Werkgeluk en prestaties vergroten met Brain Balance

Leestijd 4 minuten
breinkennis – Geen categorie – Werkend leven
Werkgeluk en prestaties vergroten met Brain Balance

Balans in je hersenen (Brain Balance) heeft een positieve invloed op alle facetten van je leven. Op je gezondheid, op je emoties, op je privéleven en óók op je werk. En over dat laatste willen wij het vandaag hebben. Niet geheel toevallig, want het is de internationale week van het werkgeluk!

We merken dat er vanuit het bedrijfsleven steeds meer belangstelling is voor Brain Balance. Een goede ontwikkeling, want medewerkers met een gezond en optimaal functionerend brein wil natuurlijk elk bedrijf. Daarom leggen we in dit artikel uit wat Brain Balance bij jou op de werkvloer toevoegt

 

Meer vitaliteit op werk

Meer dan ooit is vitaliteit op de werkvloer een actueel thema. Maar wat is vitaliteit nu eigenlijk? De term is ontleend aan het Latijn en betekent vrij vertaald de kracht om te leven ofwel levenskracht.

Vitale mensen hebben energie in overvloed en kunnen deze aanwenden voor onder andere betere prestaties op de werkvloer. Ga maar na: als jij lekker in je vel zit en uitgerust en fit bent, presteer je toch ook beter dan 15 kilo te zwaar en op het randje van een burn-out?

Zo leidt Brain Balance tot meer vitaliteit op de werkvloer:

Zaken als beweging, ontspanning, stressmanagement en gezonde voeding dragen allemaal bij aan een betere balans in je brein. Hierdoor faciliteren ze meer levens- en werkgeluk, een positievere mindset, een snellere persoonlijke ontwikkeling en een allround energieker gevoel.

Dat verschil merk je op de werkvloer. En al helemaal als jij en al jouw collega’s vitaler zijn!

 

Minder stress op werk

Stress is het gevolg van een verstoorde balans in het brein. Die disbalans heeft te maken met de vele prikkels die we tegenwoordig moeten verwerken. Ons oeroude brein is evolutionair niet berekend op een constante stroom van mailtjes, social media notificaties en aanhoudende deadlines.

Zo leidt Brain Balance tot minder stress op de werkvloer:

Met Brain Balance geef jij je brein minder van wat het gestrest maakt en meer van wat het nodig heeft. Denk aan momenten van échte rust voor jezelf, zoals: meditatie, yoga, brainfood en ademhalingsoefeningen. En dus geen Netflix of etentjes met kennissen.

Deze neurowetenschappelijke benadering van stressreductie zorgt dat je stressbestendiger bent op momenten dat je brein noodgedwongen wel met stress moet dealen. Denk bijvoorbeeld aan die ene stressvolle presentatie op je werk, die je ineens opvallend gemakkelijk afgaat!

 

Lager ziekteverzuim op werk

Het gemiddelde ziekteverzuim van Nederlandse werknemers schommelt al jarenlang rond de 4,5%. Dit kost werkgevers ongeveer 2,5 keer het loon aan kosten op het gebied van salaris, tijdelijke vervanging, verzuimbegeleiding en re-integratie.

Zo leidt Brain Balance tot een lager ziekteverzuim op de werkvloer:

Vitaliteit en ziekteverzuim zijn omgekeerd met elkaar gecorreleerd en dat betekent dat ziekteverzuim daalt als de vitaliteit van werknemers stijgt. Brain Balance zorgt dan ook voor energiekere, gezondere en gelukkigere werknemers en lagere verzuimkosten voor werkgevers.

 

Betere flow

Heb jij weleens gehad dat je zó betrokken bent bij een activiteit, dat je alles om je heen vergeet? Deze prettige én productieve staat van zijn, noemen we ook wel flow. Niet voor niets zeg je tegen collega’s dat je in de flow zit als je net lekker bezig bent en even niet gestoord wilt worden.

Vanuit neurowetenschappelijk perspectief is flow een staat waarin je hersenen verkeren. Hierdoor ervaar je:

  • Intense concentratie;
  • Een samenvloeiing van zijn en doen; 
  • Tijdelijk geen zelfreflecterend bewustzijn;
  • Een gevoel van controle;
  • Uren die lijken te duren als minuten;
  • Voldoening uit het proces in plaats van de uitkomst.

Zo leidt Brain Balance tot een betere flow op de werkvloer:

Een brein in balans biedt de optimale aanvangscondities om tijdens je werk in de flow te komen. Dit in tegenstelling tot een brein dat vermoeid, gestrest, overprikkeld of ondervoed is.

Vraag jij je af waarom het soms niet lukt om je flow te vinden? Analyseer dan eerst hoe goed je de afgelopen tijd voor je hersenen hebt gezorgd.

 

Grotere prestaties bij je team

Brain Balance en prestaties zijn nauw met elkaar verbonden. Presteren start met alles namelijk in je brein. Bijvoorbeeld als je sport (3 keer raden wat je ledematen aanstuurt!) en al helemaal als je werkt (in de meeste banen werk je tegenwoordig met je hoofd in plaats van je handen).

Niet zo gek dus dat je door het anders inrichten van je eigen hersenen wel 30% beter kunt presteren. Je verwerkt informatie sneller, neemt daadkrachtiger beslissingen, hebt meer wilskracht en ziet sneller kansen.

Zo leidt Brain Balance tot grotere prestaties op de werkvloer:

Brain Balance vertaalt zich direct in grotere prestaties op de werkvloer. Door je energieke overtuigingskracht sluit je bijvoorbeeld wél die grote deal die je anders nooit was gelukt. Of door je mentale scherpte en fitheid krijg je dat belangrijke project nu wél voor de deadline af.

Je kunt je voorstellen wat het met de prestaties van je team doet als ál je collega’s een betere Brain Balance hebben. De hele werkdag door, 260 werkdagen per jaar!

Tijdens de opleiding Level 1 – Update je brein leren we je alles over de Brain Balance Methodiek. Benieuwd wat het voor jou of je collega’s kan betekenen? Vraag een persoonlijk gesprek aan met één van onze collega’s.