Stel je voor dat je jouw immuunsysteem kunt versterken, je energielevel kunt laten pieken, en jezelf beter kunt wapenen tegen die vervelende ziektes die altijd op de loer liggen. Dat klinkt geweldig toch?
Maak kennis met Intermittent Breathing. Één van de interventies van Intermittent Living. Door de technieken van Intermittent Living te integreren in je dagelijkse leven, kun je jezelf op een natuurlijke manier resetten en je gezondheid naar een hoger niveau tillen. In dit artikel vertellen we meer over de ademhaling, hoe je deze kunt inzetten voor een bewuster en evenwichtiger leven én delen we twee opdrachten om je bewust te worden van jouw ademhaling.
Wat is Intermittent living?
Intermittent living is een levensstijl waarbij je elementen combineert om een bewuster en evenwichtiger leven te bevorderen. Het is een way of living waarmee je jouw persoonlijke groei, gezondheid en welzijn kunt stimuleren.
Bij intermittent living stel je je lichaam bloot aan acute stressprikkels door het nemen van pauzes of periodes van onthouding op verschillende gebieden van het leven. De acute stressfactoren die horen bij intermittent living zijn de oude zogenaamde hormetische prikkels, die onze gezondheid en ons immuunsysteem altijd hebben beschermd.
“Hormetische prikkels ~ milde stressoren of stimuli die het lichaam op een gunstige manier belasten, waardoor het adaptieve reacties en verbeterde fysiologische functies kan ontwikkelen.”
Denk hierbij aan prikkels die te maken hebben met honger en dorst, kou en hitte, bewegen en rust én ademen. Deze verschillende prikkels vind je ook terug in de verschillende interventies van Intermittent Living, zoals:
- Intermittent Fasting
- Intermittent Drinking
- Intermittent Cold
- Intermittent Heat
- Intermittent Sleep
- Intermittent Breathing
Een hoge borstademhaling
Ademen, we doen het allemaal en tóch kunnen we er nog zoveel over leren. Zeker als we ons realiseren dat ongeveer 90% van de hele wereldbevolking verkeerd ademhaalt. Door drukte en prikkels van de moderne wereld, zoals berichtnotificaties en je mailbox, ademen we alsof er altijd een leeuw om de hoek staat. Dit zorgt ervoor dat ons sympathisch zenuwstelsel continu aan staat en overactief raakt. Het gevolg? Een constant hoge, gejaagde ademhaling. Zo’n ademhaling brengt je in een fight-or-flight respons. Wat uiteindelijk leidt tot chronisch zuurstoftekort (hypoxie).
Even inchecken! Hoe is jouw ademhaling op dit moment?
- Verplaats je aandacht eens naar je ademhaling zonder deze te veranderen.
- Observeer je ademhaling op dit moment. Adem je via je neus in en uit of via je mond? Beweegt je buik op en neer of komt je borst omhoog? Heb je een snelle of langzame ademhaling? Een snelle ademhaling via je mond past bij een rondje hardlopen. Maar bij het lezen van dit artikel past een langzame buikademhaling via de neus beter.
- Adem nu 3 keer diep in via de neus en blaas de lucht langzaam uit via je mond. Voeg eventueel een zuchtend geluid toe aan je uitademing. Pak vervolgens je normale ademritme weer op en adem via de neus, richting je buik.
Hoe voelt het om zo bewust bezig te zijn met je ademhaling? Merkte je iets op in je lichaam? Probeer vanaf nu iedere dag eens wat vaker in te checken bij je ademhaling. Ademen is immers veel meer dan alleen zuurstof binnenkrijgen.
Maak kennis met Intermittent Breathing
In de basis adem je om je lichaam te voorzien van zuurstof. Dit is essentieel voor de productie van energie in onze cellen om zo te kunnen functioneren en ons dagelijks leven te leiden. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat je ademhaling veel meer is dan zuurstof binnenkrijgen. Jouw ademhaling heeft namelijk invloed op je zenuwstelsel, je hormoonbalans en je emoties.
Dat je ademhaling verandert bij een fysieke activiteit is je vast en zeker bekend. Denk maar eens aan je ademhaling tijdens het sporten, wanneer je moet huilen of als je in de achtbaan zit. Maar waar niet iedereen bij stilstaat is dat je met jouw ademhaling ook invloed uitoefent op jouw fysieke, mentale en emotionele toestand. Het werkt vice versa.
Met Intermittent Breathing ga je die invloed op je fysieke, mentale en emotionele toestand inzetten. Het is een ademhalingspractice waarbij je, je richt op bewust ademen en de manier van ademen aanpast om de gewenste effecten te bereiken. De focus ligt op het beïnvloeden van het autonome zenuwstelsel, oftewel het sympathische zenuwstelsel (vecht- of vluchtreactie) en het parasympathische zenuwstelsel (rust- en herstelreactie). Wanneer je Intermittent Breathing regelmatig inzet, kun je instaat zijn om beter om te gaan met stress, je focus te verbeteren en je algehele welzijn te verbeteren.
Intermitterende hypoxie
Misschien is de ademhalingstechniek van Wim Hof je wel bekend. Deze ademhalingstechniek is een vorm van Intermittent hypoxia breathing. Dit is een techniek waarbij je bewust een aantal keer stopt met ademen om op die manier een zuurstofarm of hypoxiemoment in te plannen. Doordat zowel de zuurstof- als de koolstofdioxidedruk in je bloedbaan hierbij daalt, prikkel je het ademhalingscentrum in je hersenen. En laat dat nu net zijn waar Intermittent Living voor ons omdraait, het prikkelen van de hersenen door middel van acute stressprikkels.
Wil je meer leren over Intermittent Breathing? Tijdens de tweedaagse training ‘Boost je immuunsysteem en krijg meer energie’ leer je hoe je door middel van het toepassen van de prikkels van Intermittent Living je immuunsysteem kunt boosten én meer energie krijgt. Deze Brain Balance Boost wordt gegeven door Siebe Hannosset op onze locatie in Rotterdam. Meer informatie en de link om je in te schrijven vind je hier.
Buikademhaling oefening
Tot slot delen we graag een eenvoudige ademhalingsoefening om te starten met bewuste buikademhaling.
Diepe Buikademhaling:
- Kom zitten of liggen in een comfortabele houding
- Plaats één hand op je borst en de andere op je buik
- Adem langzaam in via je neus
- Voel je buik uitzetten bij iedere inademing
- Zorg ervoor dat je borst niet omhoog komt
- Adem langzaam uit door je mond
- Voel je buik weer inkrimpen
- Herhaal dit voor 5-10 minuten
Wellicht vind jij ons artikel ‘Dit zijn de positieve effecten van Intermittent Fasting’ ook interessant.