Toxinen: waarom moeten we ze vermijden?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Toxinen zijn tegenwoordig overal. Ze zitten in onze lucht, het water, je pannen, verpakkingen, cosmeticaproducten, dranken, voeding, speelgoed, medicijnen, kleding, wasmiddel, schoonmaakproducten, je lichaam en nog veel meer…

En dat is best zorgwekkend.

Deze giftige stoffen verstoren namelijk de stofwisseling van neurotransmitters in de synapsen tussen de zenuwcellen. Hierdoor beïnvloeden ze de werking van je zenuwstelsel, vormen ze een toxische belasting voor je brein en kunnen ze zelfs neuro-ontstekingen veroorzaken.

Het gevolg: je ervaart ineens gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, depressiviteit of een algeheel zwak en futloos gevoel.

Hoe kom je in aanraking met toxinen?

Helemaal vermijden kun je toxinen niet. Ze zitten namelijk in vrijwel alles wat je tot je neemt. Van de lucht die je inademt tot het voedsel dat je eet.

Gelukkig word je niet meteen ziek van een beetje toxinen. Het zijn vooral opstapelende hoeveelheden die een serieuze gezondheidsbedreiging vormen. Met name als je regelmatig stoffen binnenkrijgt die veel toxinen in zich dragen.

Die stoffen zitten onder meer in je:

Eten en drinken

Probeer daarom de volgende voedingsmiddelen of stoffen waar mogelijk te vermijden:

  • Bewerkte voedingsmiddelen zoals witte suiker, bloem en witte rijst
  • Glucose-fructosestroop (gemaakt van maïs)
  • Advanced Glycation Endproducts (AGE’s – denk aan bruingebakken brood, geroosterd vlees en gekarameliseerde suikers)
  • Transvetten en industrieel bewerkte vetten
  • Kunstmatige zoetstoffen zoals saccharine en aspartaam
  • Bepaalde smaakversterkers

In de lucht, het water en het leefmilieu

Probeer daarom waar mogelijk ook de volgende stoffen te mijden (dat is al een stukje lastiger):

Hoe kan je toxinen zoveel mogelijk vermijden?

Helemaal vermijden lukt natuurlijk niet. Je leeft nu eenmaal op een door toxinen vervuilde aarde. Toch zijn er een aantal simpele maatregelen die je kunt nemen om je blootstelling aan dit soort gifstoffen flink te verminderen.

Je kunt bijvoorbeeld:

Zoveel mogelijk biologisch eten

Zo mijd je veel van de chemicaliën, antibiotica en kunstmest die in de reguliere landbouw worden gebruikt. Kies bij pesticiderijke producten zoals aardbeien, blauwe bessen, spinazie, tomaten, druiven, appels en paprika’s altijd liever voor de biologische variant.

Koop jij daarnaast je vlees en zuivel niet biologisch, bijvoorbeeld vanwege de hogere prijs? Kies dan in elk geval voor de minst vette variant. Net als wij, slaan dieren in hun lichaamsvet namelijk veel gifstoffen op.

Beter wassen en schillen

Koop je ook jouw groenten en fruit niet biologisch, dan is het belangrijk om ze goed te wassen en te schillen. Neem hier echt de tijd voor! Een appel een paar keer over je trui wrijven is niet voldoende om pesticiden er effectief vanaf te halen.

Plastic en blik vermijden bij bewaren en verwarmen

Minuscule plasticdeeltjes uit plastic verpakkingen kunnen terechtkomen in je eten of drinken. De kans hierop is nog groter bij verwarming, zoals bij hete koffie in plastic bekertjes.

De oplossing is simpel: neem altijd je eigen boodschappentas mee, zodat plastic winkeltassen niet nodig zijn. Bewaar voedsel daarnaast zo weinig mogelijk in plastic bewaarbakjes of laat het op zijn minst eerst goed afkoelen. En neem een eigen mok of RVS thermoskan voor je koffie mee naar werk.

Pas ook op met blikverpakkingen, pakken soep en frisdrank. Deze bevatten aan de binnenzijde vaak een coating met BPA en daarom kies je het liefst voor een variant in glazen verpakking.

Kiezen voor natuurlijke verzorgingsproducten

Van haarverf tot deodorant, van nagellak tot haarlak en van shampoo tot make-up: talloze verzorgingsproducten bevatten toxinen die je zo ver mogelijk van je lichaam weg wilt houden.

Zelf ben ik daarom overgestapt naar de 100% biologische, natuurlijke en dierproefvrije skincareproducten van Dr. Hauschka.

Ook kun je overwegen om (eventueel in overleg met je tandarts) een tandpasta zonder fluoride te gebruiken.

Kiezen voor natuurlijke schoonmaakproducten

Voor een schone vloer, aanrecht of kleding heb je echt geen schoonmaak- of wasmiddel nodig dat stijf staat van de chemicaliën. Natuurlijke alternatieven in de vorm van Planet Pure, Ecover, Klok, Bio-D, Eco Egg en Seepje zijn er namelijk genoeg.

Ook ouderwetse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes zoals azijn, zuiveringszout en citroensap werken nog altijd prima. Je oma gebruikte ze waarschijnlijk ook al! Voeg een paar druppeltjes van je favoriete etherische olie toe om aan je eigen brouwsel een lekker geurtje te geven.

Stap voor stap minder toxinen in je leven

Er zijn nog vele andere manieren waarop jij je blootstelling aan toxinen kunt minimaliseren. Met de bovengenoemde maatregelen sla je echter al een hele grote slag.

Dat betekent niet dat je ze allemaal in één keer in je leven moet integreren.

Het beste is een stapsgewijze aanpak. Zo wordt je nieuwe levensstijl een gewoonte en denk je er na verloop van tijd niet eens meer bij na.

En wees gerust: toxinen helemaal uit je leven bannen is niet nodig (en onmogelijk). Je lichaam en brein zijn over het algemeen prima in staat om kleine hoeveelheden van deze stoffen op een gezonde manier te verwerken.

Het doel van dit artikel is dan ook vooral een stukje bewustwording. Door de allergrootste toxinebronnen vanaf nu te vermijden, kun jij je breinbalans flink verbeteren en een allround fijner en gezonder leven leiden. Dat wil jij toch ook?

“Ik zoek de berusting om de dingen te accepteren die ik niet kan veranderen, de moed om de dingen te veranderen als ik dat kan en de wijsheid om onderscheid te maken tussen die twee.” – Franciscus van Assisi