Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Wil je altijd gelijk hebben?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten

Ik ben in een valkuil gelopen deze week en dat wilde ik even met jullie delen. Namelijk ‘het gelijk willen hebben’. Herken je dat zelf ook? Dat je wel eens gesprekken hebt om de ander te overtuigen, dat je aan het beargumenteren bent waarom jij gelijk hebt? Maar draagt het eigenlijk wel bij aan je eigen geluksgevoel? 

De valkuil

Een voorbeeld wat mij is overkomen. Ik had een voorval met één van mijn puber zonen. Ik was dit aan het vertellen aan mijn vader via de telefoon. Mijn vader reageerde daar eigenlijk niet op. Maar ik hoorde mijzelf dus onderbouwen aan mijn vader waarom dit voorval voor mijn moeilijker was dan andere voorvallen die ik heb gehad met mijn zoon. Tot ik dus besefte dat wat ik nu aan het doen was helemaal niks bijdroeg aan mijn eigen geluksgevoel. Dat voorval verandert niet en ik ben aan het onderbouwen waarom het zo moeilijk is waardoor ik blijf kijken naar dit voorval en mij alleen maar slechter voel. Eigenlijk wilde ik gewoon de erkenning van mijn vader hebben dat ik gelijk had en dat het voorval consequenties zou hebben voor de toekomst.

Bevestiging

Herken je dit bij jezelf? Waar ben jij nog argumenten voor aan het zoeken en onderbouwen? Waar wil je graag bevestiging van andere mensen over hebben waar je je niet goed over voelt? Heb je liever gelijk of heb je liever een goed gevoel over jezelf?

Het kan natuurlijk beide, maar dan heb je geen bevestiging nodig van andere. Gelijk hebben is een ‘intern job’, ‘dit voelt kloppend voor mij’. En laat het dan ook iets zijn waardoor jij jezelf fijner voelt. Daar hoef jij andere mensen niet van te overtuigen. Het kan ook van iets goeds zijn.

Kies voor eigen geluk

Je hebt een gesprek met iemand waarin die ander vraagt ‘hoe gaat het met je?’ en jij antwoord ‘goed’. Maar die ander zegt ‘maar je bent toch net ontslagen?’ Waarop jij antwoord ‘ja dat klopt’, ‘maar ik voel me gewoon goed, ik voel me powerfull, ik heb het idee dat ik zelf weer dingen kan bereiken‘, ‘dat ik die rust kan nemen om te bedenken wat ik nu inderdaad wel wil’. Waarop de ander antwoord ‘maar het moet toch moeilijk voor je zijn?’ Waarop jij terug reageert ‘nee hoor, het gaat gewoon goed met me’. Terwijl die ander nu allerlei verhalen gaat vertellen waarom het moeilijk voor je moet zijn en het juist niet goed met je gaat.

Dat kan je compleet aan je voorbij laten gaan! Stop met overtuigen dat jij je goed voelt, als de ander vind dat je omstandigheden erop wijzen dat je je niet goed hoort te voelen. Ga gewoon door naar een ander onderwerp!

Dus check even bij jezelf waar hecht jij meer waarde aan? Aan gelijk hebben, de erkenning krijgen van je gelijk of dat je jezelf goed voelt? Zo kun je al makkelijker kiezen om bepaalde gesprekken niet te hebben. Of dan zeg je iets waar de ander op reageert en het daarna los laat.

Maak je goed voelen belangrijker dan gelijk hebben! Doe er je voordeel mee!

Tot snel!