeskundige en de complementaire geneeskunde.
In ziekenhuizen runnen de verschillende artsen vaak hun eigen afdeling, hun eigen winkeltje, ontstaan vanuit de verschillende disciplines. Een holistisch arts ziet het lichaam, inclusief het brein, als één geheel waarbij het samenwerken tussen de verschillende lichaamsdelen van essentieel belang is voor een goede gezondheid.
De komende weken zullen we diverse (brein)ziektebeelden met een holistische bril op bekijken en toelichten. Over welk ziektebeeld zou jij graag meer willen weten? Stuur ons vooral een berichtje! Dit kan via ons Instagram account of via de mail