pills-g46eab5d23_1920

Ik wil stoppen met de pil, wat nu?!

Er ontstaat steeds meer bewustwording rondom onze gezondheid. We letten meer op onze voeding, beweging, mindfulness én slikken niet zomaar alles wat ons wordt voorgeschreven. Tevens valt het de laatste jaren op dat vrouwen in Nederland aan het ontpillen zijn. Langzamerhand stoppen steeds meer vrouwen om verschillende redenen met de pil. Wil jij ook stoppen met de pil? Leefstijlgynaecoloog Ginny Chamorro deelt haar tips met je.

Nederland ontpilt

Ik zie steeds meer meiden en vrouwen in mijn praktijk die willen stoppen met de pil. Dit is niet gek aangezien ‘ontpillen’ over het algemeen een steeds grotere trend wordt. Wat ik hier vooral mooi aan vind is de bewustwording die er bij vrouwen ontstaat. We houden ons massaal gezien steeds meer bezig met wat er in ons lijf gebeurt en dat omarm ik ten zeerste.

Vrouwen die met deze hulpvraag bij mij in de praktijk komen willen vaak terug naar hun eigen cyclus of hebben last van negatieve bijwerkingen van de pil, zoals een verlaagd libido.

De combinatiepil – meest gebruikte pil – bevat zowel het hormoon oestrogeen als progestageen. Deze hormonen geven een signaal aan het brein en het brein geeft vervolgens een signaal aan de eierstokken dat de hormonen niet meer aangemaakt hoeven te worden. De eierstokken houden zich koest, er ontstaat géén eisprong en zo kan een zwangerschap worden voorkomen.

Wat nu?

Je weet al heel zeker dat je niet meer aan de pil wilt, maar wat dan wel? Veel vrouwen die willen stoppen met de pil willen wél beschermd zijn tegen zwangerschap. Dit betekent simpelweg dat ze een vorm van anticonceptie nodig hebben. Om jou te helpen bij het maken van deze keuze heb ik de mogelijkheden voor je op een rijtje gezet.

De mirena spiraal

Een van de eerste anticonceptievormen die ik met cliënten bespreek is de spiraal. De mirena spiraal wordt in de baarmoeder geplaatst en geeft hier het hormoon progestageen af. Naast het feit dat de mirena spiraal slechts één hormoon bevat komt er ook weinig hiervan in de bloedsomloop terecht.

Prikpil

Een andere vorm van anticonceptie is de prikpil. Elke twaalf weken zet de dokter een prik waardoor er geen eisprong meer plaatsvindt. Ook de prikpil geeft enkel het hormoon progestageen af. Wél is het belangrijk om te weten dat het na gebruik van de prikpil lang kan duren tot je je cyclus weer terug hebt. Als je een zwangerschap overweegt is het van belang om hier rekening mee te houden.

De koperspiraal

Volledig hormoonvrij? Dan is de koperspiraal misschien wel iets voor jou. Ook deze wordt in de baarmoeder geplaatst, maar bevat géén hormonen. Wanneer je voor de koperspiraal kiest ga je terug naar je oorspronkelijke menstruatie. Het bloedverlies kan bij een koperspiraal wel meer zijn dan je gewend bent.

Condooms

Het gebruik van condooms is een barrièremethode. Het gebruik van condooms is een van de weinige anticonceptiemethoden die beschermt tegen SOA’s. Daarentegen zijn condooms qua anticonceptie een stuk minder betrouwbaar dan bijvoorbeeld de pil of spiraal.

Sensiplan

Een andere vorm van anticonceptie is het Sensiplan. Hierbij leer je je eigen cyclus kennen om te bepalen of je vruchtbaar bent of niet. In het Sensiplan wordt er gekeken naar veranderingen in lichaamstemperatuur, cervixslijm, de baarmoedermond en overige biomarkers. Deze lichaamssignalen staan namelijk in verband met vruchtbaarheid. Bij deze methode komen er dus geen kunstmatige hormonen aan te pas.

Disclaimer: Over het algemeen werkt de natuurlijke gezinsplanning (zoals o.a. Sensiplan) vooral goed bij een regelmatige cyclus.

Balans in je lijf

Zowel in je brein als in je lijf is balans heel erg belangrijk. De twee werken nauw samen en zijn van elkaar afhankelijk. Ik wil vooral benadrukken dat iedere vrouw, ieder mens en elk lichaam anders is. Voor de een werkt het goed om geen hormonen te gebruiken en de ander heeft veel baat bij de anticonceptiepil.

Stop je met de pil omdat je zwanger wilt worden? Dan is het slikken van foliumzuur van belang voor de balans in je lijf.

Ik vind het mooi om te zien dat er steeds meer bewustwording ontstaat over de gezondheid en balans van zowel ons brein als ons lijf. Ga daarom vooral op zoek naar een methode die voor jou werkt en wees niet bang om een expert te raadplegen.