Mantra’s: wat zijn het en hoe beïnvloeden ze jouw brein?

Leestijd 3 minuten
relax – stress

In de westerse wereld leren we steeds meer over Chinese geneeskunde, boeddhisme en nog vele andere stromingen. Ik vind het mooi om te zien hoe we als wereld meer richting eenheid gaan en hierin elkaars kwaliteiten bewonderen. Vandaag staan mantra’s op het programma. Een mooie manier om je brein op een positieve manier te programmeren. Ik vertel je er graag wat meer over!

Wat zijn mantra’s?

Mantra’s zijn woorden of korte zinnen; een mooie wijze uitspraak met een positieve boodschap. Mantra’s worden van oorsprong in het Sanskriet uitgesproken, dit is een taal uit India. Sanskriet heeft een bepaalde trilling die de uitspraken van de mantra’s bevordert. Dit is dan ook gelijk de reden dat het vertalen van mantra’s het effect ervan tekort doet. Het is het beste om de mantra in zijn originele taal te laten staan en uit te spreken. Een mantra hoort ten alle tijden 108 x herhaald te worden. Om verschillende redenen wordt 108 namelijk als een heilig getal gezien. Eén van de verklaringen is dat 1 voor het hoogste staat, 0 voor de cyclus van het leven en 8 als het teken van oneindigheid.

 

Waarom mantra’s gebruiken?

Soms lijkt het zo dat ons hoofd nooit leeg raakt en de gedachten maar blijven komen. Vaak zijn dit ook nog eens negatieve gedachten die ons in een negatieve staat van zijn brengen. We komen zo in een vicieuze cirkel terecht waarin we piekeren over het feit dat we piekeren. Als je bepaalde negatieve gedachten blijft herhalen worden er ‘negatieve’ verbindingen aangemaakt in je brein. Door met mantra’s aan de slag te gaan en de gekozen mantra 108 keer te reciteren is er geen ruimte meer voor wat anders in je hoofd. De positieve boodschap van de mantra krijgt hierdoor de kans om een nieuwe verbinding te vormen in je brein.

Als je mantra’s reciteert gaan al je cellen meedoen en gaat het zelfhelend vermogen aan.

Daarnaast kan een mantra ervoor zorgen dat je in een staat van trance komt, je hersengolven zijn dan in theta. Dit is de hersenstaat waar ‘magie’ plaatsvindt in je eigen brein.

 

Aan de slag met mantra’s!

Kun jij ook wel wat rust, ruimte en positiviteit gebruiken? Dan zijn mantra’s wellicht iets voor jou! Zelf luister en zing ik vaak de mantra’s van Deva Prenal. Want ja, het is dus de bedoeling dat je de mantra’s ook meezingt! Als je dit in het begin nog niet fijn vindt mag je natuurlijk ook gewoon naar de mantra luisteren. Ik heb twee mantra’s voor je uitgezocht.

Nieuwe kansen

Om Gum Ganapatayae Namaha

Om Gum Ganapatayae Namaha

Deze mantra staat voor een nieuw begin en draagt bij aan spirituele groei. De trillingen van deze mantra dragen bij aan het verhelpen van innerlijke blokkades, maar ook van externe blokkades. Luister de mantra hier:

https://www.youtube.com/watch?v=skB_3r-KmM0

 

Vrede en wijsheid

Om Bhur Bhuva Svaha

Tat Savitur Varenyam

Bhargo Devasya

Dhimahi

Dhiyo Yo Naha Prachodayat

Deze mantra wordt de Gayatri Mantra genoemd, Gayatri staat voor bescherming en ritme. Hierin staat vrede en wijsheid voor iedereen centraal. Luister de mantra hier:

https://www.youtube.com/watch?v=yQjHSIHPJfw