Waarom open deuren zo waardevol zijn

Leestijd 6 minuten
breinkennis – relax
Tijd is kostbaar

Misschien is tijd nog wel waardevoller. De uitspraak ‘tijd is kostbaar’ is eigenlijk een understatement. In mijn beleving is tijd veel belangrijker dan een zak geld. Onze tijd kunnen we maar één keer besteden en als we die besteden aan randzaken en niet de essentie, dan kom je in tijdnood. Tijd die we eigenlijk broodnodig hebben wanneer we door de open deuren zijn gelopen. Dus ‘verspil’ je tijd niet maar besteed je tijd aan de dingen die jou gelukkiger maken, daar gaan we het in dit artikel over hebben.

Het volgende voorbeeld zal vast herkenbaar voorkomen. Je wilt lekker een flink stuk wandelen buiten, misschien wel vijf of zes kilometer, maar dan, je wordt opgeslokt door je telefoon, je swiped van links naar rechts, van boven naar beneden. Voordat je het weet ben je een uur verder en vraag je je bij jezelf af wat je nou eigenlijk hebt gedaan het afgelopen uur, kostbare tijd die je ook had kunnen gebruiken om lekker een uur te wandelen. Resumé, je hersenen zijn gevuld met allemaal nieuwe prikkels en draait overuren in plaats van dat je brein lekker tot rust is gekomen tijdens een mooie wandeling. Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te verzinnen, maar die laten we maar achterwege want daar wordt niemand vrolijker van.

Open deuren dus, ‘saai’ maar ze werken uitstekend en brengen jou een leven vol geluk en plezier. En wie wil dat nou niet? Hieronder de open deuren die ik graag met je wil doornemen.

 

Beweging

De kracht van herhaling. In m’n vorige artikelen heb ik al meerdere malen gehamerd dat beweging zo enorm belangrijk voor ons is. Laten we gelijk maar even terugkomen op dat stuk wandelen van het voorbeeld. Tijdens een stuk wandelen komt jouw brein in een ‘default’ modus waardoor er ruimte wordt gemaakt in je hersenen, daarnaast werkt dit erg stress verlagend. Probeer elke dag minimaal 30 minuten een lekker stuk te wandelen. Daarnaast is het goed voor je brein en lichaam om minstens vier keer per week te sporten, denk aan yoga, hardlopen of bijvoorbeeld fitness. Maar doe vooral wat voor jou fijn voelt en onthoudt: tweemaal sporten is alweer meer dan nul.

 

Slaap

Het ondergeschoven kindje van de open deuren. Gelukkig komt er steeds meer besef dat slaap van essentieel belang is voor je dagelijks functioneren, we redden het namelijk niet met 5 uur slaap per nacht. Afhankelijk van de persoon hebben we gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig.

Hieronder enkele tips om je slaap te verbeteren:

  • Frisse lucht in je slaapkamer, zet bijvoorbeeld een raam open of gebruik een luchtbevochtiger/reiniger.
  • Zorg dat het niet warmer dan 18 graden is in je slaapkamer. De meest ideale slaaptemperatuur is 16 tot 18 graden.
  • Laat je wijntje of biertje staan voor het slapen gaan, door alcohol val je over het algemeen wel sneller in slaap maar je slaapkwaliteit wordt er zeker niet beter door.
  • Geen schermen voor het slapen gaan, geen TV, geen telefoon. Probeer te starten met een uur voor het slapen gaan, breidt dit stapje voor stapje uit naar drie uur voor het slapen gaan.
  • Pak een dagboek erbij waar je je gedachten in op kan schrijven. Dit fenomeen heet ‘brain dump’, je brein weet dan dat het ergens zwart op wit staat en hierdoor kan die het makkelijker loslaten en zal je minder piekeren.
  • Tip uit eigen doos: ga voor het slapen 10-20 minuten liggen op een acupressuurmat, mijn brein herkent dit inmiddels als begin ritueel voor het slapen gaan.

Wil je nog meer weten over slaap? Lees de artikelen of het boek van onze slaapexpert Mark Schadenberg. Wil je echt aan de slag met jou eigen brein- en slaapprocessen omdat je eigenlijk alles al geprobeerd hebt om beter te slapen? Volg dan de Beter Slapen training met Mark Schadenberg.

 

Voeding

Misschien wel de grootste open deur, voeding. Iedereen weet heus wel dat het beter voor je is om een stronk broccoli te eten dan de hamburger van de snackbar, maar waarom kiezen we dan toch vaak voor de hamburger? Vaak is dit een kwestie van gemak en tijdsgebrek, maar als we dus andere dichte deuren dicht laten, heb je ineens wel voldoende tijd om gezond en goed voor jezelf te koken. Let op, dit werkt wel verslavend want hierdoor krijg je ineens de juiste brandstoffen in je lijf.

Hierbij wat tips om door die gezonde open deur te lopen:

  • Probeer 500 tot 800 gram groentes en fruit per dag te eten.
  • Het slikken van de juiste supplementen. Benieuwd wat voor jouw lichaam werkt? Een supplementenadvies kan je hierbij helpen.
  • Probeer witte geraffineerde suikers te vermijden, afhankelijk van je bewegingspatroon wordt er geadviseerd om slechts 25 gram suiker per dag binnen te krijgen. Pak voor de gein eens een ontbijtkoekreep uit de kast, je schrikt je rot.
  • Nog een tip uit eigen doos: producten met meer dan 8 ingrediënten probeer ik altijd te vermijden, let ook op E-nummers, deze wil je ook niet te veel binnenkrijgen.

 

Kennis

Met alle kennis die er te vinden is op het internet, in boeken kan je je haast niet meer verschuilen achter de woorden “dat wist ik niet”. De kennis ligt namelijk voor het oprapen. Doe hier je voordeel mee en zorg dat je op de hoogte bent wat werkt voor een functioneel en gezond brein en lichaam.

 

Leef in het heden

Leef nu, niet gisteren ook niet morgen, nu. Onze hersenen zijn altijd graag bezig met ons verleden of onze toekomst, maar weet je wat het is. Het verleden is al gebeurd en de toekomst moet nog gebeuren, daarom is het van essentieel belang om te leven in het hier en nu. Dus niet bij morgen omdat je misschien wel iets belangrijks vergeet wat achteraf gezien helemaal niet zo belangrijk was. Misschien kunnen deze oefeningen van onze meditatie en relax experts je hierbij helpen; Geleide meditatie, tips om te ontspannen, ademhaling voor zelfvertrouwen.

 

Relativeren

Eén van de grootste gaves die je kunt bezitten (maar zeker ook kan trainen) is relativeren. Op deze manier kan je de juiste waarde geven aan gebeurtenissen en ze een plek geven waar ze horen. Het geeft bijvoorbeeld niet dat je een paar boodschappen bent vergeten in de winkel als je je beseft dat sommige mensen geeneens de luxe hebben om boodschappen te doen. Ik kan hier een hele waslijst van voorbeelden opschrijven, maar ik wil je graag uitdagen om dit voor jezelf vaker te proberen. Je gaat hierdoor veel meer beseffen dat je het zo slecht nog niet hebt en dat klagen je niet gelukkiger maakt.

 

Kies voor een glimlach

Niemand houdt van bromsnorren, jijzelf waarschijnlijk ook niet. Dus kies er dan voor om geen bromsnor te zijn. Ja, het is echt je eigen keuze!

 

Je kan je tijd maar één keer besteden

Tijd is dus waardevol en hoewel we denken dat we enorm veel tijd tot onze beschikking hebben, vliegt de tijd altijd voorbij. Maak dus bewuste keuzes waar jij je tijd aan wilt besteden. Wil jij bijvoorbeeld gezonder eten, ja dan zal je echt wat meer tijd in de keuken moeten gaan doorbrengen in plaats van voor de snackbar om de hoek te kiezen. Een van de grootste tijdvreter maar ook energievreter is het nieuws en social media. Laat dus je telefoon wat vaker lagen, de TV hoeft niet altijd aan te staan, je mist echt niks. Wil je je fitter voelen en meer energie hebben? Zet Netflix uit en kom van die bank af, maak een lekkere wandeling in de natuur of strik de veters van je hardloopschoenen, het komt ons helaas niet aanwaaien.

Open deuren zijn een geweldig middel om je levensgeluk te verhogen, maar je moet hier wel de tijd voor vrij maken. Besteed die waardevolle tijd die je hebt aan dingen die jou vitaler, gezonder en energieker maken.