Zó stimuleren Mudra’s je gezondheid – 5 oefeningen

Leestijd 2 minuten
relax

Yoga voor je handen om je gezondheid te stimuleren; mooier wordt het niet! In dit artikel vertel ik je alles wat je wilt weten over mudra’s en leg ik vijf mooie oefeningen aan je uit.

Wat zijn mudra’s?

Mudra’s zijn handgebaren die van oorsprong uit de Indiase cultuur komen. Je kunt het zien als yoga voor je handen, geschikt voor iedereen dus! Door je handen gedurende een bepaalde tijd in een specifieke houding te houden worden bepaalde meridianen in je lichaam gestimuleerd. Als je nog niet bekend bent met de term meridianen – dit staat voor de energiebanen in ons lijf – dan raad ik je aan mijn artikel hierover te lezen, klik hier.

Ik heb een aantal van mijn favoriete mudra’s voor je op een rijtje gezet.

Yoni Mudra

Maak met je handen een driehoek die naar beneden wijst. Plaats je duimen en wijsvingers tegen elkaar en vouw je overige vingers naar boven richting je duim. Zorg dat beide handen elkaar met elke vinger aanraken. Deze mudra 15 minuten vast om de juiste meridianen te stimuleren en menstruatie -of overgangsklachten te verlichten.

Hakini Mudra

  • Stimuleert het brein
  • Bevordert de concentraties
  • Bevordert de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft

Deze Mudra zie je mensen die zich moeten concentreren in een belangrijke meeting vaak al automatisch doen. Plaats alle vingertoppen tegen elkaar zonder dat de rest van je handen elkaar aanraken en houd dit 15 minuten vast.

Varuna Mudra

In te zetten bij;

Strek je hand naar voren uit en vouw je pink en duim naar binnen terwijl je de andere drie vingers gestrekt vooruit houdt. Raak met het topje van je duim het topje van je pink aan. Het is even oefenen om deze houding goed te krijgen, maar dan lukt het ook om deze 15 minuten vast te houden. Deze mudra helpt pijn om te zetten in kracht.

Gyan Mudra

Deze mudra houding nemen mensen vaak automatisch aan tijdens meditatie. Je strekt je hand(en) uit en plaats duim en wijsvinger met de topjes tegen elkaar terwijl je de andere drie vingers gestrekt houdt. Deze mudra houding houd je 15-45 minuten vast om ontspanning te ervaren. Het inzetten van deze mudra tijdens meditatie is dus enorm praktisch.

Bhairava Mudra

  • Brengt balans tussen beide hersenhelften
  • Stimuleert organen zoals het hart, de maag, twaalfvingerige darm, alvleesklier, lever, galblaas, milt en nieren.

Maak van je linkerhand een licht gebogen kommetje en plaats je rechterhand hierin zodat je handen contact met elkaar maken. Ook dit is een mooie mudra houding om tijdens meditatie in te zetten, houd de mudra 15 minuten vast.

Laat je mij weten wat je van deze mudra’s vond?