Zijn je genen beïnvloedbaar?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Er wordt vaak gezegd dat ‘’het nu eenmaal in je genen zit’’. Slechte genen, je kunt er niks aan doen is dan de conclusie. Maar, zijn wij als individu én maatschappij in staat genen aan en uit te zetten en zo invloed te hebben op ons DNA? Ja zeker! Uit de wetenschap die epigenetica heet blijkt dat wij de baas zijn over ons leven en hoe we de samenleving inrichten. Maar dan moeten we ons wel bewust worden van de oorzaak van de problemen.

 

Natuurlijk of aangeleerd?

Als we worden geboren hebben we allemaal een exclusief DNA bestaande uit zo’n 20.000 genen. Dit DNA is natuurlijk ontstaan dus aangeboren. Afhankelijk van het DNA van je biologische ouders wordt jouw aangeboren DNA vastgesteld. Onze opvoeding en omgeving hebben ook een invloed op ons DNA; dan hebben we het over aangeleerd gedrag. Hierin staat centraal dat onder andere onze opvoeding, levenservaring en vrienden invloed hebben op ons DNA.

 

Epigenetica, wat is dat?

Maar is het wel allemaal zo zwart-wit als het lijkt? De nieuwste wetenschap laat zien dat we door middel van leefstijl genen aan en uit kunnen zetten. Oftewel: leefstijl en gedrag bepaalt of genen die je hebt ook daadwerkelijk tot expressie komen. Deze verandering in onze genen geven we dan weer door aan ons nageslacht.

Zo is er onderzoek gedaan naar de obesitas epidemie. Deze epidemie is niet enkel en alleen aan het individu te wijten. Oma’s die in hongersnood hebben geleefd tijdens de hongerwinter van de tweede wereldoorlog hebben namelijk een verandering in DNA gehad. Zij konden calorieën die ze binnenkregen extra goed vasthouden. Die oma’s hebben de genen doorgegeven aan hun nageslacht en hebben kleinkinderen gekregen die veel kwetsbaarder zijn voor overgewicht.

 

Het bewust zijn van je genen

Betekent dit nu dat je compleet aan jouw lot overgeleverd bent? Nee, gelukkig niet. We kunnen dankzij leefstijl & gedrag invloed uitoefenen op de expressie (het tot uiting komen van) genen. We kunnen dus op zowel een positieve als negatieve manier invloed hebben op onze eigen genen. Zo is chronische stress en een ongezonde leefstijl met bijvoorbeeld veel bewerkte suikers en weinig beweging ontzettend slecht voor je DNA. Maar wanneer je als individu bewust met je gezondheid aan de slag gaat kun je niet alleen je eigen DNA, maar ook het DNA van je nageslacht verbeteren.

 

Maatschappelijk verbeteren van ons DNA

Niet alleen als individu, maar ook als samenleving kunnen we ons DNA verbeteren. Zo hebben gezonde voeding en goede slaap een positief effect op je DNA. Maar ook met je dag -en nachtritme kun je genen aan -en uitzetten. Het is namelijk heel goed voor je om naar je biologische klok te gaan leven. Dit betekent dat je naar bed gaat als het donker wordt en opstaat als de zon opkomt. In dit artikel vind je alle tips om dankzij daglicht meer naar je biologische klok te leven.

 

Van gezond naar natuurlijk

In de huidige moderne tijd ervaren we veel stress terwijl er minder gevaar heerst. Dit komt mede door de vele prikkels die we continu binnenkrijgen. Op dit moment is het steeds meer ‘in’ om gezond te leven. Denk aan veel yoga en meditatie, drinken van smoothies en volgen van trainingsschema’s. Dit is zeker een stap in de goede richting, maar de volgende stap zal richting een natuurlijke leefstijl zijn.

Als mens zijn we natuur en om die reden is het heel erg gezond om een natuurlijke levensstijl te creëren. Weet je niet hoe je daarmee moet beginnen? Ik heb 7 tips voor je:

  • Ga naar bed als de zon ondergaat en sta op zodra de zon opkomt
  • Stel jezelf zoveel mogelijk bloot aan daglicht
  • Voeding uit de omgeving eten
  • Seizoensgroenten eten – als je hier hulp bij nodig hebt is de Brain Food mealplanner iets voor jou! 
  • Gedurende de dag zoveel mogelijk bewegen
  • Niet te veel zitten op een dag
  • Schermtijden beperken

 

Terug in de tijd?

Deze tips laten het misschien lijken alsof we terug in de tijd moeten gaan. Historicus Yuval Noah Harari toonde dan ook aan dat de gezondste mensen met het grootste welzijn de jagers-verzamelaars waren. Vanaf het moment dat we economisch zijn gaan denken kwam er steeds meer onnodige stress in ons leven.

Toch is het niet zo dat we terug moeten, we moeten juist vooruit. Daarbij moeten we wel gebruik maken van onze kennis en ervaringen. Door bewustzijn te creëren kunnen we het goede meenemen en het slechte achter ons laten.

 

Bewustzijn

Velen van ons voelen zich niet optimaal gelukkig, maar begrijpen onvoldoende waar dat vandaan komt. Door ons er bewust van te zijn dat wij met ons DNA een verschil kunnen maken en stappen kunnen zetten richting een natuurlijke leefstijl en een gelukkiger leven nemen wij de controle weer over.

Zo kunnen we een balans gaan vinden tussen werk en privé, inspanning en ontspanning, familie en vrienden en ga zo maar door. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar op die manier kunnen we ons zenuwstelsel terug hacken en onze samenleving veranderen. Doe jij mee?