Yogatherapie: wat is dat eigenlijk?

Leestijd 3 minuten
bewegingrelax

Wist je dat er naast alle vormen van yoga die er bestaan ook yogatherapie bestaat? In dit artikel leg ik je uit wat dat precies is, waarbij het kan helpen en hoe mijn pad richting yogatherapie is gelopen.

Want, eindelijk is het zover. Na 2 intensieve maar mooie jaren mag ik mezelf officieel internationaal erkend yogatherapeut noemen.

Het was april 2019 dat ik besloot om een module te doen bij The Yoga Therapy Institute. In eerste instantie was ik niet van plan om de gehele opleiding van 800 uur te volgen, maar na die eerste module was ik verkocht en wilde ik alleen maar meer weten. Ieder onderwerp sprak mij aan en het idee dat ik hiermee nog meer mensen kon bijstaan tijdens een moeilijke periode in hun leven maakt het allemaal nog aantrekkelijker.

 

Het ging niet allemaal zonder slag of stoot. Voor bijna elk onderwerp moest ik een examen doen plus 3 studie casussen van ieder 4 sessies. En ik moet toegeven, het uitschrijven (Engelstalig) van die casussen was een kriem. Vervolgens nog een essay en een eindexamen.

De laatste casestudie was de meest bijzondere. Een aantal weken geleden werd ik gebeld door een psycholoog, of ik een dame wilde bijstaan tijdens haar laatste periode in het leven. M. had darmkanker, en zou nog 1.5 jaar te leven hebben. Een fantastische vrouw die duidelijk wist wat ze wilde. Die anderhalf jaar werd plots anderhalve maand waarin ik M tot op de laatste dag van haar leven heb mogen bijstaan met de bijzondere handvaten die ik normaliter nooit had gehad. Dit heeft mij doen besluiten dat een opleiding in palliatieve zorg een hele mooie aansluiting zal zijn.

Nu vraag je jezelf wellicht af wat yoga therapie eigenlijk is. Laat ik eerst eens beginnen met de voornaamste verschillen tussen yogatherapie en yoga.

Verschillen yogatherapie en yoga

Yogatherapie past zich aan naar het individu. Over het algemeen moet je als student tijdens een groepsles doen wat er op dat moment getoond wordt. Tijdens een Yoga Therapie sessie kijken we naar wat onze cliënt op dat specifieke moment nodig heeft. Dit is een van de belangrijkste verschillen tussen algemene yoga en yogatherapie. Op deze manier is yogatherapie een veel persoonlijkere hands-on benadering. Tijdens algemene yoga spreken we van een student, bij yoga therapie spreken we van cliënt.

Yogatherapie heeft raakvlakken met fysiotherapie, counseling en zelfs revalidatie. We luisteren, we geven aandacht, we ademen samen, we bewegen samen, we creëren kracht en flexibiliteit en de nadruk ligt op ontspanning.

Gebruiken we typische yogaoefeningen? Ja, toch bestaat het uit meer dan alleen yoga. Afhankelijk van een ziekte of probleem kunnen wij samenstellen wat voor de cliënt werkt. Dit kunnen ook pilates oefeningen of ademhalingsoefeningen zijn. Zelfs een wandeling in het park of samen een maaltijd bereiden. Vaak sluiten we een sessie af met een Restorative Pose of een begeleide yoga nidra.


De medische achtergrond

De opleiding yogatherapie heeft een medische achtergrond. Zo krijg je meer begrip en kennis van diverse aandoeningen. Er zijn momenteel meerdere opleidingen in Europa die niet zijn geaccrediteerd door de IAYT. Dat hoeft niet te betekenen dat die opleiding slecht is, of dat de betreffende yoga therapeut onvoldoende kennis heeft. Wel is het verstandig om eerst voldoende vragen te stellen om zo erachter te komen of je met iemand te maken hebt met voldoende kennis. Een yogadocent met een opleiding van 200 uur zonder enige medische achtergrond is hoogstwaarschijnlijk ongeschikt als yoga therapeut.

 

Voor wie is yoga therapie?

In zekere zin kan yogatherapie bij veel soorten problemen en ziekten helpen. Simpelweg omdat we onze behandeling aanpassen aan de persoon en de situatie. Maar om je een idee te geven, is hier een lijst met enkele van de problemen waarvoor men naar een yogatherapeut kan gaan.

  • Burn-out, herstel en preventie
  • Trauma en milde depressie
  • Onverklaarbare lichamelijke klachten
  • Chronische stress
  • Hart- en vaatziekten
  • Longaandoeningen, zoals COPD, bronchitis, astma, emfyseem enz
  • Ademhalingsproblemen zoals hyperventilatie en astma
  • Menopauze
  • Maag- en darmaandoeningen
  • Kanker, tijdens en na het proces
  • Herstel na een operatie
  • Herstel na Covid-19
  • Herstel na ongeval / botbreuken
  • Andere fysieke problemen

Yogatherapie is dus niet alleen een prachtig vak maar ook een prachtige aansluiting op vele andere lichaamwerkers zoals een fysiotherapeut of een psycholoog. Mocht je meer willen weten kijk dan zeker op de website van Yoga Therapists International.