Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Terug in de focusmodus: 4 tips voor meer concentratie en energie

Leestijd 2 minuten
beweging – brain food – breinkennis – Onderwijs – relax
Terug in de studiemodus met deze 4 tips voor meer concentratie en energie tijdens het leren.

De scholen zijn alweer even begonnen en ook bij ons zijn de opleidingen en trainingen weer in volle gang! De overgang van een heerlijke zomervakantie naar de dagelijkse ratrace kan soms wat uitdagend zijn. Het goede nieuws? Er zijn eenvoudige manieren om je concentratie en energie een extra boost te geven.

 

1. Activeer je brein en kom weer in de studiemodus

Tijdens rustperiodes kan ons brein zich in een meer ontspannen stand bevinden. Het brein heeft de neiging om energie-efficiënte patronen te volgen, wat vaak leidt tot onbewust handelen op de automatische piloot. Hoewel dit efficiënt is, kan het soms creatief en kritisch denken belemmeren. Om weer in de studiemodus te komen, zijn er simpele activiteiten die je kunt uitproberen om je brein op scherp te zetten:

  1. Wijzig je routinehandelingen. Begin de dag eens anders: sta aan de andere kant van je bed op.
  2. Daag jezelf uit met onbekende activiteiten, zoals een vreemdeling complimenteren.
  3. Fysieke activiteit: een snelle wandeling tussen de lessen door kan wonderen doen.
  4. Probeer een nieuwe studiemethode of -locatie.
  5. Schrijf aantekeningen met je niet-dominante hand om je brein uit te dagen.

 

2. Mediteer en verlaag je stressniveau en versterk je geheugen

Ontspanning is essentieel voor productief leren. Een overwerkt brein kan niet goed functioneren. Naast slaap is meditatie een krachtige manier om je brein tot rust te laten komen. Meditatie heeft in diverse onderzoeken aangetoond dat het stress vermindert, het humeur verbetert en cognitieve functies zoals het geheugen versterkt. Tijdens het mediteren train je bovendien jouw aandacht, wat kan bijdragen aan jouw concentratie. Voor degenen die nieuw zijn met meditatie, raden wij aan te beginnen met korte sessies van 5 tot 10 minuten. Net zoals alle vaardigheden, kost het tijd en herhaling tot je het onder de knie hebt. Geef dus niet te snel op!

 

3. Beweeg voor je brein

Fysieke activiteit is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor het brein. Regelmatige beweging stimuleert de productie van neurotrofines, die bijdragen aan de gezondheid en groei van zenuwcellen. Het maakt je ook alerter en het verbetert je stemming. Daarnaast stimuleert beweging de productie van endorfines, waardoor je je energiek en gelukkiger voelt.

 

4. Geef je brein de juiste voedingsstoffen

Het brein heeft de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Van alles wat we eten, gaat 20% direct naar onze hersenen. Het is daarom cruciaal om het brein te voorzien van de juiste voeding, met name gezonde vetten zoals omega 3.

Er zijn ook bepaalde voedingsstoffen die ons brein extra kunnen ondersteunen. Vitamine B5 ondersteunt bijvoorbeeld mentale prestaties en stressweerstand en vitamine B12 helpt je bij je leerprestaties, jouw concentratie en je geheugen.

 

Misschien vind je ons artikel ‘6 tips om je mobiel minder vaak te gebruiken’ ook interessant.