Je hoofd leegmaken met Reiki: hoe doe je dat?

Leestijd 5 minuten
breinkennis

Spanning, hoofdpijn of een onrustig gevoel: je hebt het vast wel eens ervaren. Sommige klachten ontstaan na een drukke week, een akkefietje op je werk of een andere vervelende gebeurtenis en alles blijft maar in je hoofd zitten. En soms weet je gewoon niet waar die klachten vandaan komen. Deze klachten kunnen je (onbewust) veel stress opleveren en stress is desastreus voor je brein. Er is een manier om dit soort klachten bij jezelf te behandelen, ofwel: je hoofd leeg te maken. Dat doe je met Reiki, een van oorsprong Japanse helingsmethode. Holistisch expert Marjolein Berendsen legt het je uit.

Reiki is een eeuwenoude alternatieve geneeswijze die het zelfhelend vermogen stimuleert. Reiki betekent letterlijk universele levensenergie. Het werd in het begin van de 20e eeuw ontwikkelt door de Japanse genezer Mikao Usui en sindsdien heeft Reiki zich steeds dieper geworteld in de hedendaagse maatschappij als aanvullende geneeswijze. Er zijn in de Verenigde Staten meerdere wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar Reiki. De werking ervan is daarbij niet meetbaar kunnen maken, maar de resultaten wel en die laatste zijn veelal zeer positief. Met name op het gebied van ontspanning, dat door het leegmaken van het het hoofd en dus rust in het brein ontstaat. Daarnaast zijn de gemeten resultaten positief omdat er geen bijwerkingen zijn. Reiki kan dus altijd worden toegepast. Maar hoe werkt het dan?

Doorgeven van energie

Reiki maakt gebruik van universele levensenergie, de energie die altijd en overal aanwezig is en die het complete leven op aarde mogelijk maakt. Door Reiki toe te passen, geef je deze energie door en wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd. En het mooie is, dat iedereen het kan. Je hoeft eigenlijk alleen je handen maar op een bepaalde plek op je lichaam te leggen om de universele energie door te kunnen geven. Het stroomt dus via je handen het lichaam in, naar de plek waar een blokkade zit (ofwel: naar de plek waar de klacht die je ervaart, vandaan komt).

Hoe werkt het?

Iedereen beschikt over een zelfhelend vermogen. Als voorbeeld: een klein wondje op je vinger heelt zichzelf en een blauwe plek trekt vanzelf weer weg. Door hier ook nog eens Reiki aan te geven, wordt het proces versneld. Misschien weet je je nog te herinneren dat je als kind wel eens een zere knie had doordat je je ergens aan had gestoten. Eén van je eerste reacties was dan ongetwijfeld dat jij of je vader of moeder een hand op je knie legde. Verlichtte of ontspande dat de pijn? Waarschijnlijk wel! Eigenlijk werd hier ook al Reiki toegepast, al ging dat niet bewust. Reiki is dus een hele zachte en liefdevolle manier om verlichting en ontspanning te bieden, doordat negatieve gedachten verdwijnen en spanning plaats maakt voor ontspanning.

Holistische werking

Behalve verlichtend en ontspannend, werkt Reiki ook nog eens holistisch. Dat betekent dat het op zowel fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch als spiritueel niveau klachten kan aanpakken en daarnaast ook nog eens die niveaus met elkaar in balans kan brengen. De universele energie die via je handen het lichaam instroomt, zoekt altijd de plek op waar een blokkade zit. Zo’n blokkade kan op alle vijf de niveaus zijn ontstaan. Hoofdpijn hoeft dus niet per se een fysieke oorzaak te hebben, maar kan komen door een probleem op je energetische niveau. En zo kan een mentale klacht als bijvoorbeeld depressie de oorzaak op emotioneel niveau hebben. Bijvoorbeeld wanneer er niet voldaan wordt aan jouw emotionele behoeftes als sociaal contact, of een gebrek aan knuffels of troost. Reiki vindt zijn weg altijd en dat maakt dat het een zeer toegankelijke methode is om jezelf te ondersteunen en verlichting en ontspanning te bieden, wanneer je het nodig hebt.

Zelf Reiki toepassen

Als je even behoefte voelt aan pure ontspanning en je wilt je hoofd even lekker leeg maken, is jezelf Reiki geven een hele fijne, zachte manier. Graag geef ik je daar een oefening voor mee, zodat je zelf kunt gaan ervaren hoe helend de kracht van Reiki kan zijn. Omdat het je brein als het ware reset en je daardoor weer in balans komt. Telkens wanneer je voelt dat die behoefte aan een ontspannen brein weer de kop opsteekt, kun je deze oefening doen.

Reiki-oefening

Kies om te beginnen een rustig plekje in huis waar je niet gestoord wordt. Ga lekker op een stoel zitten en sluit je ogen. Leg je ene hand op de plek van je hart en je andere op je onderbuik. Adem diep in door je neus, en blaas uit door je mond. Hou je aandacht gericht op je adem totdat je voelt dat je ontspant. Je hoeft nergens aan te denken, alleen maar te ervaren en waar te nemen. Spreek nu de intentie uit (hardop, of in je hoofd) dat je Reiki-energie mag doorgeven. Neem even de tijd om je lichaam te voelen. Ga nu met je aandacht naar datgene wat je Reiki wilt geven. Je legt nu je beide handen op die plek in je lichaam waar je de klacht, pijn, onrust of spanning voelt.

Misschien gaan je handen tintelen, borrelt je buik of ervaar je warmte of juist kou in je handen of op een bepaalde plek. Dat is de Reiki-energie die zijn werk doet. Zolang dit prettig is voor je, laat je je handen op die plek liggen. Net zolang tot je verlichting voelt, of zelfs vermindering van de pijn of onrust. Het kan ook zijn dat je voelt dat een andere plek in of op je lichaam aandacht vraagt. Als dat zo is, schud je je handen even uit en verplaats je ze naar die plek, net zolang tot je daar ook verlichting voelt. Dan kun je de oefening afronden door je handen vanaf je bovenbenen naar beneden af te strijken. Open langzaam weer je ogen en neem waar hoe je je nu voelt. Reiki heeft zijn werk gedaan als je een ontspannen lichaam en een licht en rustig brein ervaart.

Reiki als ritueel

Als je eenmaal hebt ervaren hoe fijn de verlichtende en ontspannende werking van Reiki is, zou je dit als dagelijks ritueel in je leven kunnen laten terugkomen. En dat hoeft echt geen uren te duren; al leg je maar even je handen op die plek waar je de Reiki-energie nodig hebt. Hoe vaker je hiermee aan de slag gaat, hoe makkelijker het voor je wordt. Even je handen op je onderbuik tijdens die spannende vergadering kan al verlichting bieden, net als elke dag voor je gaat slapen je ogen sluiten, één hand op je hart en de andere op je onderbuik en diep in- en uitademen. Het zijn kleine, kortdurende handelingen, maar ze hebben een groots effect op je hele holistische systeem en bieden je altijd weer een stil en ontspannen brein, zonder belemmerende gedachten of overtuigingen. Ontspanning en verlichting in je hoofd zijn áltijd welkom en Reiki helpt je daarbij.