Maar liefst 2 miljoen Nederlanders hebben last van migraine, waarvan het overgrote deel vrouw is. Wat veel van deze vrouwen niet weten is dat migraine verband kan hebben met hun hormoonhuishouding. Hoe dit werkt, wat hierover bekend is en wat zou kunnen helpen legt Gynaecoloog Ginny Chamorro in dit artikel aan je uit!
Wat is migraine?
Migraine is een aanvalsgewijze hersenziekte. Hiermee wordt bedoeld dat het een aandoening is waar je op momenten last van hebt, niet altijd. In Nederland hebben ruim twee miljoen mensen last van migraine. Deze hersenziekte komt maar liefst 3x vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en één op de drie vrouwen krijgt in haar leven op enig moment last van migraine.
Migraine is niet hetzelfde als hoofdpijn. Bij migraine ervaren mensen vaak ook klachten zoals misselijkheid, het zien van vlekken/flitsen, verminderd zicht en overgevoeligheid voor geluid, licht en kleur. Wil je meer weten over de kenmerken & mogelijke oorzaken van migraine in het algemeen? Charlotte schreef hier eerder al een artikel over, maar voor nu duiken we in het thema ‘hormonale migraine’.
Welke rol spelen hormonen bij migraine?
Naast het feit dat 3x zoveel vrouwen als mannen last hebben van migraine, zien we ook een verband met schommelingen van de geslachtshormonen. Welke rol de geslachtshormonen precies spelen bij migraine is nog niet bekend, maar dát ze hierin een belangrijke rol spelen lijkt wel het geval te zijn.
Vooral het hormoon oestrogeen zou invloed kunnen hebben op migraine. Rond de menstruatie en de overgang hebben vrouwen vaker last van migraine. Tijdens een zwangerschap, het geven van borstvoeding of na de overgang zien we juist dat in verhouding minder vrouwen last hebben van migraine. Wanneer er een verband te leggen is tussen hormoonschommelingen en migraine spreken we van hormonale migraine. Echter is dus nog niet bekend of een verhoging of verlaging van oestrogeen de oorzaak is van migraine.
Wat helpt?
Allereerst is migraine een ontzettend vervelende aandoening waar enorm veel mensen in hun leven mee te maken krijgen. Een ‘quick fix’ die voor iedereen werkt zou een wereldwonder zijn en bestaat helaas (nog) niet.
Uiteraard speelt ons brein een belangrijke rol bij migraine, het is immers een hersenaandoening. Ook de balans in ons brein is hierbij van belang. Als vrouwen in mijn praktijk last hebben van (hormonale) migraine is leefstijl altijd één van de factoren waar ik naar kijk. Zo is het belangrijk om te kijken naar (onbewuste) stress die je ervaart, hoe je nachtrust is en welke voeding je eet.
Een gezonde leefstijl draagt bij aan een brein wat in balans is, dit betekent echter niet dat de migraine ook gelijk zal verdwijnen. Vaak horen we wel dat klachten verminderen.
In sommige gevallen kan oestrogeentherapie ook de symptomen van migraine doen verminderen. We dienen dan hormonen (oestrogeen) in het liefst zo’n laag mogelijke dosering toe. Dit kan bij sommige vrouwen effectief zijn.
Mocht je last hebben van (hormonale) migraine of met andere hormonale problemen kampen; weet dat je hulp mag vragen. Ik help je graag op weg naar hormonale balans en daarmee een gezond en gelukkig leven. Loop je ergens tegenaan? Neem dan gerust contact met me op.