Voordelen van de sauna

Leestijd 4 minuten
breinkennisLeerkrachtenrelax

Een gezellig dagje wellness of een me-time moment in de sauna is gezonder dan je, je wellicht beseft. Je lichaam afwisselend en kortdurend blootstellen aan extreme hitte verlengt namelijk je levensduur en verbetert je algehele gezondheid. Deze blootstelling noemen we ook wel intermittent heat, een techniek die je onder andere in de sauna kunt toepassen.

Wat is intermittent heat?

Intermittent heat is een techniek waarbij je, je lichaam blootstelt aan afwisselende periodes van hitte gevolgd door rust. De warmtebelasting kan variëren in intensiteit en duur, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en tolerantie.

Goed voor lichaam en geest

Intermittent heat heeft verschillende voordelen voor je lichaam en geest. Zo helpt het bij ontspannen van gespannen spieren, het verminderen van stress, het stimuleren van de bloedsomloop, het verhogen van het metabolisme en het ondersteunt het ontgiftingsproces. Daarnaast kan intermittent heat bijdragen aan een verbeterde slaapkwaliteit, verlichting van spierpijn en gewrichtsstijfheid, verbeterde huidconditie en het biedt zelfs mogelijkheden voor gewichtsbeheersing.

Ook biedt deze techniek een aantal specifieke voordelen voor het brein, waaronder:

  1. Het verbetert de neuroplasticiteit.

Neuroplasticiteit is het vermogen van de hersenen om nieuwe verbindingen te vormen en zich aan te passen aan veranderingen, wat essentieel is voor leren en geheugen. Intermittent heat kan de productie van bepaalde eiwitten in de hersenen stimuleren die verband houden met neuroplasticiteit.

  1. Het stimuleert de stemming en cognitieve functie.

De warmte en ontspanning in de sauna kunnen de afgifte van endorfine en andere feel-good neurotransmitters bevorderen. Dit kan leiden tot een verbeterde stemming, verhoogde concentratie en scherpere cognitieve functies.

Waar moet je op letten bij Intermittent heat?  

Hoewel deze techniek veel voordelen kent, zijn er enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen om in gedachten te houden. Ten eerste is het raadzaam om te beginnen met kortere sessies van blootstelling aan warmte en geleidelijk de duur en intensiteit ervan op te bouwen. Dit helpt je lichaam te wennen aan de warmtebelasting en minimaliseert het risico op oververhitting.

Daarnaast is het belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens de sessies. Je lichaam zal zweten om af te koelen, dus het is belangrijk om voldoende water te drinken om uitdroging te voorkomen. Luister ook altijd naar je lichaam. Als je je duizelig, misselijk of ongemakkelijk voelt, stop dan met de sessie en laat je lichaam afkoelen.

Intermittent heat in de sauna

Intermittent heat kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare middelen. Denk hierbij aan warmtepakken, verwarmde dekens en sauna’s. Vooral sauna’s zijn een erg populaire keuze voor intermittent heat. Waarschijnlijk vanwege de droge warmte-omgeving waarin je kunt zitten of liggen.

Waarom is saunabaden zo goed voor je?

Bij saunabaden, of sauna’s nemen, vindt er een kortdurende passieve blootstelling aan extreme hitte plaats. Het zorgt voor een verhoging van lichaamstemperatuur die je cellen belast. Deze cellen reageren vervolgens met een reeks beschermende reacties welke je gezondheid verbeteren en je levensduur kunnen verlengen. Maar wat gebeurt er dan allemaal in lichaam? Dat leggen we je uit aan de hand van de vijf voordelen van de sauna.

5 voordelen van de sauna  

  1. Saunagebruik zorgt ervoor dat de stofjes bėta-endorfine en noradrenaline worden afgegeven. Bėta-endorfine maak je ook aan na een intensieve sportles en dit stofje heeft een pijnstillende werking en zorgt voor een geluksgevoel. Noradrenaline heeft een positieve invloed op je focus.
  2. Het bezoeken van de sauna zorgt voor een hormetische prikkel. Dit is een kortdurende stressprikkel. Kortdurende stressprikkkels zijn erg gezond en versterken onder andere je immuunsysteem. Andere voorbeelden van deze prikkels zijn vasten, intensief sporten of koud douchen.
  3. Het gebruiken van de sauna zorgt voor een verhoogde afgifte van BDNF. Dit staat voor ‘brain-derived neurotrophic factor’, een eiwit dat de groei van nieuwe zenuwcellen in het brein stimuleert.
  4. Wanneer je naar de sauna gaat, stimuleer je het ontgiftingsproces in je lichaam. Wanneer je zweet voer je via de huid diverse afvalstoffen af, waaronder zelfs sommige zware metalen. Een ware detox dus, die sauna.
  5. Saunagebruik stimuleert de aanmaak van het groeihormoon, ook wel het ‘anti-aging hormoon’ genoemd. Een tekort aan dit hormoon kan onder andere zorgen voor vermoeidheid, stemmingswisselingen, dunner wordend haar en een lager libido.

Sauna tip!

Ga je aan de slag met intermittent heat? Neem dan niet gelijk die koude douche na de sauna. Bij intermittent heat wil je namelijk de zelfregulerende capaciteit van het lichaam herstellen. Als je altijd met een externe bron werkt om af te koelen dan herstelt dit niet. Laat je lichaam zelf het werk doen ;).

Tweedaagse training over intermittent living

Intermittent heat valt, net als intermittent breathing, intermittent cold, intermittent fasting, intermittent exercise en intermittent sleep, onder de methode: intermittent living.

Intermittent living is een veelbelovende methode voor de toekomst en bundelt allerlei zaken om op regelmatige basis onregelmatig te leven. Het integreert de nodige afwisseling en prikkels in de moderne leefstijl. Het gaat hier met name om afwisseling en prikkels die te maken hebben met honger, dorst, kou, hitte, bewegen en ademhaling. Kortom, deze prikkels geven een boost aan je immuunsysteem.

Tijdens de tweedaagse training over ‘Boost je immuunsysteem en krijg meer energie’ leer je hoe je door middel van het toepassen van de prikkels van intermittent living je immuunsysteem kunt boosten én meer energie krijgt. Deze Brain Balance Boost wordt gegeven door Siebe Hannosset op onze locatie in Rotterdam. Benieuwd naar de training? Meer informatie en de link om je in te schrijven vind je hier.